USB Scanner megosztása hálózaton – Eltima USB Network Gate (meg persze minden ami USB)

USB Scanner megosztása hálózaton - Eltima USB Network Gate
USB Scanner megosztása hálózaton - Eltima USB Network Gate

 

USB Scanner megosztása hálózaton – Eltima USB Network Gate

Vannak még olyan all-in-one USB eszközök melyeknek a fenntartása eléggé gazdaságos és ezért nem akarnak megválni tőle. Ezek a multifunkciós nyomtatók/fax/scanner funkcióval rendelkeznek. A nyomtató megosztás nem probléma a hálózaton lévő többi gép számára, de a scanner funkció ebben az esetben kilőve. Ezzel a szoftverrel pár kattintás az egész. A szerver funkciót kell arra a gépre telepíteni, amin az USB scanner van közvetlenül csatlakoztatva, a kliens programot pedig azokra a gépekre, amin el akarjuk érni a scannert. A program nem ingyenes, de egy jó alternatíva, ha nincs más megoldás.

Most egy CanonScan LIDE25 USB scannert fogok megosztani Microsoft Windows 10 rendszer alatt.
– telepítem a szerver programot – Configure USB Network Gate – arra a gépre, amire a CanonScan LIDE25 van közvetlen csatlakoztatva
– telepítés után már csak a Share gombot kell használnunk, ez egyszerű mint a faék

USB Scanner megosztása hálózaton - Eltima USB Network Gate USB Scanner megosztása hálózaton - Eltima USB Network Gate

– most a kliens gépre kell telepíteni a kliens verziót – USB Network Gate Client -, majd csatlakozni a megosztott scannerhez
– a driver ilyenkor automatikusan települ, vagy telepíteni kell, ha még nem volt telepítve a gépen
– most már lehet hálózatról működtetni a CanonScan LIDE25 USB scannert

USB Scanner megosztása hálózaton - Eltima USB Network Gate USB Scanner megosztása hálózaton - Eltima USB Network Gate USB Scanner megosztása hálózaton - Eltima USB Network Gate


A szerveren be kell állítanunk a megosztott eszköznél az “Allow disconnection by other users” opciót. Ez azért fontos, mert ha több kliens használná az eszközt, akkor mindig le kell kapcsolnunk az éppen csatlakozott gépet(klienst), hiszen egy időben csak egy kliens gép tudja használni.

USB Scanner megosztása hálózaton - Eltima USB Network Gate

Mikor csatlakozunk a scannerhez és valaki más rá van már csatlakozva a “Connect” után a kliens programban a “Connect devices” menüpontban a “Disconnect remote user” menüpontra kell kattintanunk. Így lecsatlakoztatjuk az éppen aktuális kliens gépet és a mi gépünk csatlakozik az eszközre. Mintha átdugnánk az USB kábelt a gépünkbe.

USB Scanner megosztása hálózaton - Eltima USB Network Gate USB Scanner megosztása hálózaton - Eltima USB Network Gate


A legszebb dolog az életben, ha egy program Microsoft Windows, OSX, Linux platformra is elkészül. Az Eltima USB Network Gate pedig ilyen. Itt tölthetőek le a csomagok a telepítési útmutató meg itt található. Letöltöttem a nekem megfelelő legfrissebb usb_network_gate_x64.deb csomagot és telepítettem volna (Ubuntu 16.04), de sajnos rossz hír, hogy nem igazán akart összejönni. Mivel fizetős programról van szó nem foglalkoztam vele, hiszen ebben az esetben nem kéne vele szívni ennyit szerintem. Microsoft Windows 10 alatt jól ment szerver és kliens oldalon is, OSX és Ubuntu rendszeren nem volt szerencsém kipróbálni. De esetleg ahol van linux rendszerrel futó gép a hálózaton ott sem kell aggódni, hiszen használhatjuk a jó öreg USBIP-t és még fizetnünk sem kell érte!


 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .