Synology NAS alaptelepítés

Synology NAS alaptelepítés

Kisvállalati NAS üzembehelyezéssel, beállításokkal, üzemeltetéssel kapcsolatban kérje ajánlatunkat a Kapcsolat menüponton keresztül.

Synology NAS alaptelepítés
Synology NAS alaptelepítés

A Synology Nas-ok üzembe helyezése és a DSM telepítése (DSM 6.2) meglehetősen egyszerű folyamat. Ha valakinek mégsem, akkor itt ez a részletes leírás.
A teszteszközöm egy Synology DS218+ NAS, amibe kettő darab WD Red 3.5” 2TB SATA3 256MB IntelliPower, 24×7, NASware™ WD20EFAX merevlemezt tettem.

 • Üzembehelyezés

Erre csak röviden térek ki:

  • Merevlemezek beszerelése
  • LAN kábel csatlakoztatás a NAS-hoz és a routerhez (vagy switch-hez, vagy modemhez)
  • Tápkábel csatlakoztatása a NAS-hoz és konnektorba dugás.
  • A NAS bekapcsolása

Synology NAS alaptelepítés

Synology NAS alaptelepítés

 • Synology Assistant

A bekapcsolás után a NAS meg kell keresnünk a hálózatban, amihez a legjobb és legegyszerűbb módszer a Synology Assistant segédprogram használata.
Innen tölthető le Windows, Mac, és Ubuntu operációs rendszerekre : Synology Assistant

A Synology Assistant az indításakor feltérképezi a hálózatot és megkeresi a hálózatban található Synology eszközöket.

A Synology Assistant listában megjelenik tehát a NAS-unk, mely soron duplán kattintva, megjelenik egy “Szoftver végfelhasználói licencszerződés”, ami elfogadása után az alapértelmezett böngészőben megnyílik a Synology Web Assistant beállítása segéd.

 • Beállítás lépésről lépésre
Synology Web Assistant, Beállítás
Synology Web Assistant, Beállítás

A DiskStation Manager (DSM) telepítése a “Telepítés most” gombbal indítható.

DSM telepítése
Synology NAS alaptelepítés – A DSM telepítése

A telepítés indulása előtt még kapunk egy figyelmeztetést, hogy a merevlemezek valamennyi adata eltávolításra kerül. Ezt el kell fogadnunk és elindul a telepítés.

Synology NAS alaptelepítés
Synology NAS alaptelepítés

Ez a folyamat pár percig tart, de akár 10 perc is lehet.

A telepítés végén a NAS újraindul és az “adminsztrátor fiók beállítása” ablak fog fogadni bennünket, ahol az alábbi képen látható módon töltsük ki a saját eszközünk adatait.
Mindenképpen erős jelszót állítsunk be.

A következő lépés a QuickConnect beállítása (ez a lépés ki is hagyható).

Ehhez rendelkeznünk kell egy Synology fiókkal. Ha még nincs Synology fiókunk, akkor azt is könnyedén létre lehet hozni az adataink megadása után (email, jelszó, terület). Itt meg kell adnunk egy QuickConnect ID-t is, ami majd a NAS-unkat azonosítja. Ez igazából bármi lehet, és később meg is lehet változtatni.

Ha már van Synology fiókunk, akkor azt a lehetőséget kell választanunk (alul).

A tovább gomb megnyomásakor el kell fogadnunk az adatvédelmi nyilatkozatot. Ezek után megjelenik egy link, aminek segítségével távolról, interneten keresztül elérhető lesz a NAS-unk.

A következő fontos lépés, hogy az elkészült Synology fiókunkat aktiválni kell, a regisztrálásnál megadott email címre kiküldött levélben lévő link segítségével. Erre 3 nap áll rendelkezésre, utána törlik a regisztrációt és nem fogjuk tudni használni a QuickConnect és DDNS szolgáltatásokat.

A következő lépés a “Synology ajánlott csomagjainak telepítése” (ez a lépés ki is hagyható). A Tovább gomb választásakor el kell fogadnunk a “Synology Csomagkezelési központ általános szolgáltatási feltételeit”, majd a “Synology Csomagkezelési központ adatvédelmi nyilatkozatát” is. A telepítés gomb megnyomása után kis idővel el is készültünk a NAS-unk alaptelepítésével.

Az Indítás gombbal eljutunk a DSM kezdőoldalára.

Alaptelepítés után a DSM kb. 1,05-1,1GB-nyi területet foglal (a fenti alapcsomagok telepítésével együtt). Ezt pl. a Főmenü/Tároláskezelő -ben tekinthetjük meg.

A teszteszközöm egy kétlemezes DS218+ NAS. A telepítés során a kettő merevlemezből automatikusan RAID tömb jön létre, ami jelen esetben a Synology saját megoldása, nevezetesen a Synology Hybrid RAID (SHR) lesz, btrfs fájlrendszerrel.

A Synology által tervezett Synology Hybrid RAID (SHR) lehetővé teszi a felhasználóknak a védelmi szint pontos beállítását, miközben a minimálisra csökkenti a hagyományos RAID szintekre jellemző fölösleges tárhelyhasználatot.

Költséghatékony
Az SHR maximalizálja a RAID adattárolási kapacitását különböző méretű HDD-k használata esetén.
Méretezhetőség
A Tároláskezelőben egyetlen kattintással adhat hozzá új lemezeket működés közben.
Könnyű kezelés
Műszaki háttérrel nem rendelkező kezdő felhasználók számára, akik ki szeretnék használni a RAID technológia nyújtotta előnyöket. Az első telepítéskor egy varázsló nyújt segítséget a beállítások konfigurálásában.

 

Hamarosan következik a:

 • Biztonsági tanácsadó, Hálózati beállítások (cikk)
 • QuickConnect részletesebb beállítása, NAS távoli elérése Windowsról, Linuxról, Androidról (videó)
 • Csoportok és Felhasználók jogosultságainak beállítása (videó)
 • Active Backup for Business app (videó)
 • Drive app telepítése és működése (videó)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .