Alaplap, videokártya, router és TFT monitor javítása kondenzátorcserével

Néha ha nem kapcsol be a számítógépünk, annak elég prózai oka is lehet: az alaplapon lévő kondezátorok bemondták az unalmast. Ezt szemrevételezéssel nagyon egyszerűen meg tudjuk állapítani, a kondenzátorok fel vannak púposodva, rosszabb esetben kinyílva, felrobbanva. Az alábbi képeken jó láthatóak a tönkrement kondenzátorok (egy alaplap és egy videokártya)

   Alaplap videokártya és router javítása kondenzátorcserével

Néha ha nem kapcsol be a számítógépünk, annak elég prózai oka is lehet: az alaplapon lévő kondezátorok bemondták az unalmast. Ezt szemrevételezéssel nagyon egyszerűen meg tudjuk állapítani, a kondenzátorok fel vannak púposodva, rosszabb esetben kinyílva, felrobbanva. Az alábbi képeken jó láthatóak a tönkrement kondenzátorok (egy alaplap és egy videokártya)

Update:

Még azzal egészíteném ki a cikket, hogy a púpos kondenzátorok véletlenszerű fagyásokat, újraindulásokat, extrém melegedést is okozhatnak, szóval ilyen esetben is érdemes átvizsgálni az alalapot.

A javításhoz szükségünk lesz egy fúróra 0,8 mm-es heggyel, egy ónszippantóra, forrasztópákára, tapétavágóra. A hagyományos pisztolypáka nem ajánlott, mert túl magas a hőfoka, ezzel kárt is tehetünk az alkatrészekben, de óvatosan azért ez is használható, amíg nem volt szabályozható pákám, addig én is pisztolypákával dolgoztam, és sok alaplapot sikerült így megjavítanom.

A forrasztás megkezdése előtt készítsünk minden szerszámot a kezünk ügyébe, a helyiség jól szellőzzön, és megfelelő legyen a megvilágítás is. Én mielőtt hozzányúlok az alkatrészekhez, le szoktam földeni magam a konnektor földelő érintkezőjének megérintésével.

Nézzük meg a púpos kondenzátorok típusát, elhelyezkedésüket. Igyekezzünk pontosan ugyanolyan kapacitású és feszültségű kondenzátorokat beszerezni. Elvileg Low ESR kondenzátorokat javasolnak, de ezeket nem könnyű beszerezni, és általában drágábbak is, én normál, elektronikai szaküzletben beszerezhető kondenzátorokat szoktam használni. Ha nem sikerül ugyanolyan feszültségű kondenzátort találnunk, mint amit cserélnénk, akkor választhatunk nagyobb feszültségűt is, ezzel talán a terhelést is jobban bírja, viszont ezek nagyobb méretűek, nem biztos, hogy beférnek a helyükre, de ilyenkor trükközhetünk (lásd 2. kép) A kapacitásra ügyelni kell, de sajnos a cégünknél nagy számban megtalálható HP d530-as számítógépekben a processzor melletti pufferkondenzátorok 1800uF-osak, ilyet nem lehet beszerezni, ezért 2200 uF-osakat tettem be helyettük, és így is jól működnek.

Alaplap javítás esetén vegyük ki a processzort, memóriát, de általánosságban is elmondható, hogy amit el tudunk távolítani, azt vegyük is le. A fenti videokártyánal pl. a hűtőborda alatt is volt még néhány tönkrement kondenzátor.

 

Bal oldalt látható a lecsupaszított videokártya, és a kondenzátorokat is kiiforrasztottam már, mellette pedig már elkezdtem beforrasztani az új kondenzátorokat. Amikor kiforrasztjuk a kondenzátort, még ha ónszippantót is használunk, a furatban benne marad a forrasztóón, ezért fúrjuk ki óvatosan 0,8 mm-es fúróval. A legjobb erre egy állványos fúró lenne, de én egy gazdaságos kézi fúrócsvarhúzót használok. Ez persze a fúróhegy egészségének nem tesz jót, de ha elég biztos a  kezünk, akkor egy fúróhegy elég sokáig használható. Eleinte alacsony fordulaton próbálkoztam, de kis gyakorlás után rájöttem, hogy magas fordulaton a legkönnyebb kifúrni a lyukakat, persze ne nyomjuk erősen a fúrót, mert a vékony hegyek könnyen törnek. Fúrás után tisztítsuk le az alkatrészt, nehogy a fémsorja esetleg az áramköri lapon maradjon, és később zárlatot okozzon, én erre ecsetet szoktam használni.

Behelyezéskor nagyon figyeljünk a kondenzátorok polaritására, általában a negatív pólust jelölik, de találkoztam már az ellenkezőjével is. A legbiztosabb az, ha megjegyezzük, lefotózzuk a javítandó eszközt. A kondenzátorok lábát tapétavágóval meg szoktam tisztítani, így jobban tapad az ón.

Miután visszaforrasztottuk a kondenzátorokat, vágjuk le a lábak végét csípőfogóval, szereljük vissza a leszerelt alkatrészeket (ne felejtsük a hűtőbordát újrapasztázni), és próbáljuk ki a javított alkatrészt.

A feladat egy tapasztalt műszerésznek könnyen és gyorsan megy, de aki életében először lát forrasztópákát, ne álljon neki a műveletnek, inkább kérjen meg hozzáértőt. A cikkel arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy ne dobjunk el mindent azonnal, sok dolog olcsón javítható, ha egy kicsit odafigyelünk.

A fenti módszerrel már nagyon sok alaplapot, néhány videokártyát és routet is javítottam már.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nemrég kezembe került néhány
    Nemrég kezembe került néhány TFT monitor, volt, amelyeken egyáltalán nem volt kép, vagy bekapcsolás után csak fel-felvillant kép, vagy bekapcsolás után rövid idővel színes pöttyök jelentek meg. Mivel minden nem működő eszközt, szétszedek, ami a kezembe kerül, ezek sem voltak kivételek. Alaposan átnéztem a paneleket, és itt is találtam púpos/kifolyt kondenzátorokat, amelyeket kicserélve máris megjavultak, szóval a cikk címét kibővítettem a monitorokkal is 🙂

  2. Szia! Köszi az infót, hát
    Szia! Köszi az infót, hát igen pár kondi csere csodákra képes. 🙂 Üdv, Tomi

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..