Xiaomi Mi A3 | Project Elixir 1.9 | Android 12

Xiaomi Mi A3 | Project Elixir 1.9 | Android 12
Xiaomi Mi A3 | Project Elixir 1.9 | Android 12

Talán az egyik gyengepontja az összes gyártónak, hogy nagyon rövid az android szoftveres támogatás élettartama. Ebben már a Samsung eléggé kezd jól állni és az android referencia mobilja a Pixel sorozat, ami nálunk hivatalosan még mindig nem kapható, illetve nincs hivatalos support Magyarországon.

A Xiaomi is egy jó gyártó, de nagyon hamar lejárnak a szoftveres támogatások, például ami indokolatlan a Xiaomi Mi Note 10 (Mi 9CC Pro) és a Mi A3 (Mi 9CCE) esetében is.

De ha nem akarunk 2-3 évente mobilt cserélni, akkor jöhetnek szóba a custom romok, aminek a telepítése, beüzemelése nem átlag felhasználóknak szól. Majd ki kell választanunk a számunkra megfelelő rendszert, ami megfelelő felhasználóiélményt nyújt hétköznapi használat során.

Egyelőre a Xiaomi Mi Note 10 (Mi 9CC Pro) készülékhez még nem találtam olyan rendszert amivel kiváltható lenne a gyári stabil rom, de a Mi A3 esetében kb. 2 hete futottam bele XDA fórumon a Project Elixir rendszerébe. Android 12 alapul és eléggé jók a tapasztalataim.

Amennyiben belevágsz fontos megjegyeznem, hogy a garanciát bukod, amennyiben van még rajta és a telefont tönkre is teheted, habár szerintem elég nehéz ezt véghez vinni. Az itt linkelt videókért, folyamatokért senki nem vállal felelősséget! Magyarul, ha telepíted és valami nem jól alakul, akkor lehet hogy egy új telefont kell szerezned magadnak. Lelkileg erre is készülj fel!

Külön videókat nem készítettem a folyamatról, hiszen minden megtalálható, csak összeszedtem, hogy mire lesz szükséged, ha Mi A3 mobilodon szeretnéd használni a Project Elixir custom romot.


  1. Android 11 aktuális verzióra frissítés

Először is győződjünk meg róla, hogy a legfrissebb Android 11 verzió van a telefonunkon, amennyiben nem, frissítsük a mobilunkat.

2. Bootloader Unlock

Ebben a videóban mindent bemutatnak, hogyan lehet bootloadert nyitni és a videó leírásában vannak a szükséges programok a nyitáshoz.

 

3. Az alábbi videóban pedig megmutatják, hogyan tudod telepíteni bootloader nyitás után a LineAge Custom Recovery-t, majd a Project Elixir Custom Romot telefonodra. A videó leírásában vannak a szükséges programok. De a Project Elixir legfrissebb verzióját letölthetjük a hivatalos oldalukról is. Project Elixir

 

4. Mi A3 driver telepítés a gépedre, ha nem ismeri fel a gépünk. Itt a Xiaomi Mi Flash Toolt kell alkalmaznunk, ami automatikusan telepíti a szükséges drivereket. Az alábbi videó leírásában ez megtalálható. Érdemes ezt a lépést előre venni, ha nincs még driver telepítve a gépünkre!

 


Ezek alapján telepíthető az Android 12 rendszer a Mi A3 telefonunkra. Jelenleg én csak 1 SIM kártyával használom a telefont és jól működik, 2 SIM kártyával nem teszteltem. Majd első indításkor felajánlja, hogy kapcsoljátok be az Adaptív hang használatát. Ezt ne kapcsoljátok be! Nem fog jól működni a mikrofon telefonbeszélgetések során. Meg lekapcsolt képernyőnél nem jelenik meg az ujjlenyomat-olvasó, de bekapcsoltam a dupla koppos képernyő ébresztést és utána oldom fel ujjlenyomattal.

Ami még nálam nem működött az a kamera alkalmazás, ahol nem lehet felbontást állítani és bekapcsolt vaku esetén, csak sötét képeket készít. De erre is van megoldás, csak telepítened kell a Google Camera alkalmazást. XDA oldaláról letölthető, nálam a Parrot vált be.


A végeredmény, pedig egy letisztult Android 12, ami gyors és jól használható kb. 2 hét mindennapi használat alapján egyelőre.


 

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Hosszabb idő után is eléggé stabilan működik! Ami még fura, hogy nem minden kimenő hívásnál csörög ki a telefon, csak hirtelen felveszik a túloldalon a nagy csend után. Ezt még nem derítettem ki, hogy miért fordul elő és nem is minden esetben. Az OTA update viszont nagyon jól működik és sikeresen frissítettem az Elixir version: 2.0 csomagra!

  2. Közben a 2.0 után leállt a Mi A3 támogatása, szóval válthatunk [ROM][12.1][LAUREL_SPROUT] PixelPlusUI [OFFICIAL] [Twelve][AOSP] romra, ha további frissítéseket szeretnénk kapni.
    XDA: https://forum.xda-developers.com/t/rom-12-1-laurel_sprout-pixelplusui-official-twelve-aosp.4489111

    De szóba jöhet még az Android 13 telepítése is vállalkozó szelleműeknek.
    XDA: https://forum.xda-developers.com/t/official-rom-13-evolutionx-7-2-10-05-2022.4193431/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .