Törölt fájlok visszaállítása EaseUS Data Recovery Wizard-dal – TESZT

EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu
EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu

Az EaseUS méltán híres a szoftvereiről, mivel az adatmentő/visszaállító szoftvereken át, a particionáló szoftvereken keresztül a teljes rendszerköltöztető alkalmazásokig elég sok mindent megtalálhatunk a kínálatukban.

 

Az EaseUS méltán híres a szoftvereiről, mivel az adatmentő/visszaállító szoftvereken át, a particionáló szoftvereken keresztül a teljes rendszerköltöztető alkalmazásokig elég sok mindent megtalálhatunk a kínálatukban.

A Data Recovery Software -ek, vagyis adatvisszaállító szoftverek köré gyakorlatilag egy teljes szoftverpiac épült, amiben a szoftvereket fejlesztő cégek versengenek a felhasználók és főleg a cégek kegyeiért.

Ebben a cikkben és a hozzá tartozó videóban EaseUS Data Recovery Wizard Free 10.2 szoftvert mutatjuk be tüzetesebben, kezdve a letöltéssel, telepítéssel, aztán a törölt fájlok keresésével és a beállítások bemutatásával.

A szoftver innen tölthető le a Free verzió alatti “Download” gombra kattintva: http://www.easeus.com/data-recovery-software/

Az ingyenes (Free) verzióban a következőket kínálja a szoftvert fejlesztő cég:

  • A visszaállítható fájlok mérete korlátozva van, alapesetben csak 0,5GB-nyi fájlt állíthatunk vissza a free verzióval. Ezt a fél gigabyte-ot viszont 2GB-ra növelhetjük, ha a keresés elindítása előtt, a képernyő alján lévő Facebook, Twitter, vagy Google+ ikonnal megosztjuk az EaseUS szoftverek honlapját a közösségi oldalunkon.
    EaseUS Data Recovery Free, Get additional 1.5GB data for free - www.itfroccs.hu
  • Törölt, formázással törölt és hozzáférhetetlen adatok visszaállítása
  • Külön fájltípusokra is kereshetünk, szűrhetünk. Ezek a következők: képek, dokuemntumok, audió fájlok, videók, email-ek, tömörített állományok, stb.
  • Elveszett partíciók vizsgálata: törölt, rejtett, elveszett, vagy RAW partíció visszaállítása
  • RAW visszaállítás, mélyvizsgálat
  • Vizsgálati naplók exportálása és importálása

A fizetős verziók ennél lényegesen többet is kínálnak, mint pl. a korlátlan adatmennyiség visszaállíthatósága, vagy az online technikai támogatás, de az egy másik téma lesz valamikor.

EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu

 

 

A letöltés és a telepítés képekben:

A letöltést és a telepítést így írásban nem részletezem, mert rendkívül egyszerű folyamat. A telepítés közben szerencsére -a jelenlegi verzióban- nem kell attól tartanunk, hogy minden féle további kéretlen szoftver települ a gépünkre. Szóval a free verzió sincs tele reklámprogramokkal.

EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu

A szoftver használata:

Indítás után az első képernyőn kiválaszhatjuk azokat a fájltípusokat, amiket keresni szeretnénk (képek, audió fájlok, dokumentumok, videók, email-ek és minden más, pl. tömörített állományok).

EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu

EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu

A Next gomb megnyomása után kiválaszthatjuk azt a meghajtót amelyen a keresett törölt fájl volt, majd a Scan gombbal elindíthatjuk a gyorskeresést.

Említettem, hogy a Free verzióval alapból csak 0,5GB adat állítható vissza, ami viszont 2GB-ra növelhető az EaseUS oldal közösségi médiában történő megosztását követően.

EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu

A vizsgálat (Scan) végén alapból minden megtalált fájltípus listázódik, illetve a bal oldali könyvtárstruktúrában kereshető meg.

EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu

Ha pl. egy adott képet, vagy videót keresünk, akkor a lista tetején érdemes szűrni a fájlok típusát a fenti gombokkal (Graphics, Audio, Document, Video, Email, Other). Ha használjuk ezt a lehetőséget, akkor segítségképp a könyvtárak neve után zórjelben megjelenik a könyvtárban megtalált fájltípusok száma (pl. 20 kép, vagy videó).

EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu

Adott könyvtárt kiválasztva nem csak a benne megtalált törölt fájlok számát láthatjuk, hanem azok összméretét is.

EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu

A vizsgálati eredményben a keresés is egyszerű, mert mind kiterjesztés alapján, mind pedig fájlnév alapján könnyedén kereshetünk.

EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu

Amennyiben az általunk eresett fájl nem található meg a keresési listában, akkor tovább próbálkozhatunk a “Deep scan”, vagyis mélyvizsgálat gombbal. Ez a vizsgálat jóval több ideig tart, viszont esély van rá, hogy megtalál olyan törölt állományokat is, amit a gyorsvizsgálat nem lelt.

Példaként írom, hogy a mélyvizsgálat az indítás után egy 270GB-os partícióra kb. 45 perc vizsgálati időt jósolt.

EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu

Röviden ennyit az EaseUS Data Recovery Wizard Free 10.2 szoftver bemutatásáról, ami egyszerű, nagyszerű és sok felhasználónak gyors segítség lehet véletlenül törölt, vagy elveszett fájlok elővarázsolására.

A többi lehetőség látható a videóban.

 

Teszt 1.

Adott volt a egy 4GB-os pendrive, amiről letöröltem simán mindent. Aztán rátettem kettő képet, majd azokat is letöröltem.

Futtattam EaseUS Data Recovery Wizard Free-t és szerencsére a sima kereséssel is mindent megtalált, valamint a fájlok olvashatóak is voltak. Persze a videókat is vissza lehetne állítani, de ott már a méretkorlát a probléma, mivel 1GB-s a visszaállítható videó.

Eredmény: minden törölt fájl megtalált és vissza is lehet állítani. Ráadásul sértetlen mind, vagyis pl. a képek is megvannak.

EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu

Teszt 2.

Ugyanezt a pendrive-ot (ami üres volt, mert törölve lett róla minden) gyorsformázással formáztam is, majd ráfuttattam megint a sima keresést (Scan).

Eredmény: minden törölt fájlt megtalált és vissza is lehetett állítani őket. Kicsit nehézkesebb a keresés, mert az eredeti könyvtárstruktúra, az eredeti könyvtár és fájlnevek nem lesznek meg, viszont  kiterjesztés alapján kereshetők a képek, videók, stb. Szóval a nekem szükséges képek rendben visszállíthatók voltak.

Talán kijeleenthető, hogy egy átlagos felhasználó azt sem tudja mi az a formázás. Tapasztalataim szerint simán csak törlik a pendrive-ról a fájlokat, ha már nincs szükség rájuk.

EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu

Teszt 3.

Ugyanezen a pendrive-on most egy teljes formázást futtattam, majd ismét elindítottam a szoftvert és futtattam a keresést is.

Eredmény: Teljes formázás után a sima Scan semmit nem talált, ezután automatikusan lefutott a mélyvizsgálat is (Deep scan), de az sem talált semmit, ami visszaállítható lenne.

EaseUS Data Recovery - www.itfroccs.hu

Összegzés:

A simán törölt fájlok mindegyike teljes mértékben visszaéllítható volt, akkor is, ha már írtam/másoltam új dolgokat is a pendrive-ra, ugyanez – kicsit nehezebben előkereshetően- a gyorsformázás után is elmondható, viszont egy teljes formázás után egyetlen fájl sem talált a EaseUS Data Recovery Wizard Free, ami talán nem is véletlen.

Alapvetően jól használható, átlátható szoftver és nagy segítség lehet mindenkinek, aki eszközéről vissza akar állítani törölt fájlokat. Nekem bevált.


EaseUS

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..