DOOGEE X5 Pro – Hivatalos Marshmallow telepítés

Nemrég kijött a hivatalos 6.0 a DOOGEE X5 Pro-ra, nézzük, hogyan lehet feltelepíteni.

Először is elnézést kérek a késlekedésért, magánban már kérdezték néhányan, hogy mikor lesz útmutató a DOOGEE X5 Pro 6.0-ra frissítéséhez. Végre eljött az idő, a DOOGEE letölthetővé tette a hivatalos ROM-ot, így elszántam magam a döntő lépésre.

Mielőtt nekiálltok a frissítésnek, olvassátok el végig a cikket, és természtesen jöjjön a szokásos figyelmeztetés: a műveleteket csak saját felelősségre végezzétek, a garanciát elveszthetitek, és a készülékből is téglát csinálhattok! A készülék legyen feltöltve, a laptopban legyen bent az akkumulátor, ha asztali gépről frissítetek, akkor használjatok szünetmentes tápegységet! A művelet kb 3-4 perc alatt végezhető el.

 1. Ha már van valamilyen custom recovery a készüléken, akkor mentsétek le a működő rendszert, és ugorjatok a 4. pontra!

 2. Telepítsetek egy custom recovery-t a készülékre, legyen ez a TWRP!
  Bővebb leírást itt találtok róla: DOOGEE X5 PRO – TWRP Recovery 2.8.7.0

 3. Miután a TWRP felkerült a készülékre, máris lehet egy mentést csinálni. A recovery-be a készülék bekapcsolásakor a hangerő fel és a bekapcsoló gomb együttes megnyomásával tudunk bejutni, majd követni kell a megjelenő utasításokat. Végezzétek el a mentést, majd másoljátok át számítógépre a mentett fileokat (a belső memória vagy az SD kártya gyökerében lévő TWRP mappában találjátok a mentést)!

 4. Töltsétek le a DOOGEE oldaláról a legújabb ROM-ot:
  DOOGEE hivatalos ROM letöltő oldal
  Az oldal elég komolytalanul néz ki, ezért a letöltési linket külön is leírom:
  https://docs.google.com/uc?id=0Bziqh7RXsn-DRmlGeTZ5WkNvRDg&export=download

 5. A letöltött ZIP állományt csomagoljátok ki, de csak a benne lévő R16 mappára lesz szükség. Az a tapasztalatom, hogy ha túl hosszú az elérési út, akkor a FlashTool nem éri el a szükséges állományokat, ezért érdemes a merevlemez gyökerébe egy külön mappát létrehozni, és onnan futtatni a frissítést.

 6. Indítsátok el rendszergazdaként a FlashToolt, majd tallózzátok be az R16 mappában lévő MT6735M_Android_scatter.txt állományt, a Download-Agent MTK_AllInOne_DA.bin legyen és a Download-Only módot válasszátok ki (ha először indítjátok, akkor alapártelmezetten ezek az opciók lesznek beállítva)
  A FlashTool ablakának kb. az alábbi módon kell kinéznie (ez most a recovery telepítés képernyőképe):

 7. Ha meg szeretnétek őrizni a telefonon lévő adatokat és alkalmazásokat, akkor az utolsó két opció elől vegyétek ki a pipát (cache, userdata), de ha tiszta lappal akartok indulni, akkor pipáljátok ki az összes opciót!

 8. Kapcsoljátok ki a készüléket, és vegyétek ki az akkumulátort!

 9. Kattintsatok a Download gombra!

 10. Tegyétek vissza az akkumulátort, majd a készüléket kikapcsolt állapotban kössétek össze a számítógéppel!

 11. A FlashTool elkezd dolgozni, és az ablak alsó részén jelzi az előrehaladást.

 12. Kb. 3-4 perc alatt töltődik le a ROM a készülékre, a folyamat végét egy zöld pipa jelzi:

 13. Húzzátok le a készüléket, majd kapcsoljátok be. Az első indítás akár 5 percig is eltarthat.

A TWRP telepítéséről és a rootolásról a következő cikkemben fogok írni.

Ha a cikkben valami nem egyértelmű, inkább ne álljatok neki a frissítésnek, hanem kérdezzetek!

A jövő héten leírom, hogy mik a tapasztalataim a firmware-rel, és hogy szerintem érdemes-e frissíteni. Spoiler veszély: igen, érdemes!

9 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Doogee X5 PRO 6.0 Marshallow

  Mindent úgy csináltam ahogy le van írva ,de akár hányszor ezt be próbálom tölteni MT6735M_Android_scatter mindig hibát dobki. S ezt írja ki Error: STATUS_SCATTER_FILE_INVALID (0xC0030001)

  • 5. pontra figyelj oda.
   5. pontra figyelj oda.
   Másik, ami még ezt okozza, hogyha az útvonalban benne hagytad a kínai karaktereket.

   Fontos: a gyári ROM-ban kártevő van, kettő is, szóval a frissítés után rootold, és töröld őket (“csak” reklámokat tolnak, de azt fullscreenben, néha veszett rezgés kíséretében)

   Az egyik a “wireless update” vagy hasonló nevű, a másikra már nem emlékszem.

   • tényleg nem tudod hogy mi

    tényleg nem tudod hogy mi lehet a második?eddig amúgy semmilyen vírus nem jött be

    • Futtass rá egy ellenőrzőt, és
     Futtass rá egy ellenőrzőt, és kidobja. Talán Dr. Web találta meg nekem, de lehet, hogy a Trendmicro valamelyik terméke. A wireless update nevű cucc meg maga nem a vírus, csak letölti. Asszem hetente egyszer fut le, vasárnap, és akkor húzza rá a malware-t. Simán eltávolítható amúgy, de egy hét múlva jön másik 🙁 Szóval itt az OTA update nem a ROM-ot frissíti, hanem kártevőt telepít. Talán a com.android.snap volt a másik kártevő, de ugye hiába találja meg a vírusirtó, root nélkül nem lehet törölni.

     szerk: a sima X5-nek is fertőzött a FOTA update kliense Marshmallow-ban.

     szerk2: már csak az Xposed Framework miatt is érdemes rootolni, rohadt sok plusz funkciót ad hozzá a telóhoz.

 2. Köszönöm a segítséget de
  Köszönöm a segítséget de inkább vissza térek a lef frissebb 5.1-s rendszerhez mivel ez a 6.0-s rendszer nem stabil akkumulátor fogyasztás terén. Pl kikapcsolom 53%-nál mikor meg be kapcsolom akkor majd 80%-ot ír.

  • ROM csere után nem árt egy
   ROM csere után nem árt egy teljes merülés/feltöltés ciklust csinálni. Nálam semmi probléma vele (a kártevőt leszámítva ugye 🙂 de az megoldható)
   Érintés, funkciók, stabilitás, sebesség, minden jobb lett, persze nem akarlak rábeszélni. Én február óta így használom, stabil 2 napos akkuidő, mióta van még egy SIM-em + mobilnet, azóta azért naponta töltök.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .