Microsoft Windows 10 elfelejtett jelszó megváltoztatása

Microsoft Windows 10 elfelejtett jelszó megváltoztatása
Microsoft Windows 10 elfelejtett jelszó megváltoztatása

Az elfelejtett jelszó mindig aktuális téma lesz, hiszen nem láttam még olyan embert aki egyszer az életében nem felejtette el valamilyen jelszavát, kódját. Ebben a fórumban nem fog nagy meglepetés érni bennünket, hiszen a Microsoft Windows 10 esetében is ugyan azon lépéseket kell megtennünk, mint Microsoft Windows 7 rendszeren. Amire szükségünk van ilyen esetben az egy Microsoft Windows 10 telepítőkészlet, DVD, USB stb.. Meg természetesen ott kell lennünk fizikailag a gép mellett, mert anélkül nehéz lenne.

Elsőkörben csinálnunk, vagy szereznünk kell egy Windows 10 telepítőt. Erről már itt írtunk, hogy a MediaCreationTool segítségével, hogyan tudunk könnyen egy USB telepítő, frissítő adathordozót létrehozni. Windows 10 pendrive készítése frissítéshez, vagy telepítéshez a Microsoft oldalán

Kezdjük el a Microsoft Windows 10 telepítését, de már az első ablakban nyomjunk egy Shift+F10 billentyűkombinációt és megjelenik egy CMD, illetve parancssor ablak.

Csináljunk egy mentést az utilman.exe fájlunkról az alábbi parancs begépelésével.

copy d:\windows\system32\utilman.exe d:\utilman.exe

Ezután a cmd.exe fájlunkat nevezzük át utilman.exe fájlnak az alábbi parancs begépelésével.

copy d:\windows\system32\cmd.exe d:\windows\system32\utilman.exe

Indítsuk újra a gépünket és a bejelentkező képernyőn kattintsunk a Könnyű kezelés funkcióra, ha mindent jól csináltunk meg fog jelenni egy CMD ablak. Most már több lehetőségünk is adódik, hogy megoldjuk a belépést a gépünkre a jelszavak tudta nélkül.

Adminisztrátor felhasználó létrehozása

A CMD ablakban az alábbi parancsok segítségével létrehozhatunk egy új felhasználót és hozzárendelhetjük a rendszergazda csoporthoz. Majd újraindítás után bejelentkezéskor, meg fog jelenni az új rendszergazda belépés is és ezzel a felhasználóval bármelyik másik felhasználó jelszavát megváltoztathatjuk. A <username> helyére ternészetesen egy tetszőleges felhasználónevet adhatsz meg. Magyar Windows 10 esetén az administrators csoport helyett rendszergazdák csoportot írjunk.

net user <username> /add

net localgroup administrators <username> /add

Meglévő felhasználó jelszavának megváltoztatása

A CMD ablakban az alábbi parancsok segítségével lekérdezhetjük, hogy milyen felhasználók vannak a rendszerben és megváltoztathatjuk a bejelentkezéshez szükséges jelszavukat. A <username> helyére valamelyik létező felhasználónevét add meg, akinek a jelszavát megakarod változtatni. A <password> helyére, pedig az új jelszavát add meg, amivel be fog jelentkezni ezentúl.

net user

net user <username> <password>

Legvégül ne felejtsd el az utilman.exe fájlt visszatenni a helyére az alábbi paranccsal. Ezt szintén megteheted, ha a telepítőről indítod a rendszert Shift+F10 CMD ablakba írd be az alábbi parancsot és a végén a Yes opcióval hagyd jóvá!

copy d:\utilman.exe d:\windows\system32\ultiman.exe

elfelejtett jelszó

37 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Mintha nekem a magyar Windows
  Mintha nekem a magyar Windows nem fogadta volna el az „administrators” csoportot, csak a „rendszergazdák”-at.

 2. Szia! Nekem azt írja, hogy: „A rendszer nem találja a megadott elérési utat.” ez mitől lehet?

 3. Szia. Nekem azt írja, hogy a rendszer nem találja a megadott elérési utat amikor az utilman.exe-t akarok copyzni.

  • Kérdezd le a köteteket és látni fogod hol van a Windows könyvtár.
   Gépeld be az alábbi parancsokat:
   DISKPART (diskpart indítása)
   list volume (kilistázza a köteteket és látni fogod, hogy melyikre van szükséged)
   exit (kilépés)

   A label=windows, info=boot elméletileg ezen a köteten kell dolgoznod.
   Az ltr oszlopban, pedig a meghajtó betűjelét kell látnod.

 4. net user XYZ /add –

  2.számú rendszerhiba – a rendszer nem találja a megadott file-t : ?

  net user

  A megadott file nem létezik …

  • Szia, a te eseteben valami probléma lesz mert a net user lekérdezésnek működnie kell, ha minden rendben van a rendszerrel. Igen, a 2 (0x2) windows hibakód ERROR_FILE_NOT_FOUND üzenete teljesen érthető, de hogy mi okozhatja nálad, azt sajnos nem tudom.

 5. Hello Tamás!
  Nagyon jó volt, hogy ezt a témát feldolgoztad és publikáltad. Én egy alaplapcsere után kényszerültem újrahúzni a Win10-et. A szerviz által adott default felhasználó átnevezése (mégse a márkanévvel jelentkezzek be mindig 🙂 ) nem sikerült ‘fényesre’, így kizártam magamat a gépemből. Ekkor jöttél te és SEGÍTETTÉL! Ollé – nagy köszönet. Természetesen a 18 novemberi Win 10 már picit más CMD szintakszist használ a tavalyihoz képest, de az alapos magyarázatod, videos illusztrálásod miatt ez nem okozott hanyatt esést. Szóval sikerült és kösz!
  További szakmai fejlődést kívánok
  András

 6. Üdv Tamás.
  Olyan problémám lenne, hogy mikor rákattintok a könnyű kezelés gombra, akkor nem jelenik meg a CMD ablak. Elvileg mindent úgy csináltam, ahogy írtad(mutattad). Esetleg tudnál ebben segíteni? Köszi

 7. Kedves Tamás!
  Szuper volt a segítséged. A hozzászólásokban tett tanácsaidra is szükség volt, mert nálam sem találta az elérési útvonalat.
  Még egyszer köszönöm!
  Szilágyi Szilárd

 8. Szia

  Nekem se jelenik meg néztem le van mentve elméletileg felül is írja meg kérdezi, meg is kapja a yes parancsot de ha bebutolok nekem sem jön fel a cmd ablak.

 9. Szia! Mindent megcsináltam úgy ahogy mondtad… Minden jól is ment addig ameddig a Könnyű Kezelésre kell menni. Hiába nyomok rá, nem jön be semmi ablak.

 10. Szia, ahogy a videóban is említetted egyik megoldás ha új user-t hozunk létre, és ezzel kellenne ugye bejelentkezni akkor vesznének el adataim(fájlok, alkalmazások)?

 11. Szia!
  Én már a shift+F10 -nél elakadtam.
  Semmit nem csinál, nem jelenik meg a parancsor ablak. Hihetetlen.
  Mit csináljak?

 12. Üdvözöllek!

  Nekem olyan problémám van, hogy a külső meghajtót felismeri ugyan, de nem bootol be, illetve jelszó alaphelyzetbe állításra klikkelve felismeri, hogy ez nem jelszókiadás lemez. Több alkalommal is elvégeztem a pendrive win10 rátöltését. – természetesen csak egy példányban van rajta.
  Van esetleg ötleted, miért nem ismeri fel a külső lemezt? – illetve hogy miért nem indul el a bootolás?
  Előre is köszönöm a válaszod!
  Üdv.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .