HP Stream 13 teszt – Alacsony ár, bíztató teljesítmény a “ChromeBook-ölő” notebooktól

 

2014 szeptemberében jelentek meg a hirek, hogy a Microsoft harcba akar szállni az egyre népszerűbb Chromebook-ok ellen egy olyan Windows-os notebook-kal, ami ráadásul olcsó is és jó teljesítményre is képes.
Az egyik ilyen notebook lett a HP Stream 13.

Az ilyen gépek árát 200 dollárban akarták megszabni, ami az USA-ban többé-kevésbé sikerült is, Európában viszont a járulékos költségek miatt kicsit több lett belőle, de még így is elfogadható összegért lehet megvásárolni.

Ára jelenleg (2015.04.18.): br. 99.900 Ft, Windows 8.1 64bit operációs rendszerrel együtt

A csomag tartalma:

A demo készülékünk csomagjában csak a Stream 13 készüléket és a hozzá tartozó tápkábelt és adaptert találtuk, viszont boltban megvásárolva minden bizonnyal a szokásos gyors telepítési/beállítási útmutatót is mellékelik hozzá.

 

Használat, teljesítmény, külső:

Mindennapi használatban engem nagyon meglepett, mert a viszonylag gyenge hardveres felszereltség mellett is jó teljesítményt nyújtott. Ezt persze böngészés, szövegszerkesztés és online videónézés, zenehallgatás közben tapasztaltam. Komolyabb dolgokra természetesen a gyártó sem ajánlja, és azért csodákra se számítsunk.

HP Stream 13 bemutató videó:

Csatlakozások, led-ek:

Bal oldal: Kensington lock, HDMI, USB3.0, audió kombó (fejhallgató/mikrofon), microSD slot, bekapcsolást jelző LED

Jobb oldal: tápcsatlakozó, 2db USB2.0

Elöl nincs semmilyen port viszont az gép alján, elöl lettek elhelyezve a sztereó hangszórók.

A kijelzőt rögzítő kávák műanyag borításúak, belül viszont vékony fém részekből állnak, ami talán a képeken is látszik.

Billentyűzet és Touchpad:

Tesztkészülékünk US, vagyis az Egyesült Államokban használatos billentyűzetkiosztással rendelkezik. A gombok fehérek, teljes méretűek és a gép árkategóriájához képest szerintem rendkívül jó minőségűek, mert nem kopognak, nem hangosak, nem lötyögnek.

A Caps Lock és a hangerő némító gomb kapott egy jelző LED-et, numerikus részt a méretből adódóan nem kapunk, A jobb oldalon függőlegesen helyezték el a Del, Home, Pg Up, Pg Down, End gombokat. A jobb alsó sarokban a fel-le nyilak kisebb méretűek lettek, de egyébként más zsúfolás nem tapasztalható a klaviatúrán.

A Touchpadbe építették a kettő egérgombot, vagyis nem különülnek el egymástól. Az érzékenysége megfelelő. A tesztkészülék Touchpad-ján nagyon pici púposodás keletkezett, de ezt betudom annak, hogy nagyon sokan használták és tesztelték már ezt a demo készüléket.

Hang:

A készülék DTS Studio Sound -dal van felszerelve. A hangzás egy átlag felhasználó fülével közepes hangerőn használva teljesen rendben van, maximum hangerőre állítva viszont kicsit zavaró “dobozhangzása” van.

BIOS:

 

Összegzés:

Számomra kellemes csalódás volt a HP Stream 13, mert az előzetes információk alapján ugyan kétkedve fogadtam, de aztán használható teljesitményű és jó ár-értékarányú készüléket ismertem meg benne.

 

ÉRTÉKELÉS

Szempontok Elért pontszámok
KÜLSŐ (kinézet, anyag, elrendezés): 7 fröccs
BELSŐ: 6 fröccs
ÁLTALÁNOS HASZNÁLHATÓSÁG: 9 fröccs
TÁMOGATOTTSÁG, GARANCIA: 8 fröccs
ÁR/ÉRTÉK ARÁNY: 8 fröccs
ÖSSZEGEZVE: kategóriájában 8 fröccs

 

Rendszerinformáció:

Eszközkezelő:

CrystalDiskMark:

Hynix HB4Ge

CPU-Z:

HP Stream 13 - CPU-Z - itfroccs.huHP Stream 13 - CPU-Z - itfroccs.huHP Stream 13 - CPU-Z - itfroccs.huHP Stream 13 - CPU-Z - itfroccs.huHP Stream 13 - CPU-Z - itfroccs.huHP Stream 13 - CPU-Z - itfroccs.hu

GPU-Z:

HP Stream 13 - GPU-Z - itfroccs.huHP Stream 13 - GPU-Z - itfroccs.hu

OCCT Stress Test (30 perc):

HP Stream 13 - Before OCCT Test - itfroccs.huHP Stream 13 - After 30min OCCT Test - itfroccs.huHP Stream 13 - After 30min OCCT Test - itfroccs.huHP Stream 13 - After 30min OCCT Test - itfroccs.huHP Stream 13 - After 30min OCCT Test - itfroccs.huHP Stream 13 - After 30min OCCT Test - itfroccs.huHP Stream 13 - After 30min OCCT Test - itfroccs.hu

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .