Xiaomi Mi Router 3 (EU) DualBand WiFi router teszt

Xiaomi Mi Router 3 (EU) DualBand WiFi router teszt - https://itfroccs.hu
Xiaomi Mi Router 3 (EU) DualBand WiFi router teszt - https://itfroccs.hu


Xiaomi Mi Router 3 (EU) DualBand WiFi router

Xiaomi Mi Router 3 (EU) DualBand WiFi router teszt - https://itfroccs.hu

specifikáció


Hardver

Processzor: MT7620A
RAM: 128MB DDR2
ROM: 128MB SLC Nand Flash
2.4G WiFi: 2X2 (támogatott IEEE 802.11N, 300Mbps max)
5G WiFi: 2X2 (támogatott IEEE 802.11AC, 867Mbps max)
Antenna: 4 db. 6dbi
Nyelv: angol
Hőelvezetés: passzív hűtés
Burkolat: ABS műanyag
Szín: fehér
Méret: 195 x 131 x 23.5mm (teljes magasság: 177.3mm)
Tömeg: 220g


Csatlakozás

USB 2.0 aljzat: 1 x DC kimenetes (5V/1A)
Lan port: 2 (10/100 Auto MDI/MDIX)
WAN port: 1 (10/100 Auto MDI/MDIX)
LED visszajelző: 3 (piros/kék/sárga)
gomb: 1 x Reset gomb
DC bemenet: 1


Antenna

Dual band: 2.4GHz / 5GHz kétsávos
Vezeték nélküli csatornák:
2.4GHz csatornák: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13
5GHz csatornák: 149,153,157,161,165
5GHz DFS csatornák: 36,40,44,48,52,56,60,64


Moduláció

11b: DSSS: DBPSK(1Mbps),DQPSK(2Mbps), CCK(5.5/11Mbps)
11a/g: OFDM:BPSK(6/9Mbps), QPSK(12/18Mbps),16QAM(24/36Mbps),
64QAM(48/54Mbps)
11n: MIMO-OFDM:BPSK,QPSK,16QAM,64QAM. Ráta: MCS0~MCS15
11ac: MIMO-OFDM:BPSK,
QPSK,16QAM,64QAM,256QAM Ráta: MCS0~MCS9


Vételi érzékenység

11Mbps:≤-90dBm,54 Mbps:≤-72dBm,
HT20 MCS7:≤-69dBm,
HT40 MCS7:≤-66dBm,
VHT20 MCS8:≤-65dBm,
VHT40 MCS9:≤-60dBm,
VHT80 MCS9:≤-58 dBm


Szoftver

Operációs rendszer: MiWiFi ROM (Supports Web, Android, iOS, Windows, OS X)
Vezeték nélküli biztonság: WPA-PSK/WPA2-PSK titkosítás
Vezeték nélküli belépés kezelés (fekete-, és fehér lista), SSID rejtés
Protokoll szabványok: IEEE 802.11a/b/g/n/ac, IEEE 802.3/3u
Jóváhagyási előírások: GB9254-2008 YD/T993-1998 GB4943.1-2011
Üzemeltetési környezet:
Működési hőmérséklet: 0-40°C
Működési páratartalom: 10%-90%RH
Tárolási hőmérséklet: -40-70°C
Tárolási páratartalom: 5%-90%RH
Teljesítmény-felvétel: 12W max
Kiegészítő információk

bemutató a forgalmazó oldalán: Xiaomi Mi Router 3 (EU) DualBand WiFi router


csomag tartalma

 • Xiaomi Mi WiFi Router
 • EU hálózati tápegység (12V/1A)
 • Használati útmutató
 • Jótállási jegy

 


hardver

Ami elsőre feltűnt, hogy csak 10/100-as 1 darab WAN és 2 darab LAN portokat kapott a Dualband Wifi eszközünk. Azt be kell ismernem, hogy egy kissé lehangoló és értelemszerűtlen megoldás. A második pillanatban tűnt fel, hogy milyen jól néz ki ez a router, hibátlan forma és csak 220g súlya van. A házunk anyaga ABS műanyag, az eszköz alján meg láthatóak a szellőzőrácsok. Nem nagy meglepetés senki számára, hogy a Mi router 3 passzív hűtéssel rendelkezik. A megejelenése tükrözi a Xiaomi márkát, mondhatni hű a nevéhez és egyben van a kütyü. Letisztult fehér szín, 4 darab antenna, könnyű és kis helyen is elfér az eszköz. A 2 darab lan és 1 darab wan porton kívül még rendelkezik egy állapotjelző leddel, 1 reset gombbal, 1 hálózati töltő csatlakozóval. Hoppá, kaptunk egy USB 2.0 portot is, szóval lehetőségünk adódik külsőmerevlemez használatára is a hálózaton.
A processzorunk MT7620A, memória 128MB DDR2, tárhely 128MB SLC Nand Flash. A Mi router 802.11ac WiFi szabvány szerint dolgozik, szóval van 2.4GHz csatornánk és 5GHz csatornánk is. A router beállításai lehetőséget adnak arra, hogy egyben kezelje a 2.4GHz/5GHz sávokat, vagy külön hálózatot hozhatunk létre más-más SSID-vel. Ez a hardver bőven megfelel ezen az áron, de egyetlen hibás koncepció akkor is felüti a fejét sajnos, az a fránya 10/100-as WAN és LAN csatlakozó. De a Xiaomi mellett szóljon, hogy 10/100-as csatlakozókat találhatunk nagyon sok más gyártó DualBand router eszközén.

 

 

 


használat

Azzal kezdeném, hogy egyszerű, mint a faék, de ez nem teljesen igaz. Hardveresen is volt említésre méltó baki, de nem csak a Xiaomi házatáján van ilyen probléma. Ezt már kitárgyaltuk, szóval a 10/100-at most már elfelejtem egy időre és már is elégedett vagyok ezzel a kütyüvel. Amit a gyártó adni akar a fehasználóinak az nem rossz, sőtt a legjobb irány. Remélhetőleg lesz rendes support része a szoftveres résznek is, mint a Xiaomi telefonoknál a MIUI romok esetében. Az észrevételem nagyvonalakban annyi, hogy a beüzemelés három lépcsős, ami egyszerű, de sajnos alkalmazások terén más a helyzet. A router beüzemelés után böngészőből elérhető a 192.168.31.1 alapértelmezett ip-címen, a felület angolnyelvű, amivel nincs probléma. De nem ugyan ez a helyzet a PC-re letölthető alkalmazással, mivel az kizárólag kínaiul tud és abba beletört a bicskám. A telefonos alkalmazás viszont egy nagyon kellemes meglepetés és fasza kivitelezés. Angolnyelvű és Xiaomi fiókunkkal, ha bejelentkezünk elérjük bárhonnan a routert és tudjuk vezérelni, képeinket szinkronizálni, filmet letölteni, nézni online stb.. Olvastam több fórumban, hogy nem valami hasonló a router konfigurációs böngésző felülete a telefonos alkalmazással és ez nálam is “galibát” okozott. Például, ha kikapcsolom a böngésző felületen a Wireless funkciót, (ami annyit jelent, hogy csak az általam azonosított eszközök csatlakozhatnak wifi hálózatra) továbbra sem tud egyetlen eszköz sem csatlakozni, hiába tudják a jó jelszót. Majd itt jön a csavar, mert a telefonos alkalmazásban is ki kell kapcsolnod a tűzfalat, utána már működik a csatlakozás jelszavas azonosítással. Szóval nem csak más a felület böngészőn és telefonos alkalmazáson, de a kettő felületen elvégzett beállítások üthetik egymást, illetve nem szinkronizálnak. Hiába kapcsoltam valamit ki a routeren, a telefonos alkalmazásban külön ki kell kapcsolni. Legalábbis ez az egyetlen helyzet amibe belefutottam egyelőre.

böngésző-felület

 

telefon-app

 

PC-app (csak kínai nyelven elérhető egyelőre)

 

Mindent egybevetve a router szolgáltatásit szemügyrevéve egy jó hálozati eszköznek mondható, habár a beállítási nehézségek nem biztos, hogy egy átlag felhasználónak megkönnyítik az életét. Továbbra is meg kell említenem, hogy a beállító felületek nem szimkronizálnak megfelelően, szóval több felületen is konfigurálnunk kell egy-egy beállítást. A webes felület eléggé kevés lehetőséget ad, mivel nem találtam meg a Samba, URL blocklist funkciókat, csak a telefonos alkalmazásban. A MiWiFi R3 elérhető bárhonnan egy xiaomi account regisztráció után és szinkronizálhatjuk adatainkat a csatlakoztatott külső merevlemezre, használhatjuk torrent fájlok letöltésére, fotóink, videóink nézegetésére és rengeteg beállítási lehetőség akad még. A router AC1200-as, de egyelőre stabilan nálam minden eszköz a 2.4GHz sávot használja, ha az 5GHz sávom használom néha csak eltűnik a süllyesztőben, de ennek az okára még nem jöttem rá. A lan/wan csak 10/100-as, de ezt már kitárgyaltam eléggé bőven az elején is. A lefedettség viszont nagyon jó egy kb. 50 négyzetméteres lakásban egyszer sem volt gondom a jelerőséggel és jól veszi az automatikus csatornákat, legalábbis a 2.4GHz sáv. Talán olyan embereknek merném egyelőre ajánlani, akik tudják a hibáit és mindenképp kiakarják próbálni a Mi router szolgáltatásait. Az ára mellette szól, de meg kell tanulnunk a lelkivilágát, aki ezzel nem akar foglalkozni, ne ezt az eszközt válassza.

Xiaomi Mi Router 3 (EU) DualBand WiFi router teszt - https://itfroccs.hu Xiaomi Mi Router 3 (EU) DualBand WiFi router teszt - https://itfroccs.hu

 

Xiaomi Mi Router 3 (EU) DualBand WiFi router teszt - https://itfroccs.hu Xiaomi Mi Router 3 (EU) DualBand WiFi router teszt - https://itfroccs.hu Xiaomi Mi Router 3 (EU) DualBand WiFi router teszt - https://itfroccs.hu


Newteq.eu

9 HOZZÁSZÓLÁS

  • Hi, egyelőre azt mondom

   Hi, egyelőre azt mondom sajnos seed nincs! A torrent fájlokat kezeli, letölti és ennyi! Eléggé kényelmetlen, hogy csak telefonon tudom megadni, mit töltsön le és ott is csak vagy http, vagy ftp,vagy QR-kód eléréseket adhatunk csak meg. Egy sima letöltött torrent fájlt a “helyi” telefon, számítógép mappákból nem tudunk megadni. (nem kezeli, de miért? – erre nem jöttem rá, de az a gyanúm, hogy ennyit tud egyelőre a szoftver) Mint a videóban is mondtam, hogy jó az irány, de sajnos még nem kiforrott a Mi Router 3 szoftvere és szolgáltatásai.

   • Köszönöm a választ! Szomorú

    Köszönöm a választ! Szomorú hír, hogy a szoftverrel nem tudnak felzárkózni, annak ellenére, hogy pl. a MIUI milyen testreszabható és sokoldalú!

    • Igen, én is ezt tapasztaltam,

     Igen, én is ezt tapasztaltam, hogy a telefonokon lévő droid egyre jobb, sőtt. Ez a router meg még nem az igazi, de bízom benne, hogy jobb is lesz!

 1. Padavan

  Szerintem érdemesebb rádobni a Padavan firmware-t! Megtettem, ahogy megérkezett a gép, és nagyon jól teljeseít vele, szuper kis 24/7 seed server lett belőle minimális fogyasztással. PC app helyett meg ott a fullos angol web-interfész, nincs több csirkeláb 😉

 2. Mi router 3 tárhely
  Sziasztok!

  Kérdezném a hozzáértőktől, hogy miként lehet a routerhez kapcsolt külsőmerevlemezre letölteni torrentet? – csak mert nekem minden próbálkozásnál (android app) azt írja, hogy nem támogatott file típus

  • Mi router 3

   Szia! Jelenleg már nincs nálam a teszt router, de fentebb pont írtam az említett problémáról az egyik hozzászólásomban, ha figyelmesen végig olvasod. Meg a válaszokat is.

   Hi, egyelőre azt mondom sajnos seed nincs! A torrent fájlokat kezeli, letölti és ennyi! Eléggé kényelmetlen, hogy csak telefonon tudom megadni, mit töltsön le és ott is csak vagy http, vagy ftp,vagy QR-kód eléréseket adhatunk csak meg. Egy sima letöltött torrent fájlt a “helyi” telefon, számítógép mappákból nem tudunk megadni. (nem kezeli, de miért?…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .