Ingyen SMS értesítő küldése beérkezett e-mailekről Gmailből

Ha nem akarunk lemaradni a sürgős e-mailjeinkről, akkor minden szolgáltatónál regisztrálhatunk egy e-mailcímet, és az erre érkező levelekről kisebb-nagyobb összeg ellenében SMS értesítőt is kérhetünk. Sajnos ennek a díja nem minden előfizetés esetén vonódik le a leforgalmazható összegből, magyarul ez plusz kiadást jelent.

Ha viszont rendelkezünk gmailes fiókkal, egy kis trükkel ingyen és bérmentve tudunk generálni magunknak SMS értesítőt.

Ha nem akarunk lemaradni a sürgős e-mailjeinkről, akkor minden szolgáltatónál regisztrálhatunk egy e-mailcímet, és az erre érkező levelekről kisebb-nagyobb összeg ellenében SMS értesítőt is kérhetünk. Sajnos ennek a díja nem minden előfizetés esetén vonódik le a leforgalmazható összegből, magyarul ez plusz kiadást jelent.

Ha viszont rendelkezünk gmailes fiókkal, egy kis trükkel ingyen és bérmentve tudunk generálni magunknak SMS értesítőt. Segítségünkre lesz ebben a Google naptára és egy nyúlfarknyi script.

A leírást és a scriptet itt találtam, köszönet érte.

http://techawakening.org/free-sms-alerts-new-email-on-gmail-with-google-docs/1130/

Update: a Google megváltoztatta az alkalmazások elérését, a felső sor helyett az emailcímünk mellett lévő rácsra kattintva lehet elérni.

Állítsuk be a Google naptárhoz az SMS értesítést:

Lépjünk be a Gmailbe, felső menüsorban válasszuk ki a Naptárat, a Fogaskerék ikonra kattintva válasszuk ki a Beállítások menüt, majd a Mobiltelefon beállításait. Az ország kiválasztása után írjuk be a telefonszámot (+36201234567 formátumban), amelyre az értesítő SMS-eket szeretnénk kapni. A Google SMS-ben küldeni fog egy ellenőrző kódot, ezt gépeljük be az alsó, Ellenőrzőkód nevű mezőbe.

Készítsünk egy beszédes nevű szűrőt Gmailben.

Lépjünk be a Gmailbe, a Fogaskerék ikonra kattintva válasszuk ki a Beállítások menüt. A Címkék fülön belül hozzunk létre egy új címkét, én úgy neveztem el, hogy smsbe. Ezután válasszuk ki a Szűrők fület, és alul kattintsunk az Új szűrő létrehozására. Ide írjuk be azokat a feltételeket, amelyek alapján meg szeretnénk kapni az SMS értesítőt. Ha minden levelünkről szeretnénk értesítést kapni, akkor a Tartalmazza a következő szavakat mezőbe írjuk be: is:inbox

Végzetül kattintsunk a Szűrő létrehozása a keresés alapján menüpontra. A következő képernyőn válasszuk ki az előbb létrehozott címkét (smsbe) és hozzuk létre a szűrőt.

Google Drive konfigurálása

A felső menüsorban válasszuk ki a Drive-ot. A Létrehozás/Új táblázat menüpontban hozzunk létre egy új táblázatot, majd mentsük el beszédes néven (pl. SMS küldés) A megnyitott táblázatban válasszuk ki az Eszközök/Szkriptszerkesztőt. Egy új fül fog megnyílni a böngészőben. A szerkesztő ablakban töröljük ki a benne lévő kódsorokat, majd másoljuk be az alábbi programkódot:

 

/*—————innnen———————–*/
/*============================================================================================================
  Change Log:
  – Ver 0.2: Aug 10,2012: Now on sender email id too will be sent along with the email subject.
  – Ver 0.3: Feb 09,2013: 1.Reminders will be added to a new calendar(sendsms) not to default calendar,
                          2.Possible fix to resolve duplicate sms problem;
  – Ver 0.4: Jul 07,2013: Added custom menu “Gmail SMS Alerts” from where you can deactivate the service.
============================================================================================================
*/
function sendsms()
{
  try
  {
    var label = GmailApp.getUserLabelByName(‘smsbe’);
    var threads = label.getThreads();
    var now = new Date().getTime();
    var cal=getCalendar();
   
    for(i in threads)
    {
     
      cal.createEvent(threads[i].getFirstMessageSubject()+”: “+threads[i].getMessages()[0].getFrom(),new Date(now+60000),
        new Date(now+60000)).removeAllReminders().addSmsReminder(0);  
    }
    label.removeFromThreads(threads);
  }
  catch(err)
  {
    Logger.log(“Error Occured”+ err.toString());
  }
}

function getCalendar()
{
  try
  {
    var cal=CalendarApp.getOwnedCalendarsByName(“smsbe”)[0];
   
    if (!cal)
    {
      cal=CalendarApp.createCalendar(“smsbe”);
      return cal;
    }
   
    else
    {
      return cal;
    }
  }
  catch(e)
  {
    Logger.log(“Error Occured”+ e.toString());
  }

}

function onOpen()
{
  var ss = SpreadsheetApp.getActiveSpreadsheet();
  var menuEntries = [ {name: “Authorize”, functionName: “authorize”},
    {name: “Stop SMS alerts”, functionName: “stopsmsalerts”}
    ];
  ss.addMenu(“Gmail SMS Alerts”, menuEntries);
}

function authorize(){}

function stopsmsalerts()
{
var allTriggers = ScriptApp.getScriptTriggers();

  for(var i=0; i < allTriggers.length; i++)
    ScriptApp.deleteTrigger(allTriggers[i]);
 
Browser.msgBox(“Success”, “You will not be getting SMS alerts anymore.”,Browser.Buttons.OK);
}
/*————–idáig—————–*/

 

A programkódban én az smsbe címkére hivatkozom, ha más néven hoztuk létre a a címkét, akkor mindhárom helyen át kell írni az előbb létrehozott címke nevére.

Végül mentsük el fenti scriptet. A script létrehoz egy új naptárat smsbe néven (ha még nem létezik ilyen nevű naptár), így a bejegyzések nem fognak keveredni az aktívan használt naptárunkkal. A script lefutása után a levelekről törlődik az smsbe  címke

Először próbáljuk ki, hogy kézi indítással működik-e a script. Küldjünk egy teszt levelet magunknak (én a teszt idejére egy olyan olyan szűrőfeltételt hoztam létre, amely a levél tárgyában lévő “SMS teszt” szöveget figyeli), majd a indítsuk el a Futtatás/sendsms függvényt. Ha megerősítést kér, azt fogadjuk el. Várjunk pár percet, és ha megérkezett az értesítő SMS, akkor eddig mindent jól csináltunk. A kapott SMS-ben a levél tárgya, a feladó e-mailcíme és az SMS küldés ideje ideje fog látszani. Minimális programozsi tudással ez persze testre szabható.

Az automatizálálhoz a scripszerkesztőben válasszuk ki az Erőforrások/Az aktív projekt eseményindítóit, és hozzunk létre egy új eseményindítót. Itt a sendsms függvényt kell kiválasztani a bal oldali legördülőből, majd válasszuk ki az Idővezérelt/Percidőzítő/Percenkét opciókat. A felugró ablakban kattintsunk az Ellenőrzére, majd adjuk meg az engedélyeket.

Ezzel be is zárhatjuk a scripszerkesztőt.

A táblázatra visszatérve találunk egy új menüpontot, Gmail SMS Alerts néven, az ellenőrzést (Authorize) itt is lefuttathatjuk, a Stop SMS alerts menüpontra kattintva le is tudjuk tiltani az SMS-ek küldést.

12 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Beérkező SMS tartalmának módosítása

  Üdv XperiMent,

  nagyon hasznos leírás, köszönöm! Érintőleg esett szó a kapott SMS tartalmának módosításáról, ha van lehetőség, szeretnék többet megtudni a témában, mert hosszas keresgélés után sem bukkantam rá a megoldásra (igaz láma vagyok a témában).

  Mégegyszer kösz!

   

   

 2. …kár érte…

   

  A levél tárgyával minden rendben, de az a fránya “Emlékeztető:” piszkosul zavar az elején. Jó lenne valahogy kiebrudalni. Még nem adom fel, köszi az infót!

  • Mivel ez egy emlékeztető,
   Mivel ez egy emlékeztető, amit a Google Calendar küld, ebben a scriptben nem tudod törölni, itt max a levél tárgyát lehetne feldolgozni, amivel próbálkoztam is órákat, de nem jött össze.

 3. Megcsináltam, ahogy írtad,

  Megcsináltam, ahogy írtad, teszteltem, működött is 4 e-mail erejéig. Aztán NULLA. Néztem a beállításokat, minden az, ahogy hagytam.

  Nem értem…

  • Küldj egy teszt mailt, nézd
   Küldj egy teszt mailt, nézd meg, hogy a helyes label alá teszi-e be, nézd meg a naptárat, az események bekerülnek egyáltalán a naptárba?
   Én mióta beállítottam, kiválóan működik, napi jópár mailről van szó, és nincs vele problémám.

 4. Küldtem, beteszi a megfelelő

  Küldtem, beteszi a megfelelő cimke alá, a naptárban is benne van és mégse jön az SMS.

  Totál passz!

   

  • Pedig akkor nem a scripttel
   Pedig akkor nem a scripttel van baj, az jól lefut, ha a fentiek megtörténnek.

   Naptár/Fogaskerék ikon/Beállítások alatt nézd meg a Mobiltelefon beállítása fület, nem tűnt el a számod onnan? Esetleg kérj új ellnőrzőkódot.
   Ugyanitt Naptárak fül: emlékeztetők és értesítések beállítást nézd meg.

 5. Ott a szám.

  Ott a szám.

  A “Naptárak fül: emlékeztetők és értesítések beállítás” alatt mit értesz? Ott azelőtt sem változtattam semmit.

  • Passz, csak gondoltam, hátha
   Passz, csak gondoltam, hátha ott látszik valami.

   Esetleg még nézd meg ezt, idézem a cikkből:

   “A táblázatra visszatérve találunk egy új menüpontot, Gmail SMS Alerts néven, az ellenőrzést (Authorize) itt is lefuttathatjuk, a Stop SMS alerts menüpontra kattintva le is tudjuk tiltani az SMS-ek küldést.”

   Nem lehet, hogy véletlenül kikapcsoltad a küldést?

   Ha semmi sem megy, akkor próbálj meg magad felvinni egy eseményt az SMS-es naptárba, ha az sem jön meg, akkor max a Google-nél tudsz reklamálni.

 6. Google naptár SMS értesítés megszűnik
  Szomorúan olvastam az alábbi hírt, hasznos funkció volt.

  Fontos közlemény a Google Naptár SMS-értesítéseiről

  2015. június 27-étől a Google Naptár SMS-értesítési funkciója megszűnik. Az SMS-értesítési funkciót még azt megelőzően indítottuk el, hogy az okostelefonok megjelentek volna. Az okostelefonok és értesítések világában viszont még offline is részletgazdagabb, megbízhatóbb információkhoz juthat mobileszközén.

  Ha értesítéseket szeretne beállítani az okostelefonján, konfigurálja ennek megfelelően az eszközön telepített naptáralkalmazást, vagy telepítse az Android- és iPhone-telefonokon is használható Google Naptárt. A súgóban többet tudhat meg arról, hogy miként konfigurálhatja az értesítések alapértelmezett értékeit.

  Ne feledje: Ez a változás nem érinti a Google Drive for Work, a Google Apps for Work (fizetős kiadás), a Google Apps iskoláknak és a Google Apps kormányzati szerveknek csomagok ügyfeleit.
  – A Google Naptár csapata

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..