Dell Inspiron 7537 notebook

A Dell egyik legújabb notebook-ja, a Dell Insipron 7000 szériából a 7537-es Inspiron járt nálunk.
Már a csomag kibontásakor beleszerettem. Hát, hogy is mondjam Inspironoknál külső adottságokban nem ilyenhez szokott az ember, egyszerűen gyönyörű és masszív, elvarázsolt teljesen. 🙂

A Dell egyik legújabb notebook-ja, a Dell Insipron 7000 szériából a 7537-es Inspiron járt nálunk.

Ez a Dell gép is több processzortípussal szerelve és opcionális hardverösszetevőkkel kapható, mi ezek közül is a legjobban felszereltet kaptuk.

Az általunk tesztelt példány rövid adatai:

15,6″ FHD Touch FullHD, Core i7-4500U 1,8Ghz, 8GB, 1TB, GT750M 2GB, Win 8 64-bit, 4 cell, Alumínium ezüst

Érdekes hiba, vagy inkább elírás, hogy a csomagoláson fel van tüntetve, hogy van benne DVD író is, viszont az lemaradt a gépről (lásd videó+képek).  Ez sokakat téveszthet meg a vásárlás során.

Egyébként az érintőképernyő, a videókártya, és a FullHD felbontás is opciós választás lehet, mert kapható ezek nélkül is a készülék.

Dell Inspiron 7537 notebook (7537_157862)

Ára jelenleg: br. 230-350.000 Ft, felszereltségtől függően.

Garancia: 36 hónap

A csomag tartalma: A Dell-től megszokott szép és gondos csomagolásban a következők vannak (lásd lent a képen): adapter+tápkábel, notebook, Quick Start Guide, Safety and Regulatory Information

A készülék a Dell hivatalos oldalán: http://www.dell.com/hu/p/inspiron-15-7537/pd?~ck=anav

Külső, felszereltség és használat:

Már a csomag kibontásakor beleszerettem. Hát, hogy is mondjam Inspironoknál külső adottságokban nem ilyenhez szokott az ember, egyszerűen gyönyörű és masszív, elvarázsolt teljesen. 🙂

Kívül-belül-felül alumínium és nagyon jó minőségi laptop hatását kelti. A műanyag (pl. hátlap) részek színben teljesen idomulnak a szürke színéhez. A fedőlapon a szokásos Dell logó látható, a sarkok szépen lekerekítettek. Könnyen tisztítható, ujjlenyomatok és foltok nem látszódnak rajta.
A kijelző rögzítése nem az olcsóbb kategóriás Inspironoknál megszokott kettő kávás, hanem egy széles csíkban két ponton rögzített megoldás.

Érdekes, hogy a csomagoláson fel van tüntetve, hogy DVD-író is van benne, viszont a gépet fizikailag megnézve annak se híre se hamva!  Ez elírás lehet. 🙂

A touchpad kellemes tapintású minőségi szintén, mérete: 105x80mm, a billentyűzet tuti nem alumínium, viszont színben teljesen illeszkedik a gép színéhez, gombjai szinte hangtalanok. Kaptunk numerikus billentyűzetet is, ami nagyon hasznos. A billentyűzet felett csak a bekapcsológomb van, itt nincsen eltúlozva semmi, de pont így jó. A touchpad mellett továbbra sincs ujjlenyomatolvasó, ahogy azt az Inspironoknál már megszokhattuk. A Caps Lock kapott status LED-et, a Num Lock viszont nem.

A billentyűzetvilágítást minden notebook-nál alappá tenném, ennél meg is kaptuk. Két fokozatban állítható, ill. kikapcsolható a bill. világítása.

A gép elején csak a töltöttség és a HDD aktivitás LED-je lett elhelyezve, wifi LED viszont nincs.

A hangszórók elöl/alul kétoldalt lettek elhelyezve.

A hordozhatósága és strapabírása kiváló, bár a súlya nem kevés (2,6kg), ez azért nagyban köszönhető az alu bevonatnak, igaz az érintőképernyő nélküli változat csak 2,29kg a specifikáció szerint.
Méretei: Szélesség: 379,4 mm, Magasság: 20,5 mm HD felbontású, nem érintőképernyős kijelzővel / 0,9 hüvelyk (22,2 mm) opcionális érintőképernyővel, Mélység: 10,0 hüvelyk (254,8 mm).
Kezdő tömeg: 2,6 kg opcionális érintőképernyővel.

Funkcióbillentyűk:
F1 – Némítás
F2 – Hangerő csökkentése
F3 – Hangerő növelése
F4 – Start/Pause – Videólejátszánál használható indítás/szünet gomb
F5 – Keresés – Megnyomásakor előjön a Windows keresője
F6 – Megosztás – A Windows Megosztás szolgáltatása
F7 – Eszközök – A Windows Eszközök menüje (pl. Második képernyő beállítás/csatlakoztatás)
F8 – Beállítások – A Windows Beállítások menüje: Asztal, Vezérlőpult, Személyre szabás, Számítógép információi, Súgó
F9 – Legutóbb használt Windows appok
F10 – Billentyűzetvilágítás: Kettő fokozatban állítható, illetve kikapcsolható billentyűzetvilágítás
F11 – Fényerő csökkentése
F12 – Fényerő növelése
Az F12-es gombtól jobbra lévő gombbal a Repülési üzemmódot kapcsolhatjuk ki és be, ezt pedig a szokásos gombok követik: PrtScr, PgUp, PgDn, Home, End.

Dell Inspiron 7537 ahortcut keys

Portok:

Bal oldalon kapunk 2db USB3.0-ás csatlakozót, ott találjuk a tápkábel csatlakozóját, valamint egy Kensington biztonsági zárat.
Jobb oldalon (előlről hátra) egy SD kártya olvasó, egy kombinált fejhallgató-/mikrofoncsatlakozó, 2db USB3.0 port, egy HDMI (v1.4a) és egy RJ-45 port van.

A specifikációban kiemelik, hogy a 4db USB3.0 közül az egyik PowerShare technológiával ellátott.

Érintőképernyő:

Meglepően jól működik, az érzékenysége kiváló, mindenre jól reagál, gyors, viszont most is elmondom, ahogyan más cikkeinkben is említettük, hogy az érintőképernyő egy klasszikus notebooknál szinte felesleges és nehézkes a használata, mivel a billentyűzet és a touchpad, vagy egér használatával még mindig sokkalta egyszerűbb a gép használata operációs rendszertől függetlenül. A kijelző betekintési szöge “csak” 135 fok.

Kiegyeznék azzal, hogy érintőképernyő nélkül mondjuk 50-60 ezer forinttal olcsóbban lenne kapható. 🙂 Erre -amint fent említettem- lehetőség is van.

Zajszint: mérésre alkalmatos eszközöm nincs. A venti bekapcsoláskor hallhatóan felpörög, aztán elhalkul. Terhelésnél sem vészes a hangja.

Szellőzés és hőmérsékletek:

Az Unigine Heaven Benchmark tesztje közben 74 fokosnak mutatta a videókártyát, ami azért nem kevés. Ez érezhető, illetve tapintható is volt: terhelés alatt eléggé meleg lett a billentyűzet feletti rész, ill. alul a szellőzőnyílás körüli rész.

Alapjáraton (asztalon használva) a hőmérsékletek és a hőelvezetés számomra nagyon jónak tűnt, sehol nem mértem 32 foknál többet, viszont mindenképpen megemlítendő, hogy a szellőzést egy huszárvágással elég egyszerű módon oldották meg. Ez azért is történt így, mert a benne lévő ULV processzor is kevesebb hűtést igényel.  A gép alján egy hosszú sávban tettek a hátlapra egy 360×20-as szellőzőnyílást. A gép kicsit “meg van emelve” az alján lévő kettő gumírozott csíkkal, ami könnyíti ugyan a levegő áramlását, bár véleményem szerint nem eléggé. Asztalon használva még tűrhető, de ha pl. ölbe vesszük a gépet a szellőzés, ill. a levegő kiáramlás szinte teljesen megszűnik, tehát hiányzik az oldalsó (vagy alternatív) levegőkivezetés.

A CoreTemp nevű szoftver a processzor max. hőmérsékletét 50 fokosnak mérte.

Dell Inspiron 7537 notebook CoreTemp

 

Szerelés:

A billentyűzet a szokásos módon távolítható el: a hátlap alatt 1 csavar rögzíti, a billentyyűzetnél pedig 5 ponton van rögzítve. Lásd a képeken:

Dell Inspiron 7537 billentyűzet eltávolítása 1.Dell Inspiron 7537 billentyűzet eltávolítása 2.

A fent linkelt gyári oldalon a Dell e cikk írásakor az ultrabookok-hoz sorolja ezt a típust, viszont ezt meg lehet kérdőjelezni alaposan, mert sem a vastagsága, sem a súlya nem indokolja ezt, nincs benne SSD sem, és még sorolhatnám.

Az akkumulátor csak a hátlap eltávolítása után szedhető ki.

A notebook hátlapja 4 csavarral van rögzítve, viszont ezek kicsavarása után elég nehézkes az eltávolítása. Az RJ-45 csatlakozónál van egy kis rész, ahol egy kis céleszközzel “be lehet nyúlni” a hátlap alá és ki lehet pattintani a helyéről. Irtózom az ilyen megoldásoktól, mert körben végig műanyag pöckök rögzítik, amikkel óvatosan kell bánni, mert könnyen elpattanhatnak. Idővel fárad a műanyag is, így minél öregebb lesz a gép, annál könnyebben törik el a kis pöcök. 🙂

E művelet során megbizonyosodhatunk arról, hogy a hátlap anyaga műanyag. 🙂

A memóriacsere a szokásos egyszerű módon történhet. Az alaplapi gombelem (CR2032) eltávolításához további csavarok eltávolítása szükséges.

Bővebben itt: ftp://ftp.dell.com/Manuals/all-products/esuprt_laptop/esuprt_inspiron_laptop/inspiron-15-7537_Owner%27s%20Manual_en-us.pdf

Belső

Operációs rendszer: Windows 8 64bites operációs rendszer van a gépen. A gyárilag telepített egyéb szoftverekre nem térnék ki külön, mert a szokásos Dell pakkot kapjuk.

Felbontás, videókártya: Megkaptuk a FULLHD (1920×1080) felbontást. A gépben lévő videókártya közel sem csúcskategória, de ez nem is célja az Inspiron termékvonalnak.

A videókártya a gyártó oldalán: http://www.geforce.co.uk/hardware/notebook-gpus/geforce-gt-750m/specifications

CPU: A Core i7 név szépen cseng, de ez “csak” egy 4. generációs 2 mag/4 szálon működő processzor (Core i7-4500U), ráadásul tervezésénél az energiahatékonyság volt a fő szempont és nem feltétlenül a (csúcs)teljesítmény. Ettől függetlenül jól működik, és gyors a gép.

A processzor a gyártó oldalán: http://ark.intel.com/products/75460/

RAM: 8GB (2x4GB) DDR3L 1600Mhz-es ramot tettek a gépbe, kettő memóriaslot van és végre (!!!) látok egy Inspiront, amiben 16GB-ra bővíthető a memória mennyisége.

HDD: Egy Toshiba MQ01ABD100 (1000GB, 5400rpm, 2,5″, ) merevlemezt rejt a gép, ami rázkódásérzékelő áramkörrel felszerelt, viszont a teljesítménye lehetne jobb is, mert 5400-as fordulatszámú és ráadásul SATAII-t tud csak (max. 3Gb/s átviteli sebesség). Ez azért is érdekes, mert az alaplap támogatná a SATAIII (6Gbps) vinyókat is.

A merevlemez a gyártó oldalán: https://storage.toshiba.eu/cms/hu/hdd/product_overview/product_detail.jsp?productid=409 (Technikai adatok 2/2)

Kamera

Adatok: 0,92 megapixeles kamera, maximum felbontás 1280 x 720 (HD) 30 fps-sel.

Hálózat:

Hálózati adapter: 10/100/1000 Mbps Ethernet LAN
Wireless: Wi-Fi 802.11 b/g/n (opcionálisan Wi-Fi 802.11 a)
Bluetooth 4.0
Opcionálisan Wireless Display

Audió+mikrofon+hangszóró:

Jobb oldalán egy kombinált audió csatlakozó lett elhelyezve, amit a gyakorlatban headset-hez használunk. Kettő darab 2W-os hangszórót kapunk (a gép elején/alján).

Kontroller: ALC3223.

Akkumulátor: 4 cellás Lítium-ion 58Wh-s akku.

A tápkábel vége világítós :-). Sötétben így könnyen kezelhető. Legutóbb a Dell Latitude E6440-nél láttam ezt az igényesebb kivitelt.

BIOS:

Hát semmi extra, megmaradtak a szokásos Inspironoknál jellemző sallangmentes, a végtelenségig egyszerű beállítások lehetőségei.

BIOS videó:

 

Driverek: http://www.dell.com/support/troubleshooting/us/en/19/Product/inspiron-15-7537

Összegzés

A pár fentebb említett negatívum inkább kötözködés lenne részemről, mert a hardverbe mindig bele lehet kötni. Ettől függetlenül egy nagyon jól és igényesen összerakott gépet ismerhettem meg.

Az Inspiron 7537 egy olyan notebook, amit nagyon szívesen elfogadnék, bár nem az én pénztárcámhoz mérték.

Kategóriájában a Dell Inspiron 7537-esre én 10 fröccsből, 10 fröccsöt iszok!

Remélem nem vádol meg senki elfogultsággal, de egyszerűen nem lehet rosszabb pontot adni rá.

Köszönjük a Dell Magyarországnak, illetve a Morpho Communications-nek, hogy a tesztkészüléket rendelkezésünkre bocsátotta.

Videó:

 

Képek:

Dell Inspiron 7537 notebookDell Inspiron 7537 notebookDell Inspiron 7537 notebookDell Inspiron 7537 notebook

Tesztek

*Windows élményindex

Dell Inspiron 7537 notebook Windows élményindex

*CPU-Z

Dell Inspiron 7537 notebook CPU-ZDell Inspiron 7537 notebook CPU-Z

*GPU-Z

Dell Inspiron 7537 notebook GPU-ZDell Inspiron 7537 notebook GPU-ZDell Inspiron 7537 notebook GPU-Z

*CrystalDiskMark

Dell Inspiron 7537 notebook CrystalDiskMark

*HDTune Pro

Dell Inspiron 7537 notebook HDTune ProDell Inspiron 7537 notebook HDTune ProDell Inspiron 7537 notebook HDTune Pro

*Unigine Heaven Benchmark

Dell Inspiron 7537 notebook Unigine Heaven Benchmark

 

Műszaki adatok (forrás a hivatalos weboldal):

Processzor

Hun Intel® Core™ i7 Processor 4500U (1.8GHz/4MB)
Hun Intel® Core™ i3 Processor 4010U (1.7GHz/3MB)
Hun Intel® Core™ i5 Processor 4200U (1.6GHz/3MB)

Operációs rendszer

Windows® 8

Memória3

Max. 8GB DDR3L, 1600MHz – 2 DIMM

Chipkészlet

Mobile Intel® HM76 Express chipkészlet

Grafikus kártya
Intel® HD Graphics 4400
Opcionális NVIDIA® GeForce® GT750M 2 GB GDDR5

Kijelző

15,6 hüvelykes, LED-háttérvilágítással ellátott, HD (1366 × 768 képpontos) felbontású kijelző Truelife technológiával
15,6 hüvelykes, LED-háttérvilágítással ellátott, HD (1366 × 768) felbontású érintőkijelző Truelife technológiával
    15,6 hüvelykes, LED-háttérvilágítással ellátott, FHD (1920 × 1080) felbontású érintőkijelző Truelife technológiával

Hang és hangszórók

Sztereó hangszórók Waves MaxxAudio® Pro hangfeldolgozási technológiával
Beépített digitális mikrofon

Merevlemez

Max. 1000 GB* SATA merevlemez (5400f/perc)

Optikai meghajtó

Opcionális külső, tálcás betöltésű DVD+/ -RW

Tápellátás

Prizmás (58 Wh-s) lítiumion akkumulátor

Kamera

Integrált 1,0 megapixeles, szélesvásznú HD webkamera zajelnyomó digitális duál tömbmikrofonnal

Vezeték nélküli kapcsolat

Intel® kétsávos Wireless-N 7260 2×2 AGN + Bluetooth 4.0

Vezetékes kommunikáció
Integrált Ethernet (10/100/1000)

Portok, bővítőhelyek és ház

Kívülről elérhető
(4) USB 3.0, köztük 1 PowerShare technológiával
RJ45 Ethernet
HDMI™ v1.4a
Kombinált fejhallgató-/mikrofoncsatlakozó
Kensington biztonsági zár
Tápcsatlakozó-aljzat

Memóriakártya-olvasó
Secure Digital (SD) memóriakártya
Secure Digital High Capacity (SDHC)
Secure Digital Extended Capacity (SDXC), 50 MB/s UHS sebességgel
Memory Stick (MS)
Memory Stick PRO (MS Pro)
Memory Stick XC (MSXC)
Multi Media Card (MMC), Multi Media Card plus (MMC +) – csak MMC kompatibilitási módban támogatott xD

Méretek és tömeg
Szélesség: 14,9 hüvelyk (379,4 mm)
Magasság: 0,8 hüvelyk (20,5 mm) HD felbontású, nem érintőképernyős kijelzővel / 0,9 hüvelyk (22,2 mm) opcionális érintőképernyővel
Mélység: 10,0 hüvelyk (254,8 mm)
Kezdő tömeg: 5,7 font (2,6 kg) opcionális érintőképernyővel

Előírások

ENERGY STAR 6 minősítés / EPEAT minősítés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .