DOOGEE X5 Pro – Napi használati tapasztalatok (2. rész)


A cikk első részében a készülék hardveres tapasztalatairól olvashattatok:

Kb. egy hónap használat után szeretném a szoftveres részt bemutatni. Nem térek ki mindenre, csak ami számomra újdonság/érdekesség volt. Ha bármilyen kérdés felmerül, amire a cikkben nem tértem ki, kommentben nyugodtan kérdezzetek!

 


A cikk első részében a készülék hardveres tapasztalatairól olvashattatok:

Kb. egy hónap használat után szeretném a szoftveres részt bemutatni. Nem térek ki mindenre, csak ami számomra újdonság/érdekesség volt. Ha bármilyen kérdés felmerül, amire a cikkben nem tértem ki, kommentben nyugodtan kérdezzetek!

A DOGEE X5 Pro Android 5.1-et futtat, különösebb módosítások nélkül. A készüléken jelenleg egy OTA frissítés útján telepített R14-es gyári ROM van. Mondhatnám, hogy a szoftver elég unalmas, de aki a stabilitást szereti, és nem akarja állandóan újraindítgatni a telefonját, mert a gyártó által végzett módosítások esetleg lassúvá vagy instabillá teszik a készüléket, azoknak jó hír, hogy szinte érintetlen gyári rendszert kapunk. Sajnos a magyarítás nem tökéletes, a menüben több helyen találkozhatunk angol szöveggel, de ez véleményem szerint nem zavarja a használatot.

Alapértelmezett launchere a Launcher3, amelyet én azonnal lecseréltem az ADW Launcher ingyenes verziójára, mivel a Launcher3 még arra sem képes, hogy beállítsuk, mi legyen az alapértelmezett kezdőképernyő, és nem is rendelkezik túl sok beállítási lehetőséggel.

Google alkalmazások nincsenek előre telepítve, de a Google szolgáltatások frissítése után már telepíthetjük is azokat, amelyekre szükségünk van.

Előtelepítve kapunk egy Go billentyűzetet, és egy Bagan Keyboard Pro-t, amelyek eltávolíthatók, valamint egy DG Xender nevű fájlcserélő alkalmazást, amellyel például megoszthatjuk a fotóinkat. A Xendert rootolás nélkül sajnos csak letiltani tudjuk.

Gesture unlock – Zárképernyő gesztusok

Kézhez vétel előtt olvastam már arról, hogy a DOGEE X5 Pro (és a sima X5 is) képes lezárt képernyőn is érzékelni a gesztusokat. Nagyon vártam már, hogy kipróbálhassam, hiszen a feloldó gomb nem mindig áll kézre, meg különben is, minek koptassuk feleslegesen a mikrokapcsolót :). Ezt a funkciót a Beállítások/Gesture Unlock menüpontban tudjuk aktiválni. Dupla koppintással fel tudjuk ébreszteni a képernyőt, és suhintással vagy bizonyos szimbólumok rajzolásával programokat tudunk indítani. Sajnos csalódás ért, mert a funkció lassú, és nem is mindig azt a szimbólumot érzékeli, amelyet rajzoltam. Végül egyedül a dupla koppintásos ébresztést hagytam bekapcsolva, mert az értesítő LED hiánya miatt gyakrabban kell ránéznem a telefonra. Az érzékelés itt sem a legjobb, néha akár zsebben is fel tud ébredni a képernyő, de többször előfordult az is, hogy csak 2-3 próbálkozás után vette be a dupla koppintást. Gyakorlással és megszokással azért ez az arány javítható.

 

 

A véletlen felébredés és persze a telefon adatainak védelme érdekében PIN kóddal védem a képernyőt. Ha az embernek gyakran kell elővenni a telefonját, akkor a PIN kódos (jelszavas, mintázatos) védelem kényelmetlen lehet, ez ellen vezették be az Android Lollipopban a Smart Lock funkciót, amelyet a Biztonság menüpont alatt érünk el. Bekapcsolása után a telefonunkat nem kell PIN kóddal feloldani, ha valamelyik feltétel teljesül:

 • Megbízható eszköz van a közelben (okosóra, kihangosító, Bluetoothnak bekapcsolva kell lennie)
 • Megbízható helyen tartózkodunk
 • Megbízható hang (hangfelismerés)
 • Viselésérzékelés

 

 

A DOGEE X5 Pro nálam ezen a teszten ötösre vizsgázott. Bekapcsoltam a viselésérzékelést, és az esetek 99%-ában ha a kezemben vagy a zsebemben zárolódott a képernyő, akkor felébresztéskor nem kérte a PIN kódot. Persze ha nagyon szeretnénk védeni az adatinkat, akkor a Smart Lock funkciót óvatosan használjunk, hiszen a Bluetooth akkor 100m hatósugarú is lehet.

