Newhope Video Capture Card és egy kis OBS!

Newhope Video Capture Card és egy kis OBS!
Newhope Video Capture Card és egy kis OBS!

Newhope Video Capture Card és egy kis OBS!
Newhope Video Capture Card és egy kis OBS!

Régebben kicsit más volt a lehetőség, ha egy képernyőrögzítést akartunk csinálni, avagy streamelni közvetlenül. Megvoltak az eszközök például Xbox 360 konzolhoz és talán az egyik legnépszerűbb termékei az AVerMedia gyártónak voltak. Mondjuk valójában ezek még streamre nem minden esetben voltak képesek, de tudtak rögzíteni például SD-kártyára és jöhetett a videóvágás, majd feltöltés.

Ma már van lehetőségünk tényleg pár ezer forintért egy video capture card-ot venni és rögzíteni, vagy streamelni az Open Broadcast Software segítségével. Persze nem kell számítanunk a tökéletes minőségre, mert vannak jobb céleszközök, de már nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha ki szeretnénk ezt próbálni otthon.

Szóval pár ezer forintért rendeltem egy Newhope Video Capture Card kütyüt és a tapasztalatom írom le az alábbiakban. Fontos megjegyeznem, hogy senkinek nem ajánlom ezt a terméket, nem azért mert rossz lenne, hanem azért mert hasonló árban rengeteg ilyen Video Capture Card található és gőzöm sincs melyik lehet a legjobb választás, de egy biztos, hogy ez működik.


A rögzítő csomag tartalma egyetlen darab capture card, amin található egy HDMI bemenet és egy USB-C kimenet. Amennyiben a rögzítő (fogadó) gép nem rendelkezik USB-C csatlakozóval egy USB-C – USB-A adaptert is mellékeltek hozzá.

bővebb információ a termékről: Newhope Video Capture Card

 

Az OBS egy ingyenes videórögzítő és streaming szoftver Windows, macOS és Linux rendszerekre. Szerintem sokaknak már nem kell bemutatni és nem is fogok mélységekig bele menni csak megemlítem, mint alternatívát képernyő rögzítésre. Szóval a programot letöltöd, telepíted és már indulhat is a képernyőfelvétel, de természetesen rengeteg finomhangolási lehetőség akad, attól függően mit szeretnénk felvenni, milyen hangforrással, felbontással stb..

Valójában tud magyarul is és indulásnak elég, ha a forrásokat használod, hiszen ott tudod megadni milyen területet és milyen eszközön rögzítenél. A vezérlés alatt a beállításokban adhatjuk meg az egyéb fő paramétereket, mint aktív mikrofon és hangszóró, alap felbontás stb..


Végül pedig ha a fogadó (rögzítést végző) gépre telepítetted az OBS-t és csatlakoztatva van a capture card, a HDMI porton meg már ott lóg az az eszköz aminek a képernyőjét rögzítenéd. Nincs más dolgod, mint beállítani a forrást és mehet a rögzítés.


 

A rögzítés jól működött, habár hosszabb távon még nem volt alkalmam kipróbálni, hogy egy 4-6 óra közötti folyamatos fevétellel, hogyan küzd meg a capture card. De működött Xbox, PC, Android táblagéppel is. Szóval ami HDMI kábelen jelet dob, biztos tudni fogod rögzíteni.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .