Windows 10-en megosztott nyomtató nem elérhető Windows XP-ről

Windows 10 nyomtató megosztás
Windows 10 nyomtató megosztás

 

Adott kettő gép, az egyiken Windows 7, a másikon XP. A Windows 7-es géphez csatlakoztatott nyomtató meg van osztva hálózatban, melyet így simán eléri az XP-s gép is.

A Windows 7-es rendszert idő közben felfrissítik Windows 10-re és ezután az XP-s gépen elérhetetlenné válik a hálózati nyomtató, vagyis látszik, de nem lehet vele nyomtatni.

Ennek több oka is van:

Szükséges Windows 10 beállítások:

 1. Először is a Windows 10-ben lépjünk be a a Hálózati és megosztási központban a Speciális megosztási beállítások módosításába, ahol ellenőrizzük, hogy be van-e kapcsolva a Fájl- és nyomtatómegosztás, valamint a Hálózatfelderítés, illetve ha nem szükséges jelszavas védelem, akkor kapcsoljuk ki a jelszóval védett megosztást is.
 2. Ha ezek megvannak, akkor a Windows 10 Vezérlőpultban nyissuk meg az Eszközök és nyomtatók kategóriát. (Másként így is elérhető: Vezérlőpult/Hardver és hang/Eszközök és nyomtatók). Itt kattintsunk jobb egér gombbal a nyomtató, amit meg szeretnénk osztani, majd válasszzuk a Nyomtató tulajdonságai menüpontot, a megjelenő ablakban pedig a Megosztás fület. Meglepetésre a nyomtató nincs is megosztva, tehát pipáljuk ki a nyomtató megosztását, majd az Alkalmaz és OK gombokkal mentsük el a beállítást.

Megjegyzés: További hibakeresés gyanánt ugyanitt érdemes a Biztonság fülön ellenőrizni, hogy adott felhasználónak, vagy csoportnak van-e jogosultsága a nyomtatára. Pl. “Mindenki” csoportnál ki van-e pipálva a “Nyomtatás” lehetőség.

Windows 10 nyomtató megosztás

Szükséges Windows XP beállítások:

 1. A fentiek megléte után a Windows XP a hálózati nyomtatónál továbbra is azt írja, hogy a “Hozzáférés megtagadva“, avagy nem lehet a nyomtatóhoz kapcsolódni. Ugyanez jön akkor is, ha újra akajuk telepíteni a hálózati nyomtatót.
 2. Tegyük a következőt: A Windows XP-ben a Nyomtatók és faxokban válasszuk a Nyomtató hozzáadása opciót, ahol kattintsunk a Helyi nyomtató lehetőségre (a Plu and Play elől vegyük ki a pipát), majd a tovább gomb után megjelenő ablak alján válasszuk ki a “Helyi port” lehetőséget. A megjelenő ablakban a helyi porthoz a következő írjuk be: \\halozatigepnev\megosztottnyomtato, ahol a “halozatigepnev” az a Windows 10-esszámítógép, amihez csatlakoztatva van az elérni kívánt nyomtató;a “megosztottnyomtato” pedig a Windows 10-en megosztott nyomtató megosztási neve. (local port: \\yourWin10machine\sharedPrinter)
 3. A Tovább gomb után válasszuk a Tesztoldal nyomtatása lehetőséget és a nyomtatás működik.

 

7 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Nálam ez teljesen

  Nálam ez teljesen véletlenszerűen egyik gépen működött, a másikon nem. Nálam az volt az egyedüli és mindig működő megoldás, hogy a Win10-re telepítettem az LPD/LPR szolgáltatást, és az XP-n LPR-esen telepítettem a nyomtatót. Bár igaz, a Mindenki csoportot nem néztem a Win10-en, csak a Speciális megosztási beállításoknál adtam meg az engedélyt és azt, hogy ne legyen jelszó. Ennek ellenére mégis kért jelszót csatlakozáskor, akkor is, ha helyi portként vettem fel az UNC névvel.

 2. véletlen rájöttem

  hali!

  pont ugyanezzel szembesültem nemrég
  win10 64 prof osztja a nyomtatót(USBs), winxp32 prof sp3-ra akartam felrakni
  mindent kipróbáltam, kivéve az LPD/LPR-t, és nem ment.. 

  megoldás: a nyomtatási beállításoknál át kell állítani, hogy NE várólistára nyomtasson, hanem közvetlenül a nyomtatóra!
  ezzel sikerült működésre bírnom XP alatt a printert!

  mivel siettem, nem teszteltem alaposan, csak egy tesztoldalt küldtem rá, ha vmi működésbeli probléma jelentkezik, akkor jelezni fogom ebben a nagyszerű threadben! 🙂

  van előzménye is a történetnek, ami lehet segítene megérteni a probléma gyökerét, engem nagyon érdekelne a magyarázat
  -pont egy ugyanilyen nyomtató volt előtte is rákötve a megosztó gépre, de az tönkrement és pótolták egy cseredarabbal
  -korábban is én állítottam be a nyomtatót, akkor is nehezen ment..

  al-story-line: már korábban észrevettem, hogy win10-en hiába állítok be mindent úgy a hálózati központ speciális beállításokban, hogy ne kérjen jelszót a megosztásokhoz, bizonyos esetekben mégis jelszót kér az XP felől..a vicc, hogy BÁRMILYEN felhasználónév és jelszó kombinációt elfogad, pl a-a is megfelel..és már nyitja is a megosztásokat, többek közt a nyomtatóhoz való “Csatlakozás” menü is jól fog működni, feltelepíti a nyomtatót. ha jól emlékszem így telepítettem XP-re a korábbi ugyanilyen típusú nyomtatót..nem 100%, lehet a \gépnévmegosztott_nyomtató_neve local port hozzáaadásával. amikor most próbáltam telepíteni a nyomtatót nagyon furán viselkedett az XP: a gép megosztásait simán megnyitotta (jelszó nélkül), de a nyomtatóhoz feltétlen jelszót kért, és hiába adtam meg a korábban működő a-a kombit(más kombinációval is ugyanígy viselkedett kivéve a felülírásra vonatkozó részt…), vmi jogokra és felülírásukra hivatkozott, de hiába OKztam le akkor se tudott “Csatlakozni” a nyomtatóhoz. hálózaton tallózva is ezt csinálta, és ha a LPT1-el raktam fel, majd local port \gépnévmegosztott_nyomtató_neve módon próbáltam nyomtatni, az látszódott, hogy a nyomtatási várólistára felkerül, de vmiért nem megy át, majd erről egy hibaüzenet is generálódik. (innen jutottam arra, hogy átállítsam várólistáról direktre..)

  -természetesen mielőtt átállítottam volna direkt printre MINDENT megpróbáltam, de semmi se segített, az idők során elég gyakran találkoztam ezzel a problémakörrel (win8-8.1-10-printer shareing & winxp32/64 printer install), ezerféle megoldást láttam már, de ez nagyon új volt 🙂

  aki tudja a magyarázatot kérem ossza meg velünk is, jó thread!

   

  • Magyarázat: Mert ez Microsoft
   Magyarázat: Mert ez Microsoft! (itt most a 80-as évekbeli Mert ez műanyag! dallamát képzelem alá 🙂 )
   https://www.youtube.com/watch?v=nX-ZczEC34Y

   Kösz a tippet, ezt a várólistás dolgot kipróbálom, bár már potyognak ki az XP-s gépeink, és egyre több az IP-s nyomtatónk is.

 3. Windows 10 nyomtató másolat

  Sziasztok!

  Van egy win 10-es gép, amin fut egy virtuális Xp-s gép. Az Xp-s virtuális gépen futó könyvelő program LPT portra nyomtat, ami a net use paranccsal át van irányitva a Win 10-es megosztott hálózati nyomtatóra. Minden jól működik egészen addig, míg a Win 10-es gép fut. Újraindítás után a win10 az USB-s nyomtatóról másolatot készít. Az eredetit, ami meg van osztva és minden gond nélkül működött offline-ba rakja és ugyanazon a néven készít egy másolatot, amit persze nem tud használni a virtuális gép megosztása.

  Ezt már megcsináltam:
  https://into.hu/hirek/2015-10-10-automatikus-driver-frissites-letiltasa-windows-10-alatt

  Szeretnék segítséget kérni, mert már hullik a hajam.

  Mi piszkálja a nyomtatót?

  Köszönöm

   

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .