MikroTik RB951G-2HnD – Ki ne ismerné a nevét?

MikroTik RB951G-2HnD
MikroTik RB951G-2HnD

 

 

MikroTik RB951G-2HnD

MikroTik Manual

MIKROTIK RB951G-2HnD SOHO Gigabit access point.

CPU sebesség: 600MHz
CPU magok: 1
RAM: 128MB
LAN portok: 5 darab  Gigabit port
Integrált Wireless: Igen – Wireless 802.11b/g/n szabványok
USB: 1 darab
Power Jack: 8-30V DC
PoE: 8-30V DC Ether1
Méretek: 113x138x29mm
Operációs rendszer: RouterOS
Hőmérséklet: -20C .. +50 C
Antenna gain: 2.5dBi
TX teljesítmény: 30dBm
CPU: Atheros AR9344
Max Áramfogyasztás: 7W


Ki ne ismerné a nevét a MIKROTIK RB951G-2HnD hálózati eszköznek? Már évek óta stabilan fent van az informatikai webáruházak polcain és természetesen ez nem véletlen. Közepes és kisebb méretű irodákban találkozhatunk vele, ha van egy valaimre való rendszergazdájuk. Üzemeltetése könnyű, hiszen csak egyszer kell beállítani és utána olyan stabilan ketyeg, hogy hihetetlen. Jelenleg is tartja az árát, ami szintén nem véletlen, hiszen a meghibásodási arány nagyon jónak mondható és kapunk hozzá DNS (Cloud) szolgáltatást is.

A MIKROTIK RB951G-2HnD router RouterOS operációs rendszert futtat és a kezelő felületről automatikusan telepíthetjük a frissítéseket is. Régóta ismerem, de csak most szántam rá magam, hogy itthon is egy MikroTik-ot nyúzzak. Talán a lehetőségek fogtak meg benne és az, hogy jól kezeli a WIFI-csatorna automatikus váltását. Nálam ezzel gond volt eddig, de mióta beüzemeltem, nincs WIFI problémám a lakásban, igaz csak b/g/n szabványokat kezel. Lemondtam az ac szabványról a stabilitás érdekében, de az 5 darab LAN portunk gigabites.

Csak szemléltetésül egy Wifi Analyzer programmal készült kép. Bal oldalon az 1-es és 3-as csatorna környékén küzd a Chihuahua UPC modemen beállított Wifi hálózatom az életben maradásért. Jobb oldalon toronymagasan látható a MikroTik Wifi hálózatom. Ezekben az órákban még nem is látható sok Wifi hálózat, később lesz a nagy tömeg, de akkor is szépen megbírkózik a csatornaváltásokkal.
Egyáltalán nem Wifi bajnok a MikroTik RB951G-2HnD, de ha egy panellakásban beüzemeljük, akkor nem nagyon lesz Wireless csatorna problémánk.

MikroTik RB951G-2HnD Wifi Analyzer

Első használat esetén nem kell aggódnunk, olyan mint más eszközök. A kezelőfelületét böngészőből (WebFig) a 192.168.88.1 ip-címen érjük el. Az alapbeállítássokban belépésnél a felhasználó admin, a jelszó mezőt hagyjuk üresen. Belépés után, pedig fogad bennünket a MikroTik RB951G-2HnD beállító felülete.

MikroTik RB951G-2HnD MikroTik RB951G-2HnD

A MikroTik konfigurációs felületét a WinBox alkalmazás segítségével is elérhetjük, amit letölthetünk innen. A WinBox alap portja 8291 számon figyel, távolról ezt a portot kell megadnunk a csatlakozáshoz, ha nem állítottuk át az értékét. [ip-cím:port]

MikroTik RB951G-2HnD MikroTik RB951G-2HnD

A Quick Set oldalon tudjuk beállítani a wifi hozzáférést és azt, hogy statikus, automatikus, vagy PPPoE protokollt használjon. Ugye ez a beállítás az internetszolgáltatótól függ. Érdemes DMZ-be tenni, vagy a szolgáltatótól kapott router eszközünket, illetve a modemet nem router, hanem switch, vagy modem üzemmódba kapcsolni. Így minden feladatot (portok, tűzfal) a MikroTik fog kezelni. Továbbá a kezdő oldalon állíthatunk IP-címet, hogy a routert milyen belső címről (LAN) akarjuk elérni, meg DHCP tartományt és a jobb alsó sarokban (Password…) adhatunk, illetve védhetjük le jelszóval a bejelentkezést az eszközre. Itt engedélyezhetjük a VPN kapcsolatot (VPN Access) is. A VPN Address és VPN User alap értékek, szóval nem lehet módosítani, csak a jelszót adhatjuk meg szabadon és már sima PPTP kapcsolaton tudunk csatlakozni az otthoni hálózatunkra. A többi végtelen beállítási lehetőséget a bal oldalon találjuk meg.

A konfigurációs felületet Android rendszerű telefonról is könnyen elérhetjük, csak a Tik-App alkalmazást kell telepíteni a telefonra. Igaz még eléggé “bugos” ami fel is van tüntetve, de fejlesztik és elég sűrűn jönnek hozzá a frissítések.

MikroTik RB951G-2HnD Tik-App MikroTik RB951G-2HnD Tik-App MikroTik RB951G-2HnD Tik-App MikroTik RB951G-2HnD Tik-App


Hard Reset

Kikapcsolod, majd a Reset gombot nyomvatartod, majd bekapcsolod és a Led mikor villogni kezd, akkor kell elengedni.


MikroTik MikroTik RB951G-2HnD

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..