Ha már előkerült a biztonság: mostanában a csapból is az folyik, hogy védjünk az adatainkat, mert ha elveszik vagy ellopják, akkor illetéktelenek is hozzáférhetnek az adatainkhoz. A 4.4-es Androidtól kezdve a telefon titkosítás funkció az alaprendszer része, és elvileg a DOGEE X5 Pro is képes rá. Eddig soha nem próbáltam ki, mert féltem attól, hogy esetleg lelassítja a telefon működését, de most, hogy egy erős telefon került a kezembe, gondoltam, kipróbálom. Sajnos ezen a telefonon ez nem jött össze. Miután feltöltöttem a telefont, és bedugva hagytam a töltőt (mivel ez alapfeltétel, ugyanis ha titkosítás közben lemerül a készülék, akkor már csak a gyári adatok visszaállításával fogjuk tudni elindítani), ráböktem a Biztonság/Telefon titkosítása menüpontra. A készülék újra is indult, de sajnos a titkosítás nem indult el, pedig majdnem két órát vártam. Ez valószínűleges szoftveres probléma, remélhetőleg egy következő ROM frissítés orvosolni fogja ezt.

Smart somatosensory – Vezérlés a közelségérzékelő segítségével

Számomra eddig ismeretlen funkció volt a Smart somatosensory, azaz a közelségérzékelő használata bizonyos funkciókhoz. Lényege, hogy a képernyő megérintése nélkül is tudjuk vezérelni a telefont. Elsőre azt mondanám, hogy ez egy teljesen felesleges és hasznavehetetlen funkció, de lehet, hogy csak megszokás kérdése. Talán az egyetlen, amire használnám, a vezetés közbeni hívásfelvétel – ekkor ekkor két másodpercre el kell takarni a közelségérzékelőt.

 

 

 

Szoftverzárak

Az appok indítását le tudjuk védeni úgy, hogy PIN kódot állítunk be hozzájuk. Ha gyerek használja a telefont, vagy céges telefonként adjuk ki valakinek, akkor hasznos lehet ez a funkció.

Játékok

Nem vagyok nagy játékos, nálam a csúcs a 2048 telefonon, de kérésre kipróbáltam a FIFA 16 játékot. A sebesség kielégítő volt, nem volt szaggatás, röccenés, csak az átvezető animációk voltak kicsit darabosak.

Custom ROM-ok

Egyelőre sem a rootolásra sem főzött ROM-ok telepítésére nem szántam rá magam (ami késik, nem múlik), de pozitívum, hogy a Fejesztői lehetőségek menüben a telefon engedélyezi a rendszertöltő feloldását.

Az alábbi linken megtalálhatjuk a hivatalos ROM-okat valamint custom recovery-k is letölthetőek.

http://www.needrom.com/category/doogee/x5-pro-doogee/

Egy Marshmallow port is készült hozzá, leírás alapján minden működik, csak a készülék hangja nem jó.

http://www.needrom.com/download/android-6-0/

Bővebb információk itt találhatóak a ROM-ról, de orosz tudás vagy Google fordító ajánlott 🙂

http://getbest.ru/x5pro_marshmallow_v2.htm

 

Kamera

A kamera a készülék leggyengébb láncszeme. Talán ez az egyetlen hardvere, amely megfelel az árkategóriájának. Engem külön zavar az optika elhelyezkedése, ha kényelmesen szeretném fogni a készüléket fotózás közben, az ujjam mindig belógott a kamera látóterébe. A vaku szinte semmire sem jó, beltéren, rossz fényviszonyok között nagyon nehéz volt éles, használható képet készíteni. Az autofókusz általában elég nehézkes volt, de ha ráböktem a fókuszálandó területre, azért sikerült az élesítés.

Külön kommentár nélkül jöjjön pár kép.

Összefoglalva

Mint a cikk első részében már leírtam a DOGEE X5 Pro egy jó ár-érték arányú telefon, az eddigi egy hónap alatt stabil, gyors működést tapasztaltam, és ugyan belefutottam pár apróságba (pl. a zárképernyő gesztusok kiszámíthatlan működése), a többi jó tulajdonsága ezeket nálam bőven ellensúlyozta.

5 HOZZÁSZÓLÁS

  • Azt hiszem, hogy a Doogee

   Azt hiszem, hogy a Doogee facebook oldalán is van róla szó, hogy az X5 és az X5 Pro június, vagy júliusban kapja meg a Marshmallow frissítést. Mert ugye az X6 Pro már megkapta és az X5 Pro nem sokban különbözik az X6 Pro-tól. De remélem a sima X5-re is kiadják.

   • Az jó lenne, mert egyelőre a
    Az jó lenne, mert egyelőre a custom Marshmallow-t még nem raknám fel.

 1. Sneak peak
  Feltettem a hivatalos 6.0-t, nemsokára érkezik róla egy útmutatós és a tapasztalatok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .