Hyper-V telepítése és virtuális gép létrehozása

Hyper-V telepítése és virtuális gép létrehozása
Hyper-V telepítése és virtuális gép létrehozása


 

A virtualizáció egy nagyon jó dolog, mivel nagyon megkönnyítheti egy rendszerüzemeltető életét egy kisebb céges környezetben is. Otthoni környezetben, pedig szórakozhatunk más operációs rendszerek kipróbálásával, webszerver, tűzfal és rengeteg szoftverrel, alkalmazással ismerkedhetünk meg! Természetesen a Hyper-V környezet Windows 10 Pro rendszeren ingyenesen használható, csak telepítenünk kell a szolgáltatásokat.

Amire figyelnünk kell, illetve jó ha tisztában vagyunk vele, hogy a gazdagép konfigurációja megfeleljen az alapkövetelményeknek. Microsoft Windows 10 Pro operációs rendszer esetében, ha egy grafikus felület nélküli linux alapú operációs rendszert telepítünk legalább legyen 4GB rendszer memóriánk, szabad hely a merevlemezen mondjuk ebből nem kell sok, de ez attól is függ, hogy mire fogjuk használni a virtuális gépünket. Hardveres támogatású virtualizálás is szükséges. Ez olyan processzorokban érhető el, amelyek rendelkeznek virtualizálás funkcióval – pontosabban Intel Virtualization Technology (Intel VT) vagy AMD Virtualization (AMD-V) technológiával.

Hyper-V esetében fontos szerepet kaphat a virtuális kapcsolók (Hyper-V Switch) létrehozása, attól függően hogyan szeretnénk konfigurálni a gépek közötti kommunikációt, illetve internet, hálózat elérést. Erre  a részre most nem fogunk kitérni, mert jelen esetben egy fizikai hálózati adaptert fogunk beállítani a virtuális gépünknek. Ez azt jelenti pontosan, hogy a gépünk csatlakozni fog a külső hálózathoz, illetve automatikusan ip címet fog kapni a hálózati eszközünktől.

Természetesen rengeteg forrás található a Hyper-V által nyújott virtualizáció lehetőségeiről, beállításairól a Microsoft oldalán.


Ebben a videóban bemutatom, hogyan tudunk pár kattintással létrehozni egy linux alapú Hyper-V virtuális gépet, Microsoft Windows 10 Pro operációs rendszer alatt.

 


Install Hyper-V on Windows 10

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..