Microsoft Windows 10 elfelejtett jelszó megváltoztatása


Microsoft Windows 10

Microsoft Windows 10 elfelejtett jelszó megváltoztatása

Az elfelejtett jelszó mindig aktuális téma lesz, hiszen nem láttam még olyan embert aki egyszer az életében nem felejtette el valmilyen jelszavát, kódját. Ebben a fórumban nem fog nagy meglepetés érni bennünket, hiszen a Microsoft Windows 10 esetében is ugyan azon lépéseket kell megtennünk, mint Microsoft Windows 7 rendszeren. Amire szükségünk van ilyen esetben az egy Microsoft Windows 10 telepítőkészlet, DVD, USB stb.. Meg természetesen ott kell lennünk fizikailag a gép mellett, mert anélkül nehéz lenne.

 

Elsőkörben csinálnunk, vagy szereznünk kell egy Windows 10 telepítőt. Erről már itt írtunk, hogy a MediaCreationTool segítségével, hogyan tudunk könnyen egy USB telepítő, frissítő adathordozót létrehozni. Windows 10 pendrive készítése frissítéshez, vagy telepítéshez a Microsoft oldalán

Kezdjük el a Microsoft Windows 10 telepítését, de már az első ablakban nyomjunk egy Shift+F10 billentyűkombinációt és megjelenik egy CMD, illetve parancssor ablak.

Csináljunk egy mentést az utilman.exe fájlunkról az alábbi parancs begépelésével.

copy d:\windows\system32\utilman.exe d:\utilman.exe

Ezután a cmd.exe fájlunkat nevezzük át utilman.exe fájlnak az alábbi parancs begépelésével.

copy d:\windows\system32\cmd.exe d:\windows\system32\utilman.exe

Indítsuk újra a gépünket és a bejelentkező képernyőn kattintsunk a Könnyű kezelés funkcióra, ha mindent jól csináltunk meg fog jelenni egy CMD ablak. Most már több lehetőségünk is adódik, hogy megoldjuk a belépést a gépünkre a jelszavak tudta nélkül.

 

Adminisztrátor felhasználó létrehozása

A CMD ablakban az alábbi parancsok segítségével létrehozhatunk egy új fehasználót és hozzárendelhetjük a rendszergazda csoporthoz. Majd újraindítás után bejelentkezéskor, meg fog jelenni az új rendszergazda belépés is és ezzel a felhasználóval bármelyik másik felhasználó jelszavát megváltoztathatjuk. A <username> helyére ternészetesen egy tetszőleges felhasználónevet adhatsz meg. Magyar Windows 10 esetén az administrators csoport helyett rendszergazdák csoportot írjunk.

net user <username> /add

net localgroup administrators <username> /add

 

Meglévő felhasználó jelszavának megváltoztatása

A CMD ablakban az alábbi parancsok segítségével lekérdezhetjük, hogy milyen felhasználók vannak a rendszerben és megváltoztathatjuk a bejelentkezéshez szükséges jelszavukat. A <username> helyére valamelyik létező felhasználónevét add meg, akinek a jelszavát megakarod változtatni. A <password> helyére, pedig az új jelszavát add meg, amivel be fog jelentkezni ezentúl.

net user

net user <username> <password>

 

Legvégül ne felejtsd el az utilman.exe fájlt visszatenni a helyére az alábbi paranccsal. Ezt szintén megteheted, ha a telepítőről indítod a rendszert Shift+F10 CMD ablakba írd be az alábbi parancsot és a végén a Yes opcióval hagyd jóvá!

copy d:\utilman.exe d:\windows\system32\ultiman.exe

 

 


Microsoft Windows 10

Szerző

admin képe
admin

Varga Tamás (admin)

Informatikus, rendszergazda.
Gyermekkorától kezdve kapcsolatban áll a számítógépekkel. Érdeklődési köre az idők folyamán jelentősen kibővült.
Jelenleg leginkább a táblagépek és az okostelefonok társaságában érzi jól magát. Korábbi szervizes tapasztalatait kamatoztatja a PC-k és notebook-ok világában, emellett nagy Drupal, Open Source és Linux rajongó.