Windows XP telepítése több egyforma gépre

Rendszergazdáknak sokszor jut osztályrészül a feladat, hogy több egyforma gépet telepítsenek. Ez megoldható persze úgy is, hogy egyet feltelepítenek, majd leklónozzák valamilyen image készítő progammal. Ilyenkor ugye a másodpéldányon át kell írni a termékkulcsot (XP-n ez azért nem triviális), hostnevet, stb., ráadásul ha 30 nap után teszik vissza, akkor a Windows már aktiválni is akarja magát.

 

Ha mindezt meg akarjuk úszni, akkor rendelkezésünkre áll a Windows XP Service Pack 3 Deployment Tools, amelyet megtalálunk  telepítő CD-n (SUPPORT\TOOLS\deploy.cab), de a Microsoft oldaláról is letölthető: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=11282

 

Miután feltelepítettük a Windowst és a szükséges programokat (a Windowst lehetőleg ne aktiváljuk, vagy ha mindenképpen szükséges, akkor a telefonos aktiválást válasszuk, és írjuk fel telepítésazonosítóhoz tartozó kódot), a deploy.cab-ot bontsuk ki egy mappába, majd indítsuk el a sysprep.exe programot. Válasszuk a visszazárást, majd indítsuk újra a gépet, egy image készítő programmal bootoljunk be CD-ről/pendriveról, mentsük le rendszerpartíciót, és utána már mehet fel a többi gépre az image. Újraindítás után egy ugyanolyan képernyőt fogunk kapni, mint az előtelepített Windows XP-s laptopokon, itt beírható a tremékkulcs, a hostnév és a rendszergazda jelszó (XP Professional esetén)

 

Ez a módszer sok felesleges munkától mentett már meg. Windows 7-en még nem próbáltam, ott is működik, de ott már be van építve az alap rendszerbe.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .