Celeron vagy Pentium processzort vegyek?

Celeron vagy Pentium? - www.itfroccs.hu

Az alábbiakban saját tapasztalaton alapuló véleményemet írtam le.

Erre az örök kérdésre egyszerű válaszként itt van az Intel processzorainak osztályozása, ami felülről lefelé haladva a legerőssebbtől a leggyengébb processzor kategóriákig tart:

 • Core i9 (csúcsteljesítmény-igényű nem skálázható műveletek, mag- és órajelfüggő műveletek, játékok minden szinten) (Enthusiast Line – “Fanatikus” termékvonal)
  (10-18 mag és 20-36 szál)
 • Core i7 (professzionális számítási műveletek, nagy erőforrásigényű játékok)
  (6-8 mag és 12-16 szál)
 • Core i5 (Komoly irodai használat, erőforrásigényes játékok)
  (6 mag és 6 szál)
 • Core i3 (általános játék, irodai használat, komolyabb otthoni használat)
  (4 mag és 4 szál)
 • Pentium (belépő szintű játékok, irodai használat, otthoni használat)
  (2 mag és 4 szál)
 • Celeron (alacsony igénybevételű, belépőszintű irodai használat, belépő szintű otthoni gépekbe)
  (2 mag és 2 szál)

Ha aránylag olcsó, de mégis viszonylag jó processzort keresel, akkor érdemes a Pentiumok között körülnézni, példaként a Pentium G4920-at lehetne kiemelni (ha a legújabb generációban keresünk). Azt is hozzáteszem, hogy senkinek nem szoktam ajánlani Core i3 alatti kategóriát, ami nem véletlen.

Laptop 60-70 ezerért, Windows 10-zel együtt?

Alapvetően mind PC-k, mind pedig laptopok esetében elmondható, hogy ha valaki teheti, akkor inkább kerülje a Celeronokat, mert előbb, vagy utóbb baromira be fog lassulni a gép, eMMC-vel párosítva meg tényleg felejtős. Ha mégis Celeron, akkor legalább SSD legyen mellette, bár ekkor már buktuk is a processzorok közötti árkülönbséget. Őszintén szólva a Celeron + SSD kombó sem éri meg, próbáltam egy Celeron N2840 procival szerelt laptopot gyorsítani SSD-vel, de gyakorlatilag pénzkidobás volt az egész, a javulás minimális volt.

Az olcsó laptopoknál divat eMMC háttértárat használni, amit véleményem szerint szintén nagy ívben érdemes elkerülni, mert pl. egy

Celeron vagy Pentium? – www.itfroccs.hu

32GB eMMC épphogy elég lesz a Windows 10-nek és viszonylag rövid használat után (kb. 6 hónap-1év) javíthatatlanul be fog lassulni a számítógépünk, ráadásul egy-egy nagyobb Windows frissítésnél is gondban lehetünk a tárhely hiánya miatt. Az ilyen laptopok tipikusan kb. 60-100.000Ft közötti áron vásárolhatók meg Windows 10-zel együtt, ami már eleve árulkodó kell, hogy legyen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .