DOOGEE X5 Pro – Napi használati tapasztalatok (1. rész)


Az oldalon már több cikk foglalkozott a DOOGEE X5 Pro telefonnal, láthattátok a kicsomagolást, a technikai részleteket, a hardveres kiépítettséget és a rootolás sem maradt el. A készülékről az ITFröccs.hu-n eddig megjelent cikkekeket az alábbi linkeken találjátok:

Én most a napi használat során szerzett tapasztalataimat szeretném veletek megosztani, a cikk két részből fog állni, az első részben a hardveres tapasztalataimat írom le, a második rész a szoftvert fogja bemutatni. A telefont egy hete használom. Ennyi idő persze nem elég ahhoz, hogy mindent teljeskörűen leteszteljek, de ha valaki ezt a telefont szeretné megvenni, már van honnan elindulnia.


Az oldalon már több cikk foglalkozott a DOOGEE X5 Pro telefonnal, láthattátok a kicsomagolást, a technikai részleteket, a hardveres kiépítettséget és a rootolás sem maradt el. A készülékről az ITFröccs.hu-n eddig megjelent cikkekeket az alábbi linkeken találjátok:

Én most a napi használat során szerzett tapasztalataimat szeretném veletek megosztani, a cikk két részből fog állni, az első részben a hardveres tapasztalataimat írom le, a második rész a szoftvert fogja bemutatni. A telefont egy hete használom. Ennyi idő persze nem elég ahhoz, hogy mindent teljeskörűen leteszteljek, de ha valaki ezt a telefont szeretné megvenni, már van honnan elindulnia.

Mindenekelőtt kezdjük a számomra legnagyobb negatívummal, hiszen innentől már csak felfelé vezet az út. A készülék nem rendelkezik értesítő LED-del. Nem tudom, a gyártó milyen megfontolásból hagyta le ezt a filléres alkatrészt, de nagy bánatot okoztak az olyan felhasználóknak, akik szeretik egy pillantással felmérni, hogy kaptak-e értesítést vagy éppen merülőfélben van-e az akkumulátoruk.

Külső, tartozékok, hardver

Kibontás után az első dolog, ami feltűnt, hogy a kötelező töltőfej (ez csak 700mA-es) és USB kábel kombón kívül semmi extra tartozék nem jár a készülékhez, tehát headset sem. Ezt nem tekintem negatívumnak, hiszen akinek nem ez az első okostelefonja, biztosan rendelkezik már headsettel. A kijelzőre gyárilag applikáltak egy képernyővédő-fóliát, de tartalék fólia nem jár hozzá. A külsőre a tervezők nem fordítottak nagy gondot, mégis egy letisztult, elegáns előlap néz velünk szembe.  A hátlap matt fekete vagy fehér lehet, nekem a fekete hátlap jutott. Sajnos a hátlap kicsit csúszós, és a tenyerem is viszonylag hamar ráizzadt, természetesen az ujjlenyomatokat is jól gyűjti. A készülékház teljesen megegyezik kis testvére, a DOOGEE X5 házával, a tervezők még arra sem figyeltek, hogy a hátlapi feliratokkal megkülönböztessék a két eszközt. Az eBay-en 600 Ft körüli áron vásárolhatunk hozzá szilikontokot.

A hátlap egyszerűen levehető, az akkumulátor cserélhető, 2 db micro SIM foglalat és micro SD kártya (maximum 32GB) helyezhető be. A micro USB töltőaljzat laza, ha nem figyelünk a töltőkébelt kicsit ferdén is be tudjuk dugni (ez az X5-nél is megfigyelhető)

A főbb alkatrészek: MediaTek MT6735P Quad-Core 64bit 1GHz CPU, Mali-720 GPU, 2GB RAM és 16GB belső tárhely, amelyből kb. 11GB használható.

Több tesztben is azt olvastam, hogy rossz a készülék fogása. Ez szerintem elég szubjektív és megszokás kérdése, elsőre nekem is furcsák voltak az éles szélek, de pár óra alatt megszoktam, annak ellenére, hogy általában lekerekített szélű telefonjaim voltak.

Kijelző, előlap

A kijelző felbontása 720×1280 képpont, ami 5”-nál szerintem tökéletesen megfelel, bár az is igaz, hogy az előző, 5,5”-os telefonom 540×960-as felbontásával sem voltam elégedetlen. A színek szépek, az IPS panel nem okoz csalódást. A fényerő megfelelő, sőt az alkalmazkodó fényerő-beállítás segítségével még egy sötét szobában sem fog kiégni a szemünk.

A hardveres gombok nincsenek megvilágítva, ez sötétben kényemetlen lehet, de mivel ez előző telefonomon is ugyanilyen sorrendben helyezkedtek el a gombok, engem nem zavar.

Az előlapon található egy közelségérzékelő is, amelynek vagy a működése nem tökéletes, vagy csak én használom rosszul a telefont, de többször jártam úgy telefonálás közben, hogy bekapcsolt a kijelző, és a fülemmel abban a pillanatban sikerült is tartásba tennem a hívást, utána csak csodálkoztam, hogy miért is nem hallok semmit. A közelségérzékelőt a telefon vezérlésére is hazsnálhatjuk, erre a szoftveres részben fogok bővebbben kitérni, akárcsak a lezárt képernyőn hazsnálható gesztusvezérlésre.

X5 és X5 Pro esetében is hallottam panaszokat az érintőképernyő érzékenységére, nekem nem nagyon volt gondom vele, talán csak annyi, hogy a 2048 játszása közben nem mindig abban az irányban vette be a suhintást, mint amerre kellett volna.

Kamera

A készülék egy 2MP előlapi és egy 5MP hátlapi kamerával rendelkezik. Nem vagyok nagy fotós, általában csak szériaszámok és hibaüzenetek fotózására használom, és ennyi is a maximum, amit ebből a kamerából ki lehet hozni. Beltéren, rossz fényviszonyok között szinte használhatatlan, és a beépített LED villanó sem ér sokat. Ezért az árért persze nem is szabad többet várni.

Hang, rezgés, akkumulátor

A DOOGEE X5 Pro hangjára nem lehet panasz, kellő hangerővel rendelkezik, és a hanghívások minőségével sem volt problémám, tisztán, szépen lehetett hallani a hívót. A rezgés kézben elég erős, de ahogy a nadrágzsebembe tettem a telefont, már alig éreztem, ez szintén lehet, hogy csak az én hibám.

Egy 2400 mAh-s akkumulátor látja el árammal a készüléket, ez nálam másfél-két napig tart ki, tudni kell, hogy egy SIM kártyát használok, és nincs mobilinternet előfizetésem. A wifi napi 16 órát van bekapcsolva, a munkahelyemen és otthon is aktívan e-mailezek, chatelek róla. 15%-ról kb. 2,5 óra alatt lehet teljesen feltölteni.

Hálózat

A GSM hálózattal nem volt problémám, a térerő mindenhol tökéletes volt, a hangkapcsolat stabil és jó minőségű volt. A wifi kapcsolat felépülése gyors, a hálózati kapcsolat gyors és stabil, szakadozást, térerő-ingadozást nem tapasztaltam.

A GPS tesztelésére még nem volt alkalmam.

Értékelés (csak hardver szempontból)

Az értesítő LED hiánya zavaró lehet, ha viszont ezen a tényen sikerül túllépnünk (nekem kellett hozzá néhány nap), akkor kiderül, hogy egy nagyon jó ár/érték arányú készülékkel állunk szemben. Az egy hetes használat alatt lagolást, röccenést nem tapasztaltam, ehhez valószínűleg a 2GB memória nagyban hozzájárult. A memóriából általában 70% van használva, ez ugyan soknak tűnik, de a készülék sebességén nem látszik.

Az ára jelen pillanatban 35-37.000 Ft körül mozog, és az sem elhanyagolható, hogy egy éves magyarországi jótállást kapunk hozzá a WayteQ cégen keresztül

27 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Doogee X6 hívásprobléma

  Szia 
  Nem tudom hol tegyem fela  kérdést ezért itt teszem fel 🙂
  Doogee X6-os beszélgetés közben ha jön egy külső hívás ledobja az éppen folytatott beszélgetést. 
  Eredeti rendszer van rajta. 

  Ez valami beállítás probléma (nem hiszem)
  vagy rendszerhiba és frissíteni kellene a rendszert?

  Köszönöm ha tudtok okosat mondani 🙂
  Üdv
  Geri

  • Szia. Ismerősnek van X6 Prro,
   Szia. Ismerősnek van X6 Pro, de még nem tapasztalt ilyet. Mi van beállítva a szolgáltatónál, ha foglalt vagy? Hangposta/hívásvárakoztatás? Esetleg ezeket lehetne variálni. Nekem hívásvárakoztatás van, nem tapasztaltam ilyen problémát, viszont többször előfordul, hogy bejövő hívásnál rebootol az X5 Pro.

 2. X5 adatkapcsolati hiba.

  Sziasztok.

  Talán ide jó lesz feltenni a kérdésem. 🙂

  Közel másfél éve megvan már az ajándékba kapott X5-öm. Bevallom megszerettem. Ez a második okostelóm. A napokban sikerült frissítenem a V19 ROM-ra. Minden gond nélkül megtartotta a saját dolgaimat. Teszi a dolgát ahogy 1,5 éve eddig is. Ezen idő alatt csupán egyetlen egy dolgot nem tudtam még megoldani. Elég gyakran újra kell indítani a telót ha adatkapcsolaton keresztül akarok netezni. T-mobilos kártyám van. Már megnéztem a beállításokat is. Jól van megadva az APN is. Eleinte azt gondoltam, hogy WIFI használat után nem kapcsolódik hálózatra. előfordul, hogy töltés után sem tud azonnal kapcsolatot létesíteni. Vagy egyszerűen több órás “pihenés” után sem képes rá. Ilyenkor csak egy reboot segít rajta. Van valami ötlet, hogy lehetne ezt orvosolni?

  Minden jót kívánok. Várom a válaszokat. Üdvözlettel X.

  • V20
   Szia,

   van V20-as ROM, sőt a 6.0-t is fel lehet rá tenni, esetleg először próbáld meg a V20-szal, ha azzal is gond van, akkor meg kell próbálkozni a 6.0-val, de mielőtt nekiállsz, írj, és leírom, hogy pontosan hogyan csináld.

   • Köszönöm a választ. Nekem

    Köszönöm a választ. Nekem erős a gyanum, hogy hardver hibáról lehet szó. Mivel első pillanattól fogva ezt csinálja. Én arra gondolok, talán engineering módban lehetne valamit “varázsolni” a hálózati kapcsolatoknál. Bár eddig még nem találtam semmit a neten. Tovább keresek még. Minden jót, majd jelentkezem ha mégis kell egy új ROM. X.

 3. X5 max pro érdeklődés

  Sziasztok!

  Most vettem egy Doogee x5 max pro készüléket, és előállt néhány problémám. Az első és legfontosabb, hogy valamiért a bekapcsoló gombot nem akarja érzékelni, hogyha be akarom kapcsolni a telót, ez zavaró, de nagynehezen bekapcsoltam anélkül a telefont, ezekután amikor a kamerát ill más programokat el akarok indítani akkor engedélyeket kér, éshogy adjam meg neki, rmegyek, engedélyezem, utána tovább dob a beállítások/alkalmazások-on belül egy menübe, hogy adjak neki ott is jogokat, de minden be van pipálva, hogy megkapja, és akármit csinálok csak ezt pörgeti. Android 6.0 van rajta, nekem új a dolog, előre is köszi a válaszokat.

  • Szia. Ezek nem tűnnek
   Szia. Ezek nem tűnnek normális működésnek, egy ismerősömnek van X5 Mac Pro-ja, de ő nem tapasztalt ilyeneket. Próbálj egy factory resetet, és ha úgy sem jó, akkor gariztatni kéne (még ha szoftveresen meg is javul, a gomb miatt mindenképpen). Ha be van kapcsolva, akkor a gomb működik lezárás/feloldás esetén?

   Magyar boltban vetted?

   • Szia! Nem működik, és az a

    Szia! Nem működik, és az a furcsa, hogy a bekapcsoláshoz is csak abban az esetben, ha be van dugva hálózatba, ill nyomom közben a felfelé hangerő gombot. A gearbest-en vettem, és nekem úgy tűnik, hogy ilyen téren ők nem felhasználó barátok. Köszönöm a gyors válaszodat.

    • Hello, szerintem már utaztasd

     Hello, szerintem már utaztasd is vissza garanciás javításra, cserére! Már bekapcsolni sem lehet rendesen az eléggé hardveres problémának tűnik.

 4. X5 pro akksi probléma?

  Szia! 

  Több mint 2 éve van egy x5 proom. 2 hónapja elkezdett gyorsan merülni a telefonom és kb 60% tól 20% os akku tölltötségnél kikapcsolt. Rendeltem hozzá egy másik gyári akksit de ez kb 60 % nál kikapcsol. Amikor felrakom tölteni 0% tól kezdi tölteni. Létezik erre valami megoldás vagy kuka a készülék? Segitségedet előre is köszi.

  Üdv. Tibor

   

  • Szia.
   Szia.
   Milyen ROM van rajta?

   Tudom, ezek sablonos dolgok, de ezeket próbálnám meg:
   – factory reset
   – SD kártya kivétele (ha van benne)
   – másik SIM kártya

   Mennyi idő alatt merül az új akksival 60%-ra? Szoktad kikapcsolni? Egy újraindítás nálam pl. eléggé leszívja az akksit. Nem érezted, hogy a szokásosnál jobban melegedne? Prociterhelést esetleg nézhetsz, én erre az Elixir2-t használom.

   Nekem hivatalos MM van rajta, 20% körül az enyém is kikapcsol amúgy néha. Én naponta töltöm, mióta 2 SIM van benne, és mobilnetet is használok, estére olyan 40-50%-ig szokott merülni.

   • Szia

    Szia.

    android 5.1-r09 .   remélem ebben van a rom száma. ha nem akkor nem tudom 🙂

    Minden este töltőn van . Reggel 6 kor leveszem és 12-14 h között internet használattól függően merül 60% ra.

    A régi akksival melegedett de az újjal nem.Sd kártya kivételét kipróbálom.

    Mi az a factory reset?

    Minden program az alap van rajta nem frissítettem rajta semmit mert kicsit bonyolúltnak tűnik.

    Proci 60% körül pörögebből 40 % felhasználó. Azt nemtudom hogy ez jó vagy rossz E?

     

    • Factory reset az a gyári
     Factory reset az a gyári adatokra visszaállítás (töröl mindent). Elég régi ez a ROM, esetleg lehetne egy újat rátenni, de ha nem vagy gyakorlott, akkor meg kéne kérned valakit, aki jobban benne van a témában. Itt egyébként sok lépésről-lépésre leírást találsz a témában.

     A 60% procihasználat nem vészes, igazából csak azt akartam kideríteni, nem fut-e a háttérben valami, ami 100%-ra terhelve a proci hamar lemeríti a telót.

 5. X5 pro nem veszi a töltést
  Sziasztok!
  Olyannal valaki találkozott-e hogy a teló abszolut nem veszi a töltést? Hagytam teljesen lemerülni kikapcsolásig, azóta se kép se hang töltőre dugáskor ( többel is próbáltam). Akksi ki-be is volt. Billentyű nyomására se reagál, recovery-re sem, úgy se ha közben töltőn van.
  Érdekes hogy a laptop felismeri, újra tudtam rá flashelni a romot de a töltésen ez nem segített.
  Valakinél ötlet?
  Köszi!

  • Igen, találkoztam. Egy T*co

   Igen, találkoztam. Egy T*co gazdaságos X5-nél volt. A Wayteq HU 4.000-ért cserélt benne usb csatlakozót. Garival küldtem be hozzájuk több probléma miatt, ez az egy szerintük nem volt garis. Nem nagyon vitatkoztam, másnál történt, nem tudom, mit csinált vele.

 6. x5 pro tölés

  A fenti probléma nálamis elöjött, azzal a különbségel hogy érzékeki a kábelt . mutatja is az aksit, de nem tölti fel,én is probáltam másik töltövel kábelel! De semmi,mi van ilyenkot?

 7. Nem old fel a képernyőzár

  Sziasztok! Olyat csinált nálam a Doogee X5 Pro-m, hogy nem oldja fel a képernyőzárat. Helytelen minta! Addig-addig próbálgattam, hogy úgy néz ki, nem érzékeli, vagy tévesen érzékeli a a segélyhívás módban a 8-as és alatta a nullás környékét. Ez hardver hiba, vagy elég lenne csak kalibrálni? Lehet egyáltalán kalibrálni a touch-ot?

  Előre is köszi a segítséget. Üdv. Zsolti

 8. X5 pro nem érzékel

  Szia! Még nem találkoztam ilyen esettel, legalább is amíg volt nálam Doogee X5 Pro. Nem tudom mi lehet a probléma oka, sajnos azt sem, hogy az érintést lehet kalibrálni, vagy sem.

 9. sziasztok olyan dodgee x5 problémám van hogy egyszer csak megszólal a csengőhang de a teló nem mutat semmit se sms se hívás se semmi néha felbukkan egy egy face ertesítés de ennyi találkozott valaki hasomlóval ?

  • Néha nekem el szokta veszteni a telefon app a jogot, hogy megjelenjen más alkalmazások felett. Először én is nehezen jöttem rá, aztán elindítottam kézzel a telefon appot, és fel tudtam venni.

 10. Sziasztok! Lehet, hogy nagyon béna vagyok, de nem tudná valaki megmondani, hogy a gyoshívó hogy kezelhető? Önkéntesen tett be neveket, változtatni, kivenni, újat berakni nem tudok. Ha valaki rájött, kérem ossza meg velem! Elöre is köszönöm!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .