DOOGEE X5 Pro - Hivatalos Marshmallow telepítés

Fórum: 

Először is elnézést kérek a késlekedésért, magánban már kérdezték néhányan, hogy mikor lesz útmutató a DOOGEE X5 Pro 6.0-ra frissítéséhez. Végre eljött az idő, a DOOGEE letölthetővé tette a hivatalos ROM-ot, így elszántam magam a döntő lépésre.

 

Mielőtt nekiálltok a frissítésnek, olvassátok el végig a cikket, és természtesen jöjjön a szokásos figyelmeztetés: a műveleteket csak saját felelősségre végezzétek, a garanciát elveszthetitek, és a készülékből is téglát csinálhattok! A készülék legyen feltöltve, a laptopban legyen bent az akkumulátor, ha asztali gépről frissítetek, akkor használjatok szünetmentes tápegységet! A művelet kb 3-4 perc alatt végezhető el.

 1. Ha már van valamilyen custom recovery a készüléken, akkor mentsétek le a működő rendszert, és ugorjatok a 4. pontra!

 2. Telepítsetek egy custom recovery-t a készülékre, legyen ez a TWRP!
  Bővebb leírást itt találtok róla: DOOGEE X5 PRO - TWRP Recovery 2.8.7.0

 3. Miután a TWRP felkerült a készülékre, máris lehet egy mentést csinálni. A recovery-be a készülék bekapcsolásakor a hangerő fel és a bekapcsoló gomb együttes megnyomásával tudunk bejutni, majd követni kell a megjelenő utasításokat. Végezzétek el a mentést, majd másoljátok át számítógépre a mentett fileokat (a belső memória vagy az SD kártya gyökerében lévő TWRP mappában találjátok a mentést)!

 4. Töltsétek le a DOOGEE oldaláról a legújabb ROM-ot:
  DOOGEE hivatalos ROM letöltő oldal
  Az oldal elég komolytalanul néz ki, ezért a letöltési linket külön is leírom:
  https://docs.google.com/uc?id=0Bziqh7RXsn-DRmlGeTZ5WkNvRDg&export=download
   

 5. A letöltött ZIP állományt csomagoljátok ki, de csak a benne lévő R16 mappára lesz szükség. Az a tapasztalatom, hogy ha túl hosszú az elérési út, akkor a FlashTool nem éri el a szükséges állományokat, ezért érdemes a merevlemez gyökerébe egy külön mappát létrehozni, és onnan futtatni a frissítést.

 6. Indítsátok el rendszergazdaként a FlashToolt, majd tallózzátok be az R16 mappában lévő MT6735M_Android_scatter.txt állományt, a Download-Agent MTK_AllInOne_DA.bin legyen és a Download-Only módot válasszátok ki (ha először indítjátok, akkor alapártelmezetten ezek az opciók lesznek beállítva)
  A FlashTool ablakának kb. az alábbi módon kell kinéznie (ez most a recovery telepítés képernyőképe):

   

 7. Ha meg szeretnétek őrizni a telefonon lévő adatokat és alkalmazásokat, akkor az utolsó két opció elől vegyétek ki a pipát (cache, userdata), de ha tiszta lappal akartok indulni, akkor pipáljátok ki az összes opciót!

 8. Kapcsoljátok ki a készüléket, és vegyétek ki az akkumulátort!

 9. Kattintsatok a Download gombra!

 10. Tegyétek vissza az akkumulátort, majd a készüléket kikapcsolt állapotban kössétek össze a számítógéppel!

 11. A FlashTool elkezd dolgozni, és az ablak alsó részén jelzi az előrehaladást.

 12. Kb. 3-4 perc alatt töltődik le a ROM a készülékre, a folyamat végét egy zöld pipa jelzi:

 13. Húzzátok le a készüléket, majd kapcsoljátok be. Az első indítás akár 5 percig is eltarthat.

 

A TWRP telepítéséről és a rootolásról a következő cikkemben fogok írni.

 

Ha a cikkben valami nem egyértelmű, inkább ne álljatok neki a frissítésnek, hanem kérdezzetek!

A jövő héten leírom, hogy mik a tapasztalataim a firmware-rel, és hogy szerintem érdemes-e frissíteni. Spoiler veszély: igen, érdemes!

Szerző

XperiMent képe
XperiMent

Xperiment, azaz kísérlet - szeretek tesztelni, kísérletezeni, szétszerelni majd jó esetben összerakni is :)
17 éve dolgozom informatikusként, de már 29 éve foglalkozom számítástechnikával. Minden érdekel, legyen az Linux, Windows, Mac, mobiltelefon, tablet. Megpróbálok minél többet kihozni az általam használt hardverekből és szoftverekből, tapasztalataimat szívesen megosztom másokkal.
Gépelni a közel 30 év alatt sem tudtam normálisan megtanulni, szóval előre is elnézést az elütésekért!

speedy007 képe

Mindent úgy csináltam ahogy le van írva ,de akár hányszor ezt be próbálom tölteni MT6735M_Android_scatter mindig hibát dobki. S ezt írja ki Error: STATUS_SCATTER_FILE_INVALID (0xC0030001)

XperiMent képe

5. pontra figyelj oda.
Másik, ami még ezt okozza, hogyha az útvonalban benne hagytad a kínai karaktereket.

Fontos: a gyári ROM-ban kártevő van, kettő is, szóval a frissítés után rootold, és töröld őket ("csak" reklámokat tolnak, de azt fullscreenben, néha veszett rezgés kíséretében)

Az egyik a "wireless update" vagy hasonló nevű, a másikra már nem emlékszem.

XperiMent képe

Futtass rá egy ellenőrzőt, és kidobja. Talán Dr. Web találta meg nekem, de lehet, hogy a Trendmicro valamelyik terméke. A wireless update nevű cucc meg maga nem a vírus, csak letölti. Asszem hetente egyszer fut le, vasárnap, és akkor húzza rá a malware-t. Simán eltávolítható amúgy, de egy hét múlva jön másik :( Szóval itt az OTA update nem a ROM-ot frissíti, hanem kártevőt telepít. Talán a com.android.snap volt a másik kártevő, de ugye hiába találja meg a vírusirtó, root nélkül nem lehet törölni.

szerk: a sima X5-nek is fertőzött a FOTA update kliense Marshmallow-ban.

szerk2: már csak az Xposed Framework miatt is érdemes rootolni, rohadt sok plusz funkciót ad hozzá a telóhoz.

speedy007 képe

Köszönöm a segítséget de inkább vissza térek a lef frissebb 5.1-s rendszerhez mivel ez a 6.0-s rendszer nem stabil akkumulátor fogyasztás terén. Pl kikapcsolom 53%-nál mikor meg be kapcsolom akkor majd 80%-ot ír.

XperiMent képe

ROM csere után nem árt egy teljes merülés/feltöltés ciklust csinálni. Nálam semmi probléma vele (a kártevőt leszámítva ugye :) de az megoldható)
Érintés, funkciók, stabilitás, sebesség, minden jobb lett, persze nem akarlak rábeszélni. Én február óta így használom, stabil 2 napos akkuidő, mióta van még egy SIM-em + mobilnet, azóta azért naponta töltök.