Mini 3G/4G vezeték nélküli router gyorsteszt

Mini 3G/4G vezeték nélküli router gyorsteszt
Mini 3G/4G vezeték nélküli router gyorsteszt

Ha meg szeretnéd osztani a mobilinternet előfizetésedet több eszköz között, van rá olcsó megoldás.

 


 

Nemrég megkeresett egy ismerősöm azzal a kéréssel, hogy a tabletjén mobilinternetet szeretne használni. A tabletje sajnos nem rendelkezett SIM kártya foglalattal. Elméletileg van rá lehetőség, hogy OTG kábellel kössük rá a sticket a tabletre, de erősen kétséges, hogy fog-e működni. Jelen esetben sem volt szerencsém. Ugyan találtam egy appot, amivel esetleg meg lehetett volna szólítani a 3G modemet, de mindenképpen root jog kellett volna hozzá, és a garanciavesztés miatt meg sem próbálkoztam vele.

Vannak olyan asztali routerek, amelyekbe lehet 3G modemet dugni, de utazáshoz a méretük miatt nem praktikusak, ezért kisebb/könnyebb megoldást kerestem. Természetesen az eBayen találtam is hamar két megfelelő eszközt:

  1. Mini Black 3G/4G WiFi Wlan Hotspot AP Client 150Mbps RJ45 USB Wireless Router – olyan eszköz, amelybe az USB 3G modemet tudjuk bedugni (kb. 2500 Ft)
    http://www.ebay.com/itm/Mini-Black-3G-4G-WiFi-Wlan-Hotspot-AP-Client-150Mbps-RJ45-USB-Wireless-Router-UP-/201413637252?hash=item2ee5303484:g:JucAAOSwPcVV2o0L
  2. WR706 Portable Mobile Hotspot 3G USB Modem Wireless WiFi Routers with SIM Card – olyan eszköz, amelybe a SIM kártyát lehet betenni, és saját akkumulátorral is rendelkezik (kb. 6600 Ft)
    http://www.ebay.com/itm/WR706-Portable-Mobile-Hotspot-3G-USB-Modem-Wireless-WiFi-Routers-with-SIM-Card-/221951550104?hash=item33ad57e298:g:XUwAAOSwxN5WVuVl

Végül az USB-s megoldásnál maradtam, mivel a használata egyszerűbbnek tűnt, és az ára is jobb volt.

Sajnos nem volt sok időm az eszköz tesztelésére, ezért csak röviden írom le a tapasztalataimat.

A router rendelkezik egy USB-A aljzattal, ide tudjuk bedugni a modemet, micro USB-n lehet áramot adni neki (ez lehet töltőfej, USB port vagy akár OTG kábel is, ha a tabletünk bírja), és találunk egy RJ-45 csatlakozót is, amely beállítástól függően WAN vagy LAN port lehet. Természetesen, mint minden routeren, ezen is megtalálható a süllyesztett RESET gomb arra az esetre, ha elfelejtjük az adminisztrációs jelszót.

A router bekapcsolása után pár pillanattal már rá is tudunk kapcsolódni a wifi hálózatra, az SSID, a WPA2 kulcs, az adminisztrációs jelszó és az IP cím egy kis matricán megtalálható. A webes felület letisztult és meglepően gyors, szinte minden megtalálható benne, ami egy SOHO router működtetéséhez szükséges. Ugyan, mint a neve is mutatja, elsősorban 3G/4G internet megosztására készült, de az RJ-45 csatlakozót WAN portként is konfigurálhatjuk, így akár ADSL/PPPoE vagy normál kábelnetes routerként is használható. Ha mobilnet megosztására szeretnénk használni, az RJ-45 csatlakozó LAN  portként funkcionál, amelyre egy számítógépet vagy akárt SOHO switchet is köthetünk.

 

 

Ha mobilnet routerként használjunk, akkor a webes felületen minden fontos kapcsolódási információ beállítható neki (tárcsázási szekvencia, APN, felhasználónév/jelszó, PIN kód), de ideális esetben ezeket az információkat automatikusan letölti a hálózatról, így csak a SIM kártya PIN kódját kell beírni. Óvatosabb felhasználók esetleg kitörölhetik a kártyáról a PIN kódot, így megelőzhető az én általam is elkövetett hiba: mivel több kártyával teszteltem, sajnos egyszer rossz kód maradt bent, ezért már csak PUK kóddal lehetett feloldani a SIM-et.

A termék oldalán található leírás szerint kb. 400 modemet ismer fel, én három stick-kel próbálkoztam:

  1. Huawei E3276s (Telenor, mobilnet nélküli SIM kártya)
  2. Huawei E3531(UPC, előfizetéses mobilnet)
  3. Huawei E160 (Aldi, SIM kártya nélkül, mert a hozzá tartozó SIM kártya Németországban maradt)

A Huawei E3276s-t felismerte a router, térerőt is jelzett, de mivel a kártyán nincs mobilnet, nem tudott csatlakozni. A Huawei E3531-et egyáltalán nem sikerült felismerni. Végül a Huawei E160-ra került a sor, amellyel a felhasználó szerette volna néhány napon belül Németországban használni. Szerencsére ezt a modemet felismerte, de mivel Aldi-fügő, így ezzel sem tudtam letesztelni a kapcsolódást. 19-re lapot húztam, beírtam a tőlem több száz kilométerre lévő SIM kártya PIN kódját, és vártam.

Bal oldali képen a működő modem, jobb oldalon a nem működő modem státuszinformációja látszik.

Mini 3G/4G vezeték nélküli router gyorsteszt    Mini 3G/4G vezeték nélküli router gyorsteszt

Miután az ismerősöm megérkezett Németországba, betette a SIM kártyát a modembe, összedugta a routerrel, és létrejött a sikeres kapcsolat 🙂

Kicsit zavart, hogy a routernek nem sikerült minden modemet felismernie. Router szempontból nézve elég régi (majdnem másfél éves) firmware volt rajta, és a webes felületen van is lehetőség a frissítésre, próbáltam újabb fimware-t  keresni hozzá, de nem jártam sikerrel. Egyébként a Status oldalon ezeket az információkat találtam:

Product information:
Product Type G5
Device ID 14010045795
Hardware Version H-G5
Software Version 2.0.04
Build Time Dec 5 2014

Felkerestem az eladót is, megírtam neki a problémáimat, és próbáltam tőle egy frissebb firmware-t szerezni, de csak ezt a választ kaptam: “Plug and Play, no need install any software.”, és felajánlotta a visszatérítést, ha visszaküldöm az eszközt.

Sajnos idő és megfelelő SIM hiányában képernyőképeket és sebességteszteket nem tudtam csinálni, de végköveztetésként azt tudom mondani, hogy ha valaki meg szeretné osztani a mobilnetét, és mer 2500 Ft-ot kockáztatni (mivel nem biztos, hogy kompatibilis lesz a stickjével), akkor ezt a routert bátran ajánlom.

Kevésbé kockáztatóknak valószínűleg a 2. linken lévő, SIM kártyás router lenne megfelelő, egy ilyen is beszerzés alatt áll, ha megérkezett, arról is írni fogok egy keveset.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .