GSmart Roma RX telefon bemutató

 

Ára jelenleg: Bruttó 32.900Ft körüli áron már beszerezhető!

Garancia: 2 év

Készülék a gyártó oldalán: Gigabyte GSmart Roma RX

Kézikönyv a gyártó oldalán: Gigabyte GSmart Roma RX

A készülék adatai: 5″ FWVGA IPS LCD, 4GB ROM/512MB RAM, Quad Core 1,3GHz CPU, Android 4.4 KitKat, Dual-SIM, Dual Standby, 2000mAh Li-ion akku, 5MP+VGA kamera

HSPA+/WCDMA/UMTS/EDGE/GPRS/GSM, 3G:2100MHz, 2G: 850/900/1800/1900MHz, HSPA+ 21Mbps

Külső:

Az 5″-es kijelzőméret éppen kényelmes, főleg az olyan lapát kezű egyéneknek, mint amilyen én vagyok. A készülék anyaga -a kijelzőt kivéve- mindenhol műanyag. A sarkai lekerekítettek, a hátlapja viszont kissé simára sikeredett, így adott helyzetben akár csúszós is lehet, bár hozzáteszem, míg nálam volt ez nem fordult elő.

A 155 grammos súlya nem kevés, de még tűrhető. A felbontás (480×854 pixel), a képpontsűrűség (196ppi) szintén az árkategóriába sorolható értékek. Kültéren, napos időben a közepes fényerő nem elegendő, viszont a maximális fényerő elég jó láthatóságot eredményez, a betekintési szögek is viszonylag megfelelőek.

Az előlapon felül közelségérzékelő, VGA felbontású kamera és fénymérő, alul pedig a három szokásos funkciógomb lett elhelyezve, amiknek nincsen megvilágítása. A hátlapon alulról felfelé haladva találunk egy hangszórót, egy GSmart feliratot és az 5MP-es -sajnos- fixfókuszos kamerát villanófénnyel. A villanófény nagyon gyenge minőségű. Az előlapi és hátlapi kameráról is elmondható, hogy mindkettő minősége hagy kivánnivalót maga után, jó képeket nagyon nehéz vele készíteni, olyan, mintha szétcsúszna a kép, pedig nem mozdul be. Talán kiváló fényviszonyok között sikerülhet, de akkor is természetesen csak a hátlapi kamerával. A videó minősége szintén nagyon “alapjáratú”.

GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu

A bal oldalra és az alsó peremre semmit nem tettek, a felső peremen helyezték el fejhallgató csatlakozóját és a microUSB-t, a jobb oldalon pedig a hangerőszabályzót és a bekapcsológombot kapjuk.

GSmart Roma RX – Kicsomagolás

 

 

Belső:

A hátlap elég könnyen levehető, a kijelző jobb alsó sarkában lévő bemélyedésnél tudjuk könnyedén lefeszegetni. Megemlíthető az is, hogy a hátlap számomra meglepően jól illeszkedik, nem kotyog, lötyög, zörög sehol. A Roma RX-ben 1db normál SIM és 1db microSIM foglalat van, valamint egy microSD kártya tehető bele.
Az energiát egy 2000mAh-s akkumulátor szolgáltatja.

GSmart Roma RX – SIM, microSD, AKKU

 

 

A 4GB-os belső tárhely elég kevés, főleg úgy, hogy az első bekapcsoláskor elérhető hely csak 2,12GB. Ez természetesen bővíthető microSD kártyával. Az operációs rendszer Android 4.4 KitKat.

Az 512MB RAM manapság nemcsak elsőre, hanem sokadszorra is nagyon kevés, kivéve akkor, ha csak telefonálásra és sms-ezésre akarom használni a telefont, bár már akkor is fel-felugrál a Clean Master, hogy gyorsítsuk a telót. Ha google-fiókot állítok be, amit folyamatosan szinkronizálok, használok gps-t, alkalmazásokat telepítek, vagy több dolgot akarok futtatni egyidőben, akkor borítékolható, hogy a készülék idegesítően belassul, amin a memória mennyiségének hiánya miatt még az előtelepített Clean Master sem fog segíteni.

És a szokásos mondat, ami GSmart tesztjeinkben megjelenik 🙂 : Az Android – google alkalmazásokon kívül kapunk Battery Doctor, Clean Master, CM Security, WPS Office-t előtelepítve. Ezeket a szoftverket a GSmart eszközein már megszokhattuk!

A MediaTek MT6582 SoC (4×1,3GHz Cortex-A7 mag) nagyon elterjedt volt, és még manapság is az alsó kategóriás telefonok egyik vezető chipkészlete, nincs is vele semmi gond.

Adatkommunikáció:

 • HSPA+/WCDMA/UMTS/EDGE/GPRS/GSM, 3G:2100MHz, 2G: 850/900/1800/1900MHz, HSPA+ 21Mbps
 • Dual-SIM, Dual standby. A manapság kapható dual-sim-es telók között szinte mind dual standby, vagyis ha pl. beszélünk az egyik SIM-en, akkor a másik lekapcsolódik, így gyakorlatilag addig elérhetetlen.
 • Wifif 802.11 b/g/n
 • BlueTooth 4.0+A2DP
 • USB 2.0+MTP, a hasznos OTG funkcióval sajnos nincs megáldva.

 

Képernyő:

GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu

Tárcsázó, SMS:

GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu

Alkalmazások:

GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu

Rendszer, Beállítások:

GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu

A tárhely mérete gyárilag, amikor még nincs belakva az Android:

GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu

Alkalmazások, tárhely, memória:

GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu

Akkumulátor:

GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu

A telefonról, szoftver verzió:

GSmart Roma RX - www.itfroccs.hu

Összegzés:

A Roma RX nem lenne rossz készülék, viszont már általános használat során is sajnos nagyon érezhető a kevés memória (512MB), amit felzabálnak az alkalmazások. A Dual-SIM számomra, és sokak számára nagyon hasznos, a készülékben lévő cpu-val sincs gond, és már bizonyított az alsó kategóriában, szoftveresen sem ütköztem semmi komoly problémába, de a sebesség akkor is sokat nyom a latba.

Mellette:

Ellene:

-Ár/érték arány -Az 512MB RAM manapság már nem elég
– DUAL SIM – Kamera minősége
-Támogatottság – Funkciógomb megvilágítás hiánya

ÉRTÉKELÉS

Szempontok Elért pontszámok
KÜLSŐ: 6/10 fröccs
BELSŐ: 5/10 fröccs
ÁLTALÁNOS HASZNÁLHATÓSÁG: 4/10 fröccs
TÁMOGATOTTSÁG, GARANCIA: 9/10 fröccs
ÁR/ÉRTÉK ARÁNY: 6/10 fröccs
ÖSSZEGEZVE: 5/10 fröccs

A tesztkészüléket köszönjük szépen az ASBIS Magyarország Kft.-nek!

Tesztek:

Antutu benchmark:

 

 

 

Quadrant Benchmark:

 

 

 

 

GFX bench:

 

 

 

 

Hátlapi kamera kép:

Előlapi kamera kép:

Próba videó:

 

 

 

1 hozzászólás

 1. 512MB
  Ahogy a cikkben is le van többször írva: 512MB RAM!
  Miért?
  Innentől egyszerűen értelmét veszti a készülék.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..