Hyper-V telepítése és virtuális gép létrehozása


Hyper-V telepítése és virtuális gép létrehozása

A virtualizáció egy nagyon jó dolog, mivel nagyon megkönnyítheti egy rendszerüzemeltető életét egy kisebb céges környezetben is. Otthoni környezetben, pedig szórakozhatunk más operációs rendszerek kipróbálásával, webszerver, tűzfal és rengeteg szoftverrel, alkalmazással ismerkedhetünk meg! Természetesen a Hyper-V környezet Windows 10 Pro rendszeren ingyenesen használható, csak telepítenünk kell a szolgáltatásokat.

Amire figyelnünk kell, illetve jó ha tisztában vagyunk vele, hogy a gazdagép konfigurációja megfeleljen az alapkövetelményeknek. Microsoft Windows 10 Pro operációs rendszer esetében, ha egy grafikus felület nélküli linux alapú operációs rendszert telepítünk legalább legyen 4GB rendszer memóriánk, szabad hely a merevlemezen mondjuk ebből nem kell sok, de ez attól is függ, hogy mire fogjuk használni a virtuális gépünket. Hardveres támogatású virtualizálás is szükséges. Ez olyan processzorokban érhető el, amelyek rendelkeznek virtualizálás funkcióval – pontosabban Intel Virtualization Technology (Intel VT) vagy AMD Virtualization (AMD-V) technológiával.

Hyper-V esetében fontos szerepet kaphat a virtuális kapcsolók (Hyper-V Switch) létrehozása, attól függően hogyan szeretnénk konfigurálni a gépek közötti kommunikációt, illetve internet, hálózat elérést. Erre  a részre most nem fogunk kitérni, mert jelen esetben egy fizikai hálózati adaptert fogunk beállítani a virtuális gépünknek. Ez azt jelenti pontosan, hogy a gépünk csatlakozni fog a külső hálózathoz, illetve automatikusan ip címet fog kapni a hálózati eszközünktől.

Természetesen rengeteg forrás található a Hyper-V által nyújott virtualizáció lehetőségeiről, beállításairól a Microsoft oldalán.


Ebben a videóban bemutatom, hogyan tudunk pár kattintással létrehozni egy linux alapú Hyper-V virtuális gépet, Microsoft Windows 10 Pro operációs rendszer alatt.

 


Install Hyper-V on Windows 10

Szerző

admin képe
admin

Varga Tamás (admin)

Informatikus, rendszergazda.
Gyermekkorától kezdve kapcsolatban áll a számítógépekkel. Érdeklődési köre az idők folyamán jelentősen kibővült.
Jelenleg leginkább a táblagépek és az okostelefonok társaságában érzi jól magát. Korábbi szervizes tapasztalatait kamatoztatja a PC-k és notebook-ok világában, emellett nagy Drupal, Open Source és Linux rajongó és nem mellesleg piacképes gyakorlati tudással rendelkező szakember.