Modem, Router csere: UPC – T-Home

Modem, Router csere: UPC - T-Home
Modem, Router csere: UPC - T-Home

Modem csere: UPC – T-Home

           Modem, Router csere: UPC - T-Home

Egyre több helyen cserélik a szolgáltatók a modemeiket, melyek már router-ként is funkcionálnak. Most két nagyobb szolgáltatóról és a konfigurációs megoldásokról fogok írni. Az egyik a UPC, a másik a T-Home.
A probléma, hogy csere után előfordulhat, hogy nem lesz jó, illetve nem lesz elég erős a wireless (vezetéknélküli) hálózatunk.
A megoldások saját tapasztalat alapján születtek, nem kell hozzá nagy tudás, csak párat kell kattintanunk!

UPC modem, router csere után, ingadozó wifi jelerősség:

Ez főleg akkor fordulhat elő, ha panel lakásban élünk, vagy társasházban, mivel a router-modem hálózati eszközök wireless channel beállítása alapból automatikusra van állítva. Ez annyit takar, hogy a router végig scannel, hogy milyen csatorna a legoptimálisabb, és azon a frekvencián kezdi el a jelleadását, de ez nem mindig jó.
Sok eszköz egymás közelségében zavarhatja egymás jelét, ilyenkor kell egy kicsit konfigurálnunk.

UPC router beállítása video:

 

T-Home modem, router csere után, nagyon gyenge wifi jelerősség:

T-Home esetén mostanában Cisco modem, router-t kapunk, de már bekötés után tájékoztat bennünket a szerelő, hogy ne számítsunk erős wifi hálózati jelre. Szóval célszerű kiegészíteni valamilyen eszközzel vezetéknélküli hálózatunkat.
Erre két megoldás lehet: választunk egy wireless repeater-t, illetve range extender-t, vagy régi wifi router-ünket integráljuk vissza a hálózatba, aminek jelerősségével nem volt problémánk.

Wireless Repeater, Range Extender:

300Mbps Universal WiFi Range Extender TL-WA850RE   300Mbps Universal WiFi Range Extender TL-WA850RE

Már nagyon praktikus jelerősítőket kapunk, csak egy hálózati aljzatba kell dugnunk. A konfigurálása pár kattintás, szépen le van írva a tájékoztató kiskönyvében, hogyan is kell. A T-Home Cisco modem-router esetén eddig a, 300Mbps Universal WiFi Range Extender TL-WA850RE típussal találkoztam, kiválóan működött!

Már meglévő wifi router integrálása, új hálózatunkba:

Tegyük fel, hogy beüzemelésre került lakásunkban egy új modem-router. A Wifi jelerősség bosszantóan gyenge, de meg van a régi router, aminek jelerősségével nagyon elégedettek voltunk. Semmi gond, még mindig használhatjuk wifi hálózatunk üzemeltetésére. Igazából egy “vezetéknélküli switch” szolgálatát fogja ellátni a régi router.

1. Lépés

Reset-elni kell a régi router-t. Minden router-en van reset funkció, álatlában egy kis gomb reset felirattal. Ezt a gombot kell nyomvatartanunk, olyan 5-10 másodpercig. Ilyenkor a gyári beállításokat fogjuk visszakapni. Természetesen minden router gyári beállítása más-más konfigurációt takar, ezeket az információkat általában a gyártó oldalán elérjük.

2. Lépés

A gyári állapotra állított eszközünket konfigurálnunk kell! A beállításokba való belépéshez az eszközt össze kell kapcsolnunk számítógépünkkel egy hálózati kábel segítségével.
Fontos!!! A kábel egyik végét dugjuk a gépünkbe, a másik végét, pedig a router egyik LAN portjába. Egy általános otthoni router esetén 5 csatlakozási lehetőség van, abból egy  a WAN csatlakozó, a többi meg a LAN csatlakozások helye. Teljesen mindegy melyikbe dugjuk kábelünket, csak LAN csatlakozó legyen! Ezután konfigurálnunk kell a hálózati kártyánkat DHCP-ről, FIX IP-re! Ez nem minden eszköznél szükséges, de konfigurálás után ne felejtsd el visszaállítani DHCP-re a gépeden a hálózati kártyát!

3. Lépés

Lépjünk be a router admin felületére, itt két dolgot kell állítanunk!

1 – Tiltsuk le a DHCP-t az eszközön!

2 – Állítsuk be a Wireless funkciókat! /SSID – TITKOSÍTÁS – PASSWORD – CHANNEL/

Másodlagos router-en célszerű beállítani a LAN IP-t is! Ebben a beállításban adhatjuk meg milyen IP címről tudjuk elérni a router konfigurációs menüjét!

pl.: Ha a fő router IP címe 192.168.0.1, akkor a másodlagos router-nek adjunk meg egy 192.168.0.200-as IP címet. A böngésződ címsorába beírva jutsz majd hozzá a konfigurációs menühöz.

4. Lépés

Kössük össze a régi eszközünket az újjal egy hálózati kábel segítségével.
FONTOS!!! A kábel mind a két vége LAN portba legyen bedugva!

Most már csatlakozhatunk jelerősségben gazdag Wifi hálózatunkra!

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ez mindenképpen jó ötlet, én
    Ez mindenképpen jó ötlet, én is bevetettem már párszor router hatósugár kiterjesztésre. Arra még figyelni kell, hogy a fő router DHCP szervere nehogy kiossza másnak azt az IP címet, amit a másodlagosnak fixen adunk. Persze erre kicsi az esély, mert átlagos esetben annyi kliens úgysem lesz.

    A kikapcsolt DHCP-jű routert amúgy wireless AP/vezetékes switchként is tudjuk használni, céges hálózatban már több helyen alkalmaztam, és olcsóbb megoldás, mint dedikált AP-t venni, főleg ha van készleten régi, használaton kívüli router. Persze a WAN portot ilyenkor sem célszerű használni.

    • Szia! Igen, de ugye DHCP
      Szia! Igen, de ugye DHCP tartományt tudsz állítani (az elsődleges router-en), hogy ne ossza ki a másodlagos router ip címét egy gépnek se a hálózaton. De kisebb hálózatok esetén ez tényleg nem valószínű, hogy megtörténhet. Tényleg úgy vagyok vele, ha nem szükséges ne iktassunk be új eszközt pénzért, ha ezt meg lehet oldani már egy meglévő, bevált eszközzel. De látom nem csak én vagyok így vele. 🙂 Üdv, Tomi

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..