Lenovo A536 – Csokiból mályvacukor, azaz frissítsünk 4.4-ről 6.0-ra


Lenovo A536 recovery telepítés, ROM csere.

 

A Lenovo A536 egy alsó-középkategóriás (vagy inkább az alsó kategória teteje) készülék volt a maga idejében. Teljesen beleillett az olcsó kínai telefonok közé, jó akkuidővel rendelkezett, és néhány OTA frissítés erejéig még a gyártó is törődött vele, de a Lollipopot már nem kapta meg. Sajnos két nagy hibája van: a gyári ROM nagyon buta és testre szabhatatlan, valamint a kijelző színei – annak elejére, hogy IPS – nagyon fakók. Az utóbbin nem lehet változtatni, de szerencsére a gyári Kit-Katet nagyon egyszerűen le tudjuk cserélni.

Mielőtt nekiálltok a műveletnek, olvassátok el végig a cikket, és természetesen jöjjön a szokásos figyelmeztetés: a műveleteket csak saját felelősségre végezzétek, a garanciát elveszthetitek, és a készülékből is téglát csinálhattok! Az akku legyen teljesen feltöltve!

Mint már megszokhattuk, a MediaTek-es készülékek recovery és ROM cseréjéhez szükség volt az androidos CDC driverek telepítésére, és a FlashTool-ra. Ez most felejtsük el, az összes művelet elvégezhető számítógép nélkül is, feltéve ha van egy 8-16 GB-os SD kártyánk.

 

 1. Mentsük le a készüléken található adatokat az SD kártyára, ha szeretnénk megőrizni az SMS-eket és a híváslistát, akkor használjuk az SMS Backup & Restore programot a Play áruházból!

 2. Rootoljuk a készüléket – ehhez tökéletesen megfelel valamelyik egyklikkes rootoló alkalmazás, én a Kingo root-ot használtam, amely a https://www.kingoapp.com/ oldalról tölthető le

 3. Keressünk  egy számunkra szimpatikus ROM-ot az alábbi oldalon:
  https://forum.xda-developers.com/android/general/custom-roms-lenovo-a536-t3266922
  Sok verzióból választhatunk, arra figyeljünk, hogy 3.4.67-es kernelest töltsünk le. Én 5.1-es androidra alapulók közül közül a Flyme OS by lenovoved ROM-ot, 6.0-ra alapulók közül a Marsh 2.0 by belozzini ROM-ot próbáltam ki, amely CyanogenMod 13-ra épül. Rövid tesztelés után sebessége és funkcionalitása miatt a Marsh 2.0 mellett maradtam. A ROM fejlesztői oldala itt található:
  https://forum.xda-developers.com/android/general/6-0-1-marsh-2-0-lenovo-a536-t3543447
  A szükséges ZIP-ek, amelyeket az SD kártyára kell másolni, az alábbi linkről tölthetők le:
  https://cloud.mail.ru/public/Lpcq/V5KuKb7y8
  A telepíteni kívánt ROM-ot az SD kártyára kell másolni!

 4. Töltsük le a 3.0.2-es TWRP-t az alábbi linkről (regisztráció és a reklámszűrő kikapcsolása szükséges):
  http://www.needrom.com/download/twrp-3-0-2-9/

 5. Telepítsük fel a Play áruházból a [ROOT] Rashr – Flash Tool-t, indítsuk el és adjuk meg neki a root jogot!

 6. A Recovery from Storage menüpontban tallózzuk be a letöltött TWRP-3.0.2.0-A536.img-t, és telepítsük fel!

 7. A Rashr Flash Tool-ból újra tudjuk indítani a készüléket a recovery-be. Ha mégsem sikerül, akkor a készülék bekapcsolásakor a Hangerő fel/hangerő le/power gomb együttes lenyomásával jutunk a TWRP-be.

 8. Adjuk meg a módosítási jogot a TWRP-nek!

 9. Készítsünk a működő rendszerünkről egy biztonsági mentést az SD kártyára!

 10. Formázzuk a system/data/cache partíciókat!

 11. Az Install menüpontban válasszuk ki a cmA536-13.0-20160520-MARSH-2.0-mt6582.zip-et, utána pedig az A-GAPPS 6.0.1_10.04.2016_v5.0.zip-et (az SDDefaultA536.zip telepítése nem kötelező)!

 12. A csúszka jobbra húzásával elkezdődik a ROM telepítése, ez nálam elég sokáig tartott.

 13. A telepítés után a készülék automatikusan újraindul. A ROM első indulása sokáig eltarthat.

Ez a ROM alapból nincs rootolva, én sem foglalkoztam vele, de megoldható. Hosszabb távú használati tapasztalatokról nem tudok beszámolni, de elsőre a ROM stabilnak és gyorsnak tűnik, és természetesen rendelkezik a CyanogenMod ROM összes előnyével. A leírás alapján egy hibája van: a GPS csak részben működik.

 

A telepítés során nem dokumentáltam minden lépést képernyőképpel, ha a leírásban valami nem egyértelmű, inkább ne álljatok neki a műveleteknek, hanem kérdezzetek kommentben!

6 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Már sikerült is egy bugot
  Már sikerült is egy bugot találni, a Facebook nem ad képet a videókon, csak hang van. Persze az is lehet, hogy nem a ROM, hanem a Facebook app bugos.

 2. Wifi nem csatlakozik automatikusan

  Sajnos a fentinél még bosszantóbb bugot találtam, hiába van elmentve a wifi hálózat, nem csatlakozik rá automatikusan a telefon (ezt egyébként sok CM verziónál írják). Keresek egy olyan ROM-ot, amiben kevesebb bug van.

 3. Flyme OS
  Úgy néz ki, a MARSH 2.0 mégsem az igazi, a wifi csatlakozási mellett mostanában néha nem lehetett letenni a hívásokat, ezért végül mégis visszatértem a Flyme OS-re. Ez sem játszotta le a videókat facebookon, de végül rájöttem, hogy a DPI-n kell állítani, ehhez letöltöttem egy build prop editort, és átállítottam 220-ról 240-re (ro.sf.lcd_density)

  Egyelőre bugmentesnek tűnik, gyors és stabil. Sajnos hiányzik belőle pár kényelmi szolgáltatás, ami a MARS 2.0-ban benne volt, de legalább működik.

 4. Sziasztok!
  Nekem van egy évek óta a polcon, csak a lenovo felirat, és semmi más, próbáltam hangerő gomb fel bekapcsolo, kínaiul irja ki, végül is rá kerestem meg oldódott.
  Viszont hiába csinálja meg, ugyan úgy csak a lenovo felirat, mit lehetne csinálni vele?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..