Hyper-V telepítése és virtuális gép létrehozása

Hyper-V telepítése és virtuális gép létrehozása
Hyper-V telepítése és virtuális gép létrehozása


 

A virtualizáció egy nagyon jó dolog, mivel nagyon megkönnyítheti egy rendszerüzemeltető életét egy kisebb céges környezetben is. Otthoni környezetben, pedig szórakozhatunk más operációs rendszerek kipróbálásával, webszerver, tűzfal és rengeteg szoftverrel, alkalmazással ismerkedhetünk meg! Természetesen a Hyper-V környezet Windows 10 Pro rendszeren ingyenesen használható, csak telepítenünk kell a szolgáltatásokat.

Amire figyelnünk kell, illetve jó ha tisztában vagyunk vele, hogy a gazdagép konfigurációja megfeleljen az alapkövetelményeknek. Microsoft Windows 10 Pro operációs rendszer esetében, ha egy grafikus felület nélküli linux alapú operációs rendszert telepítünk legalább legyen 4GB rendszer memóriánk, szabad hely a merevlemezen mondjuk ebből nem kell sok, de ez attól is függ, hogy mire fogjuk használni a virtuális gépünket. Hardveres támogatású virtualizálás is szükséges. Ez olyan processzorokban érhető el, amelyek rendelkeznek virtualizálás funkcióval – pontosabban Intel Virtualization Technology (Intel VT) vagy AMD Virtualization (AMD-V) technológiával.

Hyper-V esetében fontos szerepet kaphat a virtuális kapcsolók (Hyper-V Switch) létrehozása, attól függően hogyan szeretnénk konfigurálni a gépek közötti kommunikációt, illetve internet, hálózat elérést. Erre  a részre most nem fogunk kitérni, mert jelen esetben egy fizikai hálózati adaptert fogunk beállítani a virtuális gépünknek. Ez azt jelenti pontosan, hogy a gépünk csatlakozni fog a külső hálózathoz, illetve automatikusan ip címet fog kapni a hálózati eszközünktől.

Természetesen rengeteg forrás található a Hyper-V által nyújott virtualizáció lehetőségeiről, beállításairól a Microsoft oldalán.


Ebben a videóban bemutatom, hogyan tudunk pár kattintással létrehozni egy linux alapú Hyper-V virtuális gépet, Microsoft Windows 10 Pro operációs rendszer alatt.

 


Install Hyper-V on Windows 10

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szia, Tamás. Jók lettek a videók. Most próbálom a Hyper-v_t. Egy olyan kérdésem lenne hogy amikor a Hyper-v_ben létrehozok egy virtuális kapcsolót a belső hálozathoz. Azt a kapcsolatot használhatom minden virtuális géphez vagy mindegyiknek külön kell virtuális kapcsolót csinálnom?
  Várom mielőbbi válaszod!

  Üdv:
  Garbacz Endre

  • Szia Endre! Örülök, hogy a videók hasznosnak bizonyultak számodra. Valójában amikor egy virtuális-kapcsolót létrehozol az egy virtuális-switch-ként működik, szóval arra switch-re bármelyik gépedet “rákötheted”.

   Három típusú virtuális kapcsolót lehet létrehozni:
   Külső – A fizikai hálózathoz kötődő virtuális hálózat
   Belső – A fizikai hálózathoz nem férnek hozzá, csak a gazdagéppel amin a Hyper-V fut, illetve egymás között tudnak kommunikálni
   Magánjellegű – A gazdagépen futó virtuális gépek tudnak csak rá csatlakozni

   Természetesen végig kell gondolni, hogy a létrehozott géped, vagy gépeidet kinek lehet elérni, vagy mennyire szeretnél “zárt”környezetet használni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .