Windows 10-es PC költöztetése QNAP NAS-ra

Ez a cikk kimondottan egy PC-n használt Windows rendszer költöztetéséről szól (QNAP NAS -ra), de az alábbiak alapján bármilyen .vhd, vagy .vhdx (Hyper-V) -és akár más formátumú-lemezképet is Qnap-ra tudunk költöztetni.

Kisvállalati NAS üzembehelyezéssel, beállításokkal, üzemeltetéssel kapcsolatban kérje ajánlatunkat a Kapcsolat menüponton keresztül.

A példában egy Windows 10-es gép költöztetése látható, de ugyanezzel a folyamattal Windows XP, Windows 7, vagy Windows 8.1 is virtualizálható. A virtuális gép Windows licenszelésére/aktiválására nem térek ki.

A példában abból indultam ki, hogy a költöztetendő rendszeren sem Virtualbox, sem Hyper-V, sem VMWare, sem pedig a kiegészítőik nincsenek, mivel ezek segítségével akár egyszerűbben is eljuthatunk a megfelelő lemezkép formátumhoz.

Lehetséges, hogy létezik egyszerűbb folyamat is, de ezt próbáltam ki, és ez 100%, hogy működik. Más kérdés, hogy lesz-e valahol létjogosultsága ennek, mert a NAS-on jó ha van elég erős hardver és sok memória ahhoz, hogy a Windows is normális sebességgel működjön. Minden esetre egy működő Windows költöztethető így a rajta lévő telepített szoftverekkel együtt.

1. lépés: Disk2VHD, VHDX

A DISK2VHD programmal készítsük el a Windows-os gépünkről egy lemezképet (a példában én a C: meghajtót és a hozzá tartozó rendszerpartíciókat teszem bele).
Az elkészülő lemezkép (.vhdx) mérete kb. meg fog egyezni a C: meghajtón elfoglalt tárhely méretével.

Most tehát van .vhdx kiterjesztésű lemezképünk.

disk2vhd
disk2vhd

2. lépés: qemu-img, VHDX to VMDK

A qemu-img-windows programmal konvertáljuk át az 1. lépésben készült .vhdx fájlt .vmdk formátumúvá.

pl. Windows parancssorban: qemu-img.exe convert -p c:\Disk2vhd\Tesztelo-pc.VHDX -O vmdk c:\VM\vmdk\tesztelo-pc.vmdk

Ahol:
-p – mutatja a folyamatot a konvertálás közben
-O – a kimeneti fájl neve, elérési útvonallal

Most lett egy .vmdk kiterjesztésű lemezképünk.

Megjegyzés: egy lépést ki akartam hagyni, és próbáltam a qemu-img-vel közvetlenül is .img-be konvertálni a lemezképet, viszont a Vistualization Station-ben sehogy sem sikerült indításra bírni a Windows-t

qemu-img
qemu-img

3. lépés: Képkonvertáló, VMDK to IMG

A QNAP Virtualization Station-ben importálhatunk meglévő virtuális gépeket, viszont ez csak a következő formátumokban lehetséges:

    • ova
    • ovf
    • vmx
    • qvm

Tehát ez alapján az importálás közvetlenül még mindig nem lehetséges.

A Virtualization Station-ben található egy Képkonvertáló is, amiben csak meglévő .vmdk (VMware), vagy .vdi (Virtualbox) képformátumokat tudunk kompatibilis képformátummá konvertálni.

.vmdk -val már rendelkezünk, így hát azt kiválasztva elindíthatjuk az újabb konvertálási folyamatot, amivel elkészíthetjük a már QNAP Virtualization Station által is elfogadott .img kiterjesztésű lemezképet.

Most van egy .img kiterjesztésű lemezképünk.

4. lépés: VM létrehozás, meglévő lemezkép használata

5. lépés: VM indítása, hibaelhárítás (UEFI)

A Windows indítása, pontosabban az indulás ideje számomra csalódás. 2 processzormag és 4GB RAM-ot állítottam a virtuális gépnek, mégis eléggé lassú volt. Azért is mondom, hogy csalódás, mert hasonló folyamattal a Synology-n gyengébb processzorral és kevesebb RAM-mal gyorsabb volt ugyanez a virtualizált Windows 10.

6. lépés: Windows illesztőprogramok, hálózat

További cikkeink NAS témában: NAS tesztek, bemutatók

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .