Dell Latitude E6440 notebook

Azon szerencsések közé tartozunk, akik elsők között tarthatják kezükben Magyarországon a Dell Latitude 6-os széria legújabb gyöngyszemét, a Dell Latitude E6440-est.
Olyannyira új idehaza, hogy e cikk írásának idején még a Dell honlapján sincs róla részletes adatlap.

Azon szerencsések közé tartozunk, akik elsők között tarthatják kezükben Magyarországon a Dell Latitude 6-os széria legújabb gyöngyszemét, a Dell Latitude E6440-est. Olyannyira új idehaza, hogy e cikk írásának idején még a Dell honlapján sincs róla részletes adatlap.

Az általunk tesztelt példány rövid adatai:

Core-i7 4600M (2,9 GHz) AMD Radeon HD 8690M 2GB 2x4GB DDR3 1600MHz Win 7 Pro 64bit DVR 14” HD+ (1600×900) Anti-Glare LED 802.11n+BT 4.0 9cell HU keyboard.
A részletes specifikációt lásd legalul.

DELL Latitude E6440 notebook

Ára jelenleg: Magyarországon jelenleg (még) nem kapható, viszont elődjéhez, az E6430-as viszonyítva szerintem kb. br. 400-450.000Ft közötti áron lesz kapható.

Garancia: 36 hónap

A csomag tartalma:

A Dell-től megszokott szép és gondos csomagolásban a következők vannak (lásd lent a képen):Dell Latitude E6440

  • adapter+tápkábel: a Latitude szériánál megszokott igényesebb kinézetű adapter, és tápkábel (lásd a képeken).
  • notebook
  • Quick Start Guide
  • Safety and Regulatory Information
  • Driver CD

Külső, felszereltség és használat:

Anyag, elrendezés, akku

A gép első ránézésre nem sokban különbözik a már régebb óta kapható Latitude E6430 notebooktól, tetszetős és nagyon szép kialakítású. Különbség mégis lényegesen sok van, nem csak a belsejében, hanem külsőségekben is.

Ezek főleg a portok, csatlakozók és gombok elhelyezkezése.

Az igényes kialakítás sok mindenben megmutatkozik, például az ujjlenyomatok törölgetésével sehol nem lesz gondunk.
A fedél külső borítása ugyanaz, mint a Latitude E6430, ezekről a Dell oldalán is szépeket olvashatunk. Íme:

Strapabíró kialakítás
Azzal a nyugalommal utazhat, hogy a Latitude E6430 védve van. A Tri-metal™ házzal és fejlett merevlemez-elválasztással rendelkező E6430 megbízható partner.

• Az elsőrangú anyagok, többek között a Tri-metal™ ház, a magnéziumötvözettel bevont sarkok, a szálcsiszolt alumínium és a porbevonattal ellátott alap mind hozzájárul ahhoz, hogy a laptop erős legyen.
• A szigorú tesztek, többek között a MIL-STD-810G tesztek azt igazolják, hogy az E6430 képes ellenállni a célkörnyezetben esetlegesen felmerülő rázkódásnak és ütődésnek.
• A merevlemezek még jobb rázkódás elleni védelmét gumi szigetelő biztosítja.
• Ha a Latitude leesne, a Dell gyors válaszidejű leesésérzékelője segít a merevlemez megóvásában.”

Az anyag szempontjából igazából egyvalamibe tudnék belekötni, mégpedig a gép alján lévő műanyag borításba, ott is különösen a DVD alatti részre, ami szerintem nincsen megfelelően merevítve, és picit lötyög. A teljes DVD meghajtó könnyen kivehető, ekkor különösen látszik milyen gyengének tűnő a vékony műanyag fedél.

A tesztelt készüléket a hozzá kapható legnagyobb 9cellás 97Wh-s Lítium-Ion akkumulátorral kaptuk. A képeken látható is a nagy mérete (hátul kilóg), ami szintén nem meglepő. Az EXpressCharge lehetőséggel az akku nagyon gyorsan tölthető. Az akkunál még pozitívumknét megemlítendő, hogy az elrendezése kiváló, mivel pl. a billentyűzet feletti részen nem türemkedik ki, nem lóg az arcunkba, valamint kimondottan könnyen távolítható el. Az hálózati adapter is lekerekített, szép borítású, a tápcsatlakozó csatlakoztatott állapotban működő külön LED világítást kapott (lásd a képeken).

Alsó és felső rész, billentyűzetDell Latitude E6440

Elmondható, hogy a bill. körüli fekete műanyag borítás csúszásgátló, ill. kellemes tapintású. A numerikus billentyűk lemaradtak, de ez a méretek miatt érthető is. A billentyűzet gombjai nagyon jók, jól “pörögnek”, halkak, jól reagálnak. Ebben a kategóriában nem meglepő, hogy billentyűzetvilágítást is kapunk, ami az Fn+jobbra nyíllal kikapcsolható, ráadásul a fényerőssége 4 fokozatban állítható is. A Caps Lock status LED-jét is megkaptuk.

A touchpad nem túl nagy (80x50mm), de rendesen kezelhető, a hozzá tartozó gombokkal együtt. Ujjlenyomatokkal és foltokkal itt sem fogunk küzdeni.

A jobb felső sarokban vannak a egymás mellett a szokásos status LED-ek (háttértár aktivitás, akkutöltöttség, valamint a wifi LED-je) és a bekapcsológomb. A status LED-ek lecsukott állapotban is láthatók, mert a képernyő alsó szegélyére is kirakták őket.
A bal felső sarokban kaptunk 3 hangvezérlő gombot: némítás, hangerő növelés és hangerő csökkentés, amiket véleményem szerint felesleges lenne ennyire kiemelni, bár ez mégsem nem hátrány.

A jobb alsó sarokban a Windows 7 és az Intel logó mellett találjuk a szokásos ujjlenyomat-olvasót.

A bal alsó sarokba nem tettek semmit, ezáltal nem tették zsúfolttá az elrendezést. 🙂

A notebook alja szintén csúszásgátló, de a már említett műanyag burkolatot kapott, alul a szellőzőnyílások társaságában van még a dokkolócsatlakozó, ami egy ilyen üzleti laptopnál rendkívül jól jön, sőt szükséges.

Képernyő+kamera

A külső burkolat a fent már említett fém borítást kapta. A kijelző körüli keret matt, nem tükröződik, vagyis sokak által kedvelt és elvárt tulajdonságokkal bír, ráadásul 180 fokban kihajtható (vízszintesre).

Tesztkészülékünk 14 colos HD+ (1600×900) Anti-Glare LED-es kijelzőjéről a specifikációban is olvashatjuk, hogy az E6440 típus beszerezhető lesz kidebb felbontású HD-s kijelzővel is (14” HD (1366×768) Anti-Glare LED).

A kamera engem valahogy sosem hoz lázba, de mindenképpen megemlítendő az integrált HD felbontású webkamera.

Csatlakozók, portok, eszközök

Elöl a memóriakártya olvasó és a 2 hangszóró kapott helyet.
Hátul jobbra: 1db 10/100/1000 Gigabit Ethernet csatlakozó+1db USB3.0
Hátul balra: tápcsatlakozó+1db HDMI
Bal szél: 1db D-SUB+1db USB3.0. A többi helyet az SSD meghajtó veszi el, pontosabban itt van “fiókosan” megoldva az SSD cserélhetősége (alul 2 csavar kicsavarása után kihúzható).
Jobb szél: 1db DVD-RW+2db USB3.0+1db Audió csatlakozó (mikrofon)+ExpressCard slot+Wifi hardveres kapcsoló
Alul: dokkoló csatlakozó.
Tehát már lemaradt az USB2.0, viszont összesen 4db USB3.0-ás csatlakozót kapunk.

Zajszint: Mérésre alkalmatos eszközöm sajnos nincs, de a venti hangja alapjáraton alig hallható, terhelésnél sem vészes. A DVD meghajtó hangja lemez pörgetésénél szintén halk, ami pl. a Inspiron szériás gépekről nem mondható el.

Hőmérséklet: alapszintű eszközökkel történő fizikai méréseim szerint a billentyűzet körül és a gép alján sem volt 28 foknál nagyobb a felületi hőmérséklet.

A meleg levegő áramlása jól meg van oldva, alapjáraton a kiáramló levegő hőmérséklete nem volt több 32 foknál. A gép szinte egyik része sem melegszik extrémebb módon, sem az alja, sem a billentyűzet körül.

CoreTemp-pel mért CPU hőmérsékletek: min. 42, max. 58 fok.

Méretek, súly

338.00 mm (szélesség) x 232.60 mm (mélység) x 31,8mm (magasság).
A méretek a Latitude E6430-hoz képest kis mértékben csökkentek (E6430: 352 x 241 x 26,6-32 mm)
A legkisebb akkuval szerelt változat súlya 2,12kg.
Tesztkészülékünk 97Wh-s akkuval együtt általam mért súlya: 2,4 kg

Hordozhatóság: A súlya nem kevés, mégis kijelenthető, hogy hosszútávon strapabíró, hordozható készülék, amit a jó minőségű borítás is garantál.

Szerelés

Fentebb említettem, hogy az SSD 2db csavar eltávolítása után könnyen kivehető. A könnyű -alapszintű- szerelhetőség általánosságban igaz a Latitude-ökre, a hátulján lévő műanyag fedőlap összesen 4 csavarral van rögzítve. Amennyiben ezt eltávolítjuk, hozzáférünk háttértárhoz és csatlakozófelületéhez, a memóriákhoz. stb.
A hátulját nem vettem le, így arról képet sem készítettem.

Belső:

A készüléket Windows 7 Pro 64bites operációs rendszerrel kaptuk. A mellékelt Dell Driver CD-ről már minden telepítve volt. A gyári szoftverek között nagyon sok felesleges nincsen, talán legkevésbé a Dell szemeteli össze a rendszert próbaverziós, és felesleges szoftverekkel.Dell Latitude E6440 telepített szoftverek

A Dell specifikációban a “legbiztonságosabb és legjobban menedzselhető 14″-os üzleti laptop”-ként jellemzik (forrás: http://partnerdirect.dell.com/sites/channel/Documents/Dell-Latitude-E6440-Spec-Sheet.pdf)

A hardverösszetevőkkel minden rendben, talán egyedül -a lentebb látható Windows élményindex eredményéből is kitűnő- videoteljesítmény okozhat csalódást, de az is csak a kapott pontszám és a többi belsőség  pontjai miatt, mert a gyakorlatban azért elég sok mindenre elég a teljesítménye.

Processzor: A benne lévő 4. generációs Intel Core i7-4600M (2,9GHz) is 2 magos (2 mag 4 szál) processzor.
Az Intel vPro szolgáltatás rendkívül hasznos lehet és a vállalati rendszergazdák dolgát is jelentősen megkönnyíti üzleti laptopunk távoli menedzseléséhez.

Összehasonlítva az E6430-asban lévő 3. generációs Core-i7 2 magossal (Intel Core i7-3540M), láthatjuk, hogy nem sok mindenben különböznek: http://ark.intel.com/compare/71255,76349

A processzor a gyártó oldalán: http://ark.intel.com/products/76349/Intel-Core-i7-4600M-Processor-4M-Cache-up-to-3_60-GHz

Memória: 2x4GB DDR3L SDRAM, ami 16GB-ig bővíthető, tehát itt nem érvényes a Dell kisebb kategóriás gépeinél tapasztalható 8GB-os korlát. Hozzáteszem a processzor 32GB-ot is kezelne.

SSD: Samsung SSD SM841 2,5″ 128GB

DVD+/-RW: Matshita DVD+-RW UJ8DB SCSI

Hálózat:

Intel® Centrino® Advanced-N 6235 + Bluetooth 4.0
Intel® Ethernet Connection I217-LM

Videó: AMD Radeon HD 8690M 2GB

BIOS: A BIOS nem fapados az biztos, készítettem róla egy kis videót, amiben látható, hogy elég összetett, így számos beállítási lehetőséget kapunk.

Driverek: (ami jelenleg fellelhető) http://www.dell.com/support/drivers/ae/ar/aedhs1/Product/latitude-e6440-laptop

 

Összegzés:

Komoly hátrányt nem nagyon tudok mondani, esetleg az árát. Tetszetős, igazi minőségi üzleti széria, bár akinek van rá pénze otthoni használatra is kiváló. Én elfogadnám. 😀

10 fröccsből 9-et innék rá!

Köszönjük a Dell Magyarországnak, illetve a Morpho Communications-nek, hogy a tesztkészüléket rendelkezésünkre bocsátotta.

 

Tesztek:

Dell Latitude E6440

Windows élményindex

Dell Latitude E6440 Windows élményindex

CPU-Z

Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440

CrystalDiskMark 3.0.2 x64

Dell Latitude E6440

HDTune Pro 5.5

Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440

Unigine Heaven Benchmark 4.0

Dell Latitude E6440

Képek:

Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440Dell Latitude E6440

Dell Latitude E6440

Videók:

 

 

Specifikáció:

forrás: http://partnerdirect.dell.com/sites/channel/Documents/Dell-Latitude-E6440-Spec-Sheet.pdf

Latitude E6440
Processor Options
4th Generation Intel® Core
TM
up to i7 processors
Operating System Options
Microsoft® Windows® 7 Home Premium 32/64 bit
Microsoft® Windows® 7 Professional 32/64 bit
Microsoft® Windows® 7 Ultimate 32/64 bit
Linux Ubuntu 12.04
Memory2,5 Options
DDR3L SDRAM 1600MHz; 2 slots supporting up to 16GB
Chipset
Mobile Intel® QM87 Express Chipset
Intel ResponsivenessTechnologies
Optional Intel® Rapid Start Technology
Optional Intel® Smart Response Technology
Optional Intel® Smart Connect Technology
Graphics Options
Intel® Integrated HD Graphics 4600
Optional AMD Radeon HD 8690M Graphics with 2GB memory
Display Options
14” HD (1366×768) Anti-Glare LED
14” HD+ (1600×900) Anti-Glare LED
Storage Options
Standard 320GB Hard Disk Drive
Up to 1TB Solid State Hybrid drive
500GB FIPS Self-Encrypting Drive
Up to 180GB Solid State Drives
256GB Self-Encrypting Solid State Drive
Dell Fast Response Free Fall Sensor and HDD Isolation (standard on the motherboard)
Optical Drive Options
DVD-ROM, DVD+/-RW
Multimedia
High Quality Speakers
Stereo global headset
Integrated, noise reducing array microphones
Integrated HD video webcam and Dell Webcam Central software
Battery Options
6-cell (60Wh) Lithium Ion battery with ExpressCharge™
9-cell (97Wh) Lithium Ion battery with ExpressCharge™
9-cell (87Wh) 3 Year Limited Hardware Warranty4 Lithium Ion battery
Power Options
65 Watt or 90 Watt AC Adapter
90W Auto/Air DC adapter (optional)
Connectivity
10/100/1000 Gigabit Ethernet
Optional Wireless LAN Options:
Intel® Centrino® Advanced-N 6235 + Bluetooth 4.0
Intel® Centrino® Ultimate-N 6300
Dell Wireless 1506 (802.11g/n 1×1)
Mobile Broadband & GPS Options:
Dell Wireless™ 5570
HSPA+ (42Mbps) Mini Card
Ports, Slots & Chassis
Stereo global headset jack
Memory card reader
Docking connector, VGA, HDMI, USB3.0 (4)
Network connector (RJ-45), SIM card connector
1 full (WWAN) and two half (WLAN, DDPE1) card slots
Optional SmartCard Reader/Contactless Smartcard Reader/Fingerprint Reader with 34mm Express Card
Kensington slot
Dimensions & Starting, Weight
Width: 338.00 mm (13.31 inches)
Height: 31.8mm (1.25 inches)
Depth: 232.60 mm (9.16 inches)
Starting weight: 4.68lbs / 2.12kg
Regulatory andEnvironmental Compliance
Regulatory Model: P38G
Regulatory Type: P38G001
ENERGY STAR 5.2 (Windows OS)
EPEAT Registered. For specific country participation and rating, please see www.epeat.net
BFR/PVC free
Input
Single Pointing non-backlit Keyboard
Dual Pointing Keyboard, Standard or Backlit
Multi-touch Touchpad
Systems Management
Intel® vPro™ Technology’s advanced management features (optional, requires Intel WiFi® Link WLAN)
Warranty and Service
Limited Hardware Warranty; Standard 3-year On Site Service after Remote Diagnosis(3-3-3); Optional3-year Dell ProSupport™ for IT; 4 year and 5 year service and support options

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..