Windows XP update nagyon lassú, svchost 100% processzorhasználat

Nem kifejzetetten megoldás ez a cikk, inkább én keresek megoldást. Kb. egy hónapja vettem észre, hogy a Windows XP-s gépeink nagyon belassultak. Úgy néz ki, hogy a Windows Update-tel van összefüggésben, ha be van kapcsolva az automatikus frissítés, akkor lép fel a jelenség, az svchost.exe 100%-on használja a processzort.

Reprodukáltam egy frissen telepített géppel is, gyári XP Home és Professional SP3-mal is, tehát rosszindulatú program kizárva. Közben megpróbáltam websen a windowsupdate.microsoft.com-ról is a frissítést, és kb egy-másfél óráig tart, amíg egyáltalán felhozza a frissítéseket, svchost.exe itt is 100%-on pörgeti a procit.

Ezt az IE8 biztonsági frissítést javasolták neten:

http://www.microsoft.com/hu-hu/download/details.aspx?id=40119

de nem jött be.

Van valakinek hasonló tapasztalata?

14 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Azt megnézted, hogy az

  Azt megnézted, hogy az svchoston belül pontosan melyik szolgáltatás, ill. exe generálja a cpu leterheltséget?

  • Sajna nem. de majd
   Sajna nem, majd reprodukálom, de tuti az update-tel van kapcsolatban. Process explorerrel tudom megnézni, ugye?

   Guglizgattam, vannak javaslatok, pl.: http://www.digitalis.hu/tudasbazis/art00007.php , de nem fogadom el, hogy egy frissen telepített gépnél ilyen hiba áll fenn. Eddig nem volt hasonló, kb. egy hónapja észlelte egy kolléga először, szintén frissen telepített gépen. De miután egyszer végigszenvedi az ember, és felmegy az összes frissítés, utána a hiba megszűnik.

  • Közben átszerkesztettem az
   Közben átszerkesztettem az előző hozzászólásomat, igen, majd kipróbálom ezt, de nem létezik, hogy n+1 gépen egyszerre romlik el a winupdate szolgáltatás, ez inkább valami MS bug lesz.
   Már biztos készítik fel az embereket a jövő áprilisra 🙂

  • Azért a fenti cikk
   Azért a fenti cikk készítőjének sok esze van. “Copy everything inside the quote box below (starting with @”
   Csak épp a lényeg képként van betéve.

  • Tüske ment az

   Tüske ment az ujjadba, akkor vágjuk le csuklóból szintű megoldást prezentált, de legalább a zongora jó volt a videó alatt 🙂

 2. Van pár videó még a
  Van pár videó még a megoldásokról, de egyértelműen bug a microsoft részéről, szerintem. Ugyan úgy sok probléma van néha win7 esetében is az update-el, meg annak a telepítésével.

  • Hát igen, de ez most nagyon
   Hát igen, de ez most nagyon durva és idegesítő.

   Win7-nél a kedvencem, amikor felteszek 120 update-et, aztán úgy indul újra: a frissítés nem sikerült, változtatások visszavonása, aztán szopjam ki az ujjamból, hogy mi volt a hiba. Persze némi guglizás után rájöttem, milyen patchet feltennem (egy nagyon rég nem frissített gépről volt szó) de elég idegesítő volt.

 3. Tegnapi nap folyamán egy

  Tegnapi nap folyamán egy Windows XP Home SP3-om operációs rendszert telepítettem egy gépre. A windows teljesen legális, és aktiválva!!! Mikor minden felment, gondoltam mehet a windows update. El is indult, majd CPU 100%, és megfagytunk. Csak akkor ment a gép, ha a windows update ki volt kapcsolva, és nem mentem fel a windows update weboldalra a Start menüből. Gondoltam, valamit biztos elrontottam – reinstall

  Megint ugyan ez egy reinstall után, próbálkoztam fixittel, ie8 biztonsági frissítéssel, de semmi.

  Mély levegő reinstall…

  – windows fent van

  – driverek fent vannak

  – Microsoft .NET Framework 2.0 – Microsoft .NET Framework 3.5 – Microsoft .NET Framework 4

  A három .net framework-öt telepítettem offline, letöltés után. Majd bementem a vezérlőpultba és bekapcsoltam az automatikus frissítést. A tálcán megjelent a sárga kis “pajzs” elkezdte letölteni, és telepíteni a frissítéseket. Végre… Pár csomag kb. 40-50 és most már ment szépen az xp, és az update is.

 4. Úgy néz ki, hogy megoldódott
  Úgy néz ki, hogy megoldódott a dolog, az utóbbi hetekben már nem tapasztaltam ezt a hibát. Ezek szerint MS javíthatta.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .