Hálózat nem elérhető a Windowson, bár a hálózati csatolók látszólag rendben vannak

Nemrég olyan problémába futottam bele, hogy egy laptop nem volt hajlanó a hálózatra csatlakozni, se a vezetékes se a wireless hálózat nem működött. A probléma előéletéről nem volt semmilyen információm.

 


Nemrég olyan problémába futottam bele, hogy egy laptop nem volt hajlanó a hálózatra csatlakozni, se a vezetékes se a wireless hálózat nem működött. A probléma előéletéről nem volt semmilyen információm.
Először megpróbáltam a hálózati hibaelhárítót, de nem vezetett eredményre. A hálózati kártyák vezérlőprogramjának újratelepítése sem segített. Az eszközkezelőben is minden jónak tűnt. Parancssorból megnézve az ipconfig paranccsal nem látszott egy hálózati vezérlő sem. Google segítségével a netsh int ip reset parancsot próbáltam még, amely alaphelyzetbe állítja a csatolókat. Sajnos ez sem vezetett eredményre, viszont kaptam egy “Hozzáférés megtagadva” hibaüzenetet.

 

Ekkor kezdtem arra gyanakodni, hogy a vírusirtó keverhetett valamit, ez most az AVG vírusirtó volt, ezért gyorsan el is távolítottam az AVG Remover programmal, amely elvileg az utolsó bitig lepucolja az AVG-t és hozományait. Miután az AVG Remover újraindította a gépet, azt vártam, hogy megoldódik a probléma, de sajnos csalódom kellett. Végül még egyszer tüzetesebben átnéztem a hálózati csatolók tulajdonságait az adapterbeállításoknál, és az alábbiakat láttam:

 

Az AVG Network Filter driver engedélyezve volt a gépen. Ahogy kivettem előle a pipát, azonnal feléledt a hálózat. Figyeljünk arra, hogy mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli csatolóknál el kell távolítani a drivert.

Miután sikerült megoldanom a problémát, beugrott, hogy néhány éve már belefutottam egy hasonló esetbe Windows XP alatt, ahol az Avast vírusirtó okozott hasonló problémát, bár ott az eszközkezelőből kellett eltávolítani az avast ndis filter miniport eszközt.

 

Tanulság: ha nincs hálózat a gépünkön, bár látszólag minden rendben, akkor először gyanakodjunk a vírusirtóra és a tűzfalra!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .