Lenovo Ideapad 330 notebook bemutató

Lenovo Ideapad 330 notebook bemutató

Lenovo Ideapad 330 notebook bemutató

Gyári oldal: Lenovo Ideapad 330

A tesztkészülék specifikációja:

Ideapad 330-15ICH
i5-8300H, integrált 4GB DDR4 2400MHz, NVidia Geforce GTX 1050 4GB, WD10SPZX 1TB merevlemez, Windows 10 Home

A tesztkészülék ára: br. 250.000Ft

Az Ideapad 330 sorozat nem újdonság, mert 2018 év elejétől már biztosan kapható a boltokban. Azóta maximum pici ráncfelvarráson ment keresztül, pl. a benne lévő processzor lépett egy generációval feljebb (Intel esetén). A konfigurációkban szinte végtelen lehetőségek vannak, Intel és AMD processzor, Radeon és Geforce videókártyák közül is választhatunk. Merevlemez és m.2 SSD is tehető bele, a memóriabővítés lehetősége is adott.

Notebook választáskor nagyon alap az i3 processzor, a 4GB RAM, de hosszú távra tervezve szerintem már ez is necces. Persze tudom lehet kapni “jóárasított” új gépeket, Windows 10-zel együtt 70-80 ezer forintért is.
A mai igények alapján én már nem ajánlok senkinek olyan notebook-ot, amiben nincsen SSD (és i5+8GB).  Ez azt is jelenti, hogy normális, jó teljesítményű laptop, Windows 10-zel együtt kb. br. 230.000Ft alatt nem kapható.

A tesztkészülékben sem volt SSD. A merevlemez harmatgyenge sebességét a jó processzor, a 4GB RAM és a dedikált videókártya sem kompenzálta. A fenti konfiguráció esetén tehát azzal kezdtem, hogy beletettem egy 8GB-os memóriát (kb. 13.000Ft) és egy Kingston A2000 500GB NVMe m.2 SSD-t (kb. 30.000Ft). A merevlemezt is benne hagytam, mert nagyobb mennyiségű adat, kép, vagy biztonsági mentések stb. tárolására még jól jön majd.

Szerelhetőség, bővíthetőség

Csak jókat tudok róla mondani ilyen téren. Igaz nem szeretem az integrált (alaplapra forrasztott) memóriás gépeket, viszont adott egy plusz memóriaslot, amibe maximum 16GB-nyi DDR4 RAM-ot pakolhatunk.

A notebook hátlapját 11db csavar rögzíti és egyébként könnyedén kipattintható a fedlap a helyéről. A kettő darab aktív ventillátor könnyen hozzáférhető, könnyen lesz tisztítható, amire remélhetőleg ritkábban lesz szükség, mivel a hátlapon lévő nagyméretű szellőzőrácsok porszűrő hálóval vannak ellátva.

Ha esetleg egy idő után tönkremenne az akku, akkor az is cserélhető. Az akku eltávolítása is rendkívül egyszerű: 3 darab csavart kell kivenni és az alaplapi csatlakozót kell lehúzni.

Az akku pontos típusa egyébként: Lenovo L17M3P01 400MAh/45Wh

Szerencsére klasszikus 2,5″-os merevlemezt és m.2-es PCIe NVMe SSD-t is tudunk beletenni.

Portok:
Jobb oldal: csak egy biztonsági zár csatlakozás található

Bal oldal:

  1. Hálózati adapter csatlakozó
  2. Akkumulátor/töltés állapotkijelző
  3. RJ-45 port
  4. HDMI port
  5. USB 3.1 (Gen1) port
  6. Kombinált hangcsatlakozó
  7. USB Type-C csatlakozó
  8. Memóriakártya nyílás
  9. Novo gomb: A számítógép kikapcsolt állapotában ezt a gombot megnyomva a System Recovery (Rendszer-visszaállítás) vagy a BIOS beállító segédprogram indul el, vagy a boot-menübe lehet belépni.
  10. Energiaállapot jelzőfény

Rövid összegzés: Tetszetős külső, műanyag borítással. Az i5-8300H processzor bőven jó teljesítményű, a GTX 1050 játékra is alkalmas, de a gépet SSD nélkül felejtsük el.
Ha viszont SSD-vel használjuk, akkor minden átlagos, vagy annál talán magasabb igényt is ki tud elégíteni az Ideapad 330.

Részletesebben a videóban…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .