Windows 10 kémkedési funkciók kikapcsolása

Windows 10 kémkedési funkciók kikapcsolása az O&O Shutup10 program segítségével.


 

A Windows 10 indulásával egyre több helyen kezdtek foglalkozni a témával, hogy a felhasználói szerződésben a Microsoft teljes jogot formál a számítógépünkön található adatokra. Ez jobbára csak rémhírkeltés volt, mert igazából csak a OneDriveon található adatokra vonatkozik, de ugye szinte az összes felhőtárhely-szolgáltató kb. hasonló feltételekkel bocsájtja rendelkezésünkre ingyen az akár több tíz GB-ra rúgó online tárhelyet.

 

Ettől függetlenül az új Windows nagyon sok, főleg diagnosztikára és a felhasználói élmény javítására (sic!) szolgáló adatot továbbít a saját szervereire. Néhány adat küldését már a telepítéskor, az apró betűs Beállítások testreszabása feliratra kattintva is ki tudjuk kapcsolni, de a rendszer mélyén ennél jóval több letiltható funkció létezik, melyek egy részét a Gépházban is tudjuk szabályozni, de sok beállítást csak a regisztrációs adatbázis szerkesztésével tudunk elérni.

 

Az O&O Shutup 10 ingyenes program segítségével szerencsére nem kell registrygurunak lenni ahhoz, hogy a rejtett beállításokhoz is hozzáférjünk.

 

A programot töltsük le és csomagoljuk ki, telepítésre nincs szükség. Használata nem bonyolult, elindítás után (természetesen rendszergazdai engedélyt kér) az Actions menüben találunk egy legördülő listát, amelyben háromfajta összeállításból választhatunk.

 

  1. Zöld pipa – ajánlott beállítások alkalmazása
  2. Sárga háromszög – mérsékelten ajánlott beállítások alkalmazása
  3. Piros felkiáltójel – minden beállítás alkalmazása

 

Az ajánlott beállítások nincsenek mélyebb hatással a rendszer működésére, viszont már ezzel is lecsökkentjük a gépükről kiáramló adatok mennyiségét. A mérsékelten ajánlott beállítások már működésbeli változásokat is okoznak, pl. OneDrive kikapcsolása, a Windows frissítések telepítésének elhalasztása, appok hozzáférése a kamerához, mikrofonhoz, Cortana asszisztens kikapcsolása (magyarul még amúgy sincs) a felkiáltójeles beállítások között pedig akár a Windows Update szolgáltatás is kikapcsolható.

 

A beállítások alkalmazása előtt a program felajánlja egy rendszer-visszaállítási pont létrehozását is, ezt mindenképpen tegyük meg! Menteni nem kell semmit, a beállítások automatikusan végrehajtódnak. Néhány funkció kikapcsolása a számítógép újraindítását igényli, a program erről is informál.

 

Természetesen nem csak a három előre definiált listát alkalmazhatjuk, hanem egyenként kiválaszhatjuk a számunkra szükséges funkciókat, nevükre kattinva kapunk egy pár soros angol nyelvű magyarázatot is.

 

Ha vissza akarunk térni a gyári beállításokra, a menüből ezt is megtehetjük.

 

Néha érdemes megnézni, hogy a jött-e ki új verzió a programból, mert elképzelhető, hogy a MicroSoft újabb funkciókkal örvendeztet meg bennünket.

 

A pXc coding csapat is hozott ki egy hasonló programot DoNotSpy10 néven. Window XP-s időkben sokat használtam a Tweak Me! nevű programjukat, szóval már van tapasztalatuk a témában.

Vigyázat, reklámmal támogatott program, telepítésnél ki kell venni a pipát a nem kívánt alkalmazás elől!

 

Kb. ugyanazokat a funciókat lehet vele kikapcsolni, mint az O&O Shutup10-nel, egyelőre nem volt időm tesztelni, hogy melyik tud többet.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..