Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek

Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek

Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek

A Xiaomi Redmi 5 Plus készüléket a GearBest webáruháztól kaptuk tesztre.

A következő leírásban összeszedtem néhány beállítást, amit már sokan kérdeztek tőlem. Nem nagy dolgokról van szó, de megkönnyíthetjük velük a mobiltelefon használatát, ha tudjuk milyen beállítást hol is keressünk pontosan.

Igaz, a funkciók, beállítások változhatnak egy frissítés telepítése során, de remélhetőleg az alábbi beállításokban már nem lesznek nagy eltérések a közeljövőben.

 

MIUI verzió: MIUI Global 9.5 | Stabil 9.5.11.0(NEGMIFA)

 

Képernyőkép készítése:

Képernyőképet többféle módon is rögzíthetünk. Talán a legismertebb módszer a hardveres bekapcsológomb és hangerő lefelé gomb egyszerre nyomva tartása, amíg a képernyőkép el nem készül.

Beállítások -> További beállítások -> Gombfunkciók és kézmozdulatok -> Képernyőkép készítése

Alapértelmezetten ha a képernyőn lefelé húzzuk egyszerre három ujjunkat, akkor képernyőkép készül, de állíthatunk más mozdulatra, gombnyomásra is képernyőkép készítést ebben a menüpontban.

Beállítások -> Értesítések és állapotsor -> Kapcsolók helyzete -> Képernyők.

Az állapotsor kapcsolóihoz is tudunk állítani egy Képernyők. gyors kapcsolót, aminek a megnyomásával szintén képernyőképet készíthetünk telefonunkon.

 

Képernyőkép felvétele:

A főképernyőn az Eszközök között található a Képernyővideó-felvevő alkalmazás, szóval nem kell a Google Play Áruházban keresnünk, ha rögzíteni akarunk valami tevékenységet, játékot a telefonunkon.

 

Téma beállítása, háttérkép beállítása:

A főképernyőn, ha egy üres részen nyomva tartjuk az ujjunkat, akkor megjelenik alul egy menüsor. Ezt a menüt kettő ujjunk összehúzásával is elő tudjuk hívni.

Háttérkép – Widgetek – Beállítások

Itt állíthatjuk a háttérképeket, mini alkalmazásokat az asztalra (főképernyőre) helyezni, vagy módosítani az áttűnési hatásokat, az alapértelmezett képernyőt, zárolni tudjuk a kezdőképernyőnket (viszlát vándorló ikonok), vagy megüresedő ikonhelyek kitöltését. A Továbbiak funkcióra nyomva, pedig a Kezdőképernyő és előzmények beállításban találjuk magunkat.

Ezeket a beállításokat a Beállítások menüből is elérjük az alábbi útvonalakon:

 • Beállítások -> Háttérkép
 • Beállítások -> Témák
 • Beállítások -> Kezdőképernyő és előzmények

 

Csengőhang megváltoztatása, zene feltöltése telefonunkra:

A telefont csatlakoztassuk az USB kábel segítségével számítógépünkhöz, majd megjelenik az értesítő panelen Az eszköz USB-s töltése felirat. Erre ha rányomunk, akkor választhatjuk a Fájlok átvitele opciót.

Most már elindíthatunk egy Windows Intézőt és az Ez a gép résznél, ha belementünk látnunk kell egy Redmi 5 Plus eszközt. Most már rákattinthatunk a Redmi 5 Plus eszközre és tallózhatjuk a telefonunk tárhelyét, illetve másolhatunk rá, másolhatunk róla, vagy törölhetünk róla.

Abban az esetben, ha zenét másolunk rá és leválasztottuk a gépről lehet, hogy kell neki egy újraindítás és már megfogjuk találni a telefonra frissen feltöltött zenéinket.

 

Biztonsági beállítások, ellenőrzés:

A főképernyőn található Biztonság alkalmazást használhatjuk a feladatra. Itt tudjuk optimalizálni a telefonunk teljesítményét, az ideiglenes fájlokat tudjuk törölni, biztonsági vizsgálatot indítani (víruskeresés), vagy az akkumulátor teljesítményt ellenőrizni, konfigurálni.

A víruskereső az Avast adatbázisát használja, ami számomra nagyon megnyugtató, hiszen én mindig elégedett voltam az Avast vírusirtójával.

Még megtalálható a Mély tisztítás, Adathasználat, Alkalmazások kezelése, Tiltólista, Játékteljesítmény-növelése, Második asztal, Klónozott alkalmazások funkció.

 

Ujjlenyomat-olvasó programozása:

Beállítások -> Képernyőzár és ujjlenyomat -> Ujjlenyomatok kezelése

Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek
Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek

 

SIM névjegyek kijelzése:

Alapértelmezetten a SIM névjegyek nem jelennek meg, de könnyedén beállítható. Nyissunk meg egy tárcsázót és fölül váltsunk a Névjegyek lapra. Majd a jobb felső sarokban kattintsunk a három pöttyre és a lenyiló listában, pedig a Beállításokra. Itt már a SIM névjegyeinek megjelenítését be is tudjuk kapcsolni.

Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek
Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek

 

Szinkronizálási beállítások:

Beállítások -> Szinkronizálás

 

Teljes képernyős megjelenítés, Gombok tükrözése:

Amikor először bemutattam a Redmi 5 Plus felületét, akkor még volt rá lehetőség a rendszerben, hogy a szoftveres gombokat automatikusan elrejtsük és egy felfelé mozdulattal előhívjuk. Sajnos egy frissítés után ezt a funkciót kivették a rendszerből.

Jelenleg az alábbi beállításokat eszközölhetjük.

Beállítások -> Teljes képernyős megjelenítés

Kettő lehetőségünk van a Gombok, vagy a Teljes képernyős mozdulatok beállítása.

A Gombok esetében a szokásos szoftveres vissza, kezdőképernyő, menü funkciókat tudjuk használni. Annyira még van beállítási lehetőségünk, ha bekapcsoljuk a Gombok tükrözése funkciót, hogy a vissza és a menü gomb helye felcserélődik. A Teljes képernyős mód beállítása esetén a szoftveres menü átveszi az éppen megnyitott alkalmazás hátterének színét. Alkalmazásonként lehet konfigurálni, ha nem kapcsoljuk be, akkor egy fekete sávban jelenik meg a szoftveres menü.

A Teljes képernyős kézmozdulatok beállítása esetén eltűnik a szoftveres menü és kézmozdulatokkal vezérelhetjük a telefonunkat. Ami az alábbi képeken is látható.

 

Értesítések és állapotsor:

Az értesítések és állapotsor résznél tudjuk beállítani a kapcsolók helyzetét, az alkalmazásértesítéseket és az akkumulátorkijelzés stílusát. Természetesen még mást is, de talán ezek a leghasznosabb funkciók.

Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek
Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek

Kapcsolók helyzete beállításban 11 kapcsoló jelenik meg és itt tudjuk cserélgetni, hogy milyen kapcsolókat szeretnénk látni az állapotsor menüjében.

Az Akkumulátor kijelzés stílusa, pedig lehet Grafikus, Százalékos, vagy Állapotsor. Az alábbi képernyőn a Százalékos megjelenítést láthatjátok, mert így sokkal könnyebb látni, hogy mennyi üzemidővel rendelkezik még a telefon a következő töltésig.

Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek
Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek

 

Gombfunkciók és kézmozdulatok:

Beállítások -> További beállítások -> Gombfunkciók és kézmozdulatok

Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek
Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek

 

Értesítésjelző fény:

Beállítások -> További beállítások -> Értesítésjelző fény

Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek
Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek

 

Egykezes használat:

Beállítások -> További beállítások -> Egykezes használat

 

Második asztal:

Beállítások -> Második asztal

 

Klónozott alkalmazások:

Beállítások -> Klónozott alkalmazások

 

Fejlesztői beállítások bekapcsolása:

Beállítások -> A telefonról

Addig nyomkodd a MIUI verzió feliratot, amíg ki nem írja, hogy: “Nincs rá szükség Ön már fejlesztő.” Majd megjelenik a Fejlesztő beállítások az alábbi útvonalon.

Beállítások -> További beállítások -> Fejlesztői beállítások

Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek
Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek

 

Biztonsági mentés és visszaállítás:

Telefonunkat (gyári) alaphelyzetbe állítani az alábbi menüpontban lehet. Fontos, hogy ilyen művelet során ne felejtsük el az adatainkat lementeni.

Beállítások -> További beállítások -> Biztonsági mentés és visszaállítás -> Gyári adatok visszaállítása

Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek
Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek

 

Hordozható Wi-Fi hotspot:

Beállítások -> Hordozhtaó Wi-Fi hotspot

 

APN beállítása:

Beállítások -> SIM kártyák és mobilhálózatok -> SIM kártya beállításai -> Hozzáférési pontok nevei

Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek
Xiaomi Redmi 5 Plus használati tippek

 

Frissítés:

Beállítások -> A telefonról -> Rendszerfrissítés

 

Készülékkeresés:

Beállítások -> Rendszeralkalmazások -> Mi Cloud Készülékkeresés

 

8 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Érdeklődöm, hogy lehet a telefonra videót letölteni a netről? Sajnos sehogy sem jövök rá. Köszönöm a választ.

 2. Kedves József!
  Honnan, milyen videót szeretne letölteni? A letöltött fájlok a Fájlkezelő alkalmazásban találhatóak meg a Letöltések menüpontban.
  Üdv, Tomi

  • Kedves Tomi! Az a gondom, hogy egy Samsung tabletre úgy tudtam videót letölteni,hogy elkezdtem lejátszani és közben hosszan nyomtam a képernyőt, amikor is felajánlotta a videó letöltését. Azonban a redmi5 ezt nem I
   Így teszi….nem lenne gond, ha tudnám, hogy hogy…😊

 3. Kedves Tamás! Abban kérném a segítségedet hogy az 5Plus-ban hol tudom kikapcsolni a pinkódot. Jelenleg két kártyával használom, az egyiken már előtte kikapcsoltam a pinkérést, a másik egy új kártya és arra mindig kéri a kódot.

  • Kedves Miklós!

   Beállítások -> További beállítások -> Adatvédelem, és ott fogod látni a SIM-KÁRTYA ZÁROLÁSA beállítási lehetőséget.

   Üdv, Tomi

  • Kedves Ágnes!
   Megnyitod a tárcsázó alkalmazást, majd a bal alsó sarokban a három vízszintes vonalra nyomsz. Így eljutsz a hívásbeállításokhoz, majd a lista alján a további beállítások résznél megtalálod a hívóazonosító opciót.
   Üdv, Tomi

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